KotiKilpailutPDGA Euro TourToinen ammattilaiskiertue Eurooppaan- PDGA Euro Tourin ennakkoanalyysi

Toinen ammattilaiskiertue Eurooppaan- PDGA Euro Tourin ennakkoanalyysi

Kesäkuu tuo mukanaan Eurooppaan toisen ammattilaiskiertueen, kun Kroatiassa ensimmäisellä osakilpailullaan käynnistyvä PDGA Euro Tour pyörähtää käyntiin viikonloppuna. Ympäri Eurooppaa pelattavat osakilpailut tarjoavat toinen toistaan ainutlaatuisempia kilpailuja aina Espanjan helteistä Norjan vuoristoihin. Tämän kiertueen myötä frisbeegolf tulee jälleen Eurooppaan isompana kuin koskaan ja lajin valtava suosio on huomioitu myös ammattilaiskiertueella, jossa muutoksen tuulet puhaltavat.

Tulevana kesänä Euroopassa saadaan nauttia lajista täysin voimin, kun mukaan astuu uusittu konsepti: 12 eri osakilpailua, lähes jokaisessa kilpailussa vähintään 100 osallistujaa, 8 eri luokkaa, korkeammat palkintorahat ja historiallinen mantereiden välinen Pro Tourien yhteistyö Disc Golf Pro Tourin ja Disc Golf Networkin kanssa. Käymme tässä analyysissä läpi, mitä kannattaa seurata, keneen kannattaa kiinnittää huomiota ja millaisista kisoista tällä kiertueella on kyse.

PDGA Euro Tour – Kiertue ja sen järjestäminen

PDGA Euro Tourin tarinan alku ylettyy vuoteen 2020 asti, jolloin se teki historiaa tehden siitä ensimmäisen ammattilaiskiertueen Euroopassa ja kolmannen koko maailmassa. Tourin periaate on samankaltainen kuin European Pro Tourissa eli pelaajat keräävät kiertueelta pisteitä jokaisesta osakilpailuista, joidenka mukaan heidät taas asetetaan järjestykseen Euro Tourin rankingissa.

Avoimessa luokassa voittaja saa kisavoitosta 100 pistettä, toinen 90 pistettä, kolmas 80, josta alaspäin jaetaan pisteitä sijoituksen mukaan laskevasti siten, että 49. kilpailija saa vielä 1 pisteen kokonaiskiertueen pistesaldoon. Naisten ja mastereiden luokissa pätee sama, mutta pisteitä jaetaan 20. sijaan asti. Kauden päätteeksi yhteispistemäärän perusteella parhaiten sijoittuneet pelaavat Tour Championships- kilpailussa, johon on lisätty avoimeen luokkaan jopa 20 000€ lisäpotti. Lisätietoa pisteiden kerääntymisestä sekä niiden jakamisesta löydät PDGA Euro Tourin sivuilta.

PDGA Euro Tourilla Mastereille omat sarjat

PDGA Euro Tourin historialliset suoritukset eivät jääneet pelkästään avoimen sarjan ammattilaiskiertueen luontiin vaan mukaan tuli kuluvalle 2023 myös mastereiden sarjat. Tulevana kesänä yhteensä 6 kiertueen kisaa sisältää sarjat MP40, FP40, MP50, FP50, MP55 and FP55.

Pro Forester kisassa korkeinta ratinkia nauttiva sekä Amerikkaan mastereiden MM-kisoihin lähtevä Tapani Aulu kommentoi uudistuksesta seuraavaa: “Pidän sitä luonnollisena kehityksenä ja tavallaan odottanutkin että näin käy. Kroatiassa on täysi 50 pelaajan fieldi, mutta vähän jännittää muiden kisojen suhteen, kun toistaiseksi kovin vähän vielä ilmoittautuneita. Toivottavasti ideasta ei heti luovuta jos ensimmäinen kausi ei vielä tuo täysiä kisoja.”

Itse Pro Foresterin kisaa ja rataa Aulu kehui nimenomaan sen ammattimaisesta järjestämisestä sekä toteaa, että ainakin caddy bookin perusteella vaikeusasteen nousu verrattuna 2022 käytyihin joukkue-MM-kisoihin on valtava.

PDGA Euro Tour 2023
Kuva: PDGA

Disc Golf Pro Tour osana kiertuetta

Vaikka tourin kliimaksi sekä voittajan ratkaiseminen kiertueelle kulminoituukin Espanjan auringon alla pelattavaan Andalucia Openiin lokakuussa, on yleisön sekä lajin näkyvyyden näkökulmasta ehdottomia huippuhetkiä tourille asettuva DGPT:n Elite-series osakilpailu PCS Open Norjassa.

Tämä ennenäkemättömällä tavalla järjestetty kiertue tarjoaa kahden tourin yhteistyön kautta yleisölle ympäri maailmaa kokemuksen, joka on toivottavasti myös tulevaisuudessa trendi. Tänä vuonna DGPT on vahvasti mukana PCS Openin lisäksi myös muiden Euro Tourin kisojen järjestämisessä sekä livelähtysten tuottamisessa. Yhteensä se tuottaa livelähetykset 8 eri kilpailusta, joista osallistujat saavat DGPT:n kiertuepisteitä saman verran kuin Silver-series kilpailuista meren toisella puolen.

Sekä Euroopan että Amerikan heittäjien parhaimmisto tuo aivan uuden aspektin tourille ja tarjoaa katsojille ainutlaatuisen tilaisuuden päästä tarkastelemaan ammattilaisten huippuotteita DGN:n streamin kautta Euroopassa peräkkäisinä viikkona. Samalla myös kiertueen välietappina toimiva kisa tarjoaa loistavan paikan niin kiertueelle, tulevaisuuden tähtipelaajille sekä koko frisbeegolfyhteisölle tehdä itseään näkyvämmäksi median ja isomman yleisön silmissä.

Lisäksi kisassa nähdään mukana amerikkalaisia huippupelaajia kuten Missy Gannon, Aaron Gossage ja Anthony Barela, jotka pelaavat Euroopassa ensimmäistä kertaa.

Nähtäväksi jääkin siis, miten roolien vaihto menee, kun suomineidon omat kasvatit ja Amerikan touria kiertäneet Henna Blomroos, Eveliina Salonen, Niklas Anttila sekä Lauri Lehtinen haastavat jenkit omalla maaperällään. European Openista tutusta President’s Cupista otetaan siis jo hieman etukäteen pientä alkulämpöä kun kahden eri kiertueen osapisteistä päästään taistelemaan Norjan henkeäsalpaavissa maisemissa.

Niklas Anttila, Champions cup 2023
Niklas Anttila, Champions Cup 2023. Kuva: Disc Golf Pro Tour

Kiertueen aikataulu

PDGA Euro Tour #1 – PRO FORESTER 9-11.6.
Pro Forester, Croatia

Jakub Semerad palaa kisaamaan Amerikan kiertueensa jälkeen puolustavana mestarina kiertueen ensimmäiseen osakilpailuun ja aloittaa kilpailemisen Euroopan kentillä.

SEURAA:

MPO: Petr Striegler, 2006 syntynyt ja 1017 ratingin pelaaja on ehdoton seurattava ottaen huomioon, että kisassa korkeammalla ratingilla on pelkästään tämän kesän Euroopassa kilpaileva Paul McBeth.
FPO: Katka Bodova, lähes legendan asemassa oleva 59% voittoprosentilla etenevä vasenkätinen heittäjä pelaa peräkkäiset viikoloput Kroatiassa sekä Tsekissä ja on varmasti mukana voittokamppailussa.

PDGA Euro Tour #2 – KONOPIŠTĚ OPEN 16-18.6.
Konopiště Open, Czech Republic

Niklas Anttila tekee myös paluun Euroopan pelikentille ja ei varmasti luovu kruunustaan helpolla vuonna 2021 voitettuaan samaisella radalla Euroopan mestaruutensa.

SEURAA:
MPO: Niklas Anttila, kaksi suomenmestaruutta, Euroopan mestaruus ja peräkkäiset major 2.sijat viimeisen 3 vuoden aikana eivät jätä epäselvyyttä heittäjän tasosta. Yksi tämänhetkinen maailman kärkipelaaja.
FPO: Kaidi Allsalu, European Pro Tourilla Copenhagen Openista voiton napannut virolainen heittäjä jatkaa otteitaan myös Euro Tourilla ja on jaetulla kärkisijalla naisten ratingeissa tässä osakilpailussa.

Kaidi Allsalu, European Pro Tour Copenhagen Open
Kaidi Allsalu, European Pro Tour Copenhagen Open, © Marika Salmi / European Pro Tour

PDGA Euro Tour #3 – KROKHOL OPEN 23-25.6.
Krokhol Open, Norway

Kiertueen ensimmäinen Norjan osakilpailu jakaa muiden osakilpailujen tapaan USDGC-paikkoja kahdelle avoimessa parhaiten sijoittuneelle ja niitä tullaan raastamaan tässä kisassa hampaat ratisten. 122 osallistujaa avoimessa sarjassa kertoo tarvittavan kilpailun määrästä, jota tässä koitoksessa tullaan näkemään.

SEURAA:

MPO: Knut Van Håland, paikallinen tähti pelaa ensimmäisen kisansa kiertueella palattuaan Amerikasta ja kilpailtuaan Norjan mestaruuskisoissa viikkoa aikaisemmin, kotiyleisön tuki on varma.
FPO: Annike Steen, niin ikään oman kylän kasvatin huippukohtana tältä kaudelta on ollut 13. sija vuoden ensimmäisessä majorissa, Champions Cupissa, ja Hålandin tavoin Steen pelaa ensimmäisen kiertuekisansa Norjan mestaruuskisojen jälkeen.

PDGA Euro Tour #4 SWEDISH OPEN 30-2.6.
Swedish Open, Sweden

Ruotsissa pelattavien osakilpailuiden ensimmäinen kilpailu, jossa sekä naisten että miesten sarjassa on tungosta palkintokorokkeelle, kun miehissä neljäkymmentä 990+ ratingilla pelaavaa ja naisissa kymmenen +890 pelaavaa tähteä ottavat yhteen.

SEURAA:

MPO: Väinö Mäkelä, hyvän alkukauden Amerikassa pelannut suomalainen supertähti palaa pitkän Amerikan kiertueen ja kuukauden tauon jälkeen pelikentille Swedish Openin merkeissä.
FPO: Silva Saarinen, DGPT:lläkin tällä kaudella pelannut nuori pelaaja otti kauden ensimmäisen pokaalikiinnityksen Prodigy Disc Pro Tourilla Talissa suoriutuen kolmanneksi ja kuuluu ratinkinsa puolesta top5 tässä turnauksessa.

Väinö Mäkelä, Open at Austin 2023
Väinö Mäkelä, Open at Austin 2023. Kuva: Disc Golf Pro Tour

PDGA Euro Tour #5 – SKELLEFTEÅ OPEN 7-9.7.
Skellefteå Open, Sweden

Viikko taukoa ja seuraava osakilpailu sekä viikonloppu Ruotsissa tarjoaa sen itärannikolla uuden radan ja erilaisen miljöön, joka tunnetaan sen kuvankauniista maisemasta.

SEURAA:

MPO: Teemu Lampainen, 2022 kaudella toiseksi Suomenmestaruuskisoissa sijoittunut tulevaisuuden lupaus lähtee tavoittelemaan ensimmäistä kansainvälistä voittoaan.
FPO: Ella Hansen, viimeisen muutaman vuoden aikana kärkikahinoihin noussut pitkälle heittävä ja viihdyttävästä pelistä tunnettu tähti vierailee ensimäistä kertaa Euroopassa ja on vahva voittajaehdokas kisaan.

PDGA Euro Tour #6 – PCS OPEN 13-15.7.
PCS Open, Norway

Vastakkainasettelua ja valmistautumista European Openiin, DGPT ja Euro Tour yhdistävät voimansa huimaan 147 pelaajan osallistujan mittelöön, jossa huippupelaajia löytyy enemmän kuin tarpeeksi yhteen kilpailuun.

SEURAA:

MPO: Paul McBeth, pitkää kiertuetta viettänyt supertähti pelaa viimeisen Euro Tour kisansa ennen kuin siirtyy European Openin jälkeen takaisin meren yli Amerikkaan. Hieman vaisusti vierähtäneen alkukauden jälkeen, halu voittaa on epäilemättä valtava.
FPO: suomalaisnaiset, Eveliina Salonen ja Henna Blomroos haastavat kilpasiskot Amerikasta Norjan vuoristoissa ja hakevat tuntumaa seuraavana viikkona nähtävään vastakkainasetteluun Nokian majorissa.

PDGA Euro Tour #7 – ÅLAND OPEN 27-29.7.
Åland Open, Finland

Ensimmäinen kahdesta Suomessa järjestetystä osakilpailusta pelataan suoraan European Openin peräkkäisenä viikonloppuna, jossa päästään nauttimaan vielä kertaalleen keskellä kaunista suvea amerikkalaisten huippupelaajien otteista.

SEURAA:

MPO: Daniel Davidsson, hallitseva junioreiden Euroopan mestari on hitaasta alkukaudesta huolimatta Suomen pelikentillä tunnetusti Diesel-kone, joka kaudella tulevien isojen kisojen koittaessa toimittaa takuuvarmasti hyvää tulosta.
FPO: Kat Mertsch, kaksi DGPT-kisaa alkukaudella voittanut ja kovassa nousussa oleva amerikkalainen tulee eittämättä olemaan kova haaste muille, jos tahti pysyy vähintään samana, mitä se on alkukauden lupaillut.

PDGA Euro Tour #8 – ALUTAGUSE OPEN 10-12.8.
Alutaguse Open, Estonia

Viron toinen osakilpailu pitää sisällään eurooppalaisia tähtiä ja toimii monelle Atlantin toiselle puolelle lentävälle esisoittona elokuun lopussa Virginiassa pelattaviin frisbeegolfin MM-kisoihin.

SEURAA:

MPO: Mauri Villman, älyttömän kovassa putkessa oleva virolainen ei ole ollut ensimmäisen 9 kisan aikana kertaakaan top5 ulkopuolella ja kotiyleisön edessä pelaaminen ei tätä hyvin alkanutta flow-tilaa varmastikaan ainakaan huononna.
FPO: Kristin Tattar, tämänhetkinen naisten kärkinimi, joka kisasta toiseen jatkaa siitä mihin edellisessä jäi, ja on täten ansaitusti United States Tour Rankin #1.

Kristin Tattar, Champions Cup 2023
Kristin Tattar, Champions Cup 2023. Kuva: Disc Golf Pro Tour

PDGA Euro Tour #9 – SIERAVUORI CHALLENGE 25-27.8.
Sieravuori Challenge, Finland

Viime vuonna B-tier kisana menestynyt Sierravuori Challenge saa tänä syksynä jatkoa, kun se palaa Euro Tourin osakilpailuna takaisin. Lomakeskus Sieravuoren Jari Laakso toivoo kisaan täyttä 100 pelaajan osallistujamäärää sekä paljon yleisöä paikalle katsomaan kun Innovan sponsoroiman osakilpailun voitosta kamppaillaan elokuun lopussa. Kaksi MPO- ja yksi FPO-sarjassa olevaa major-paikkaa ja avoimeen luokakaan sponsoreiden toimeista rhaoitettu 9000€ lisäpotti houkuttelee varmasti vähintään Laakson haaveileman peaalajamäärän kisailemaan elokuun lopussa

SEURAA:

MPO: Severi Saviniemi, takaisin 2022 Turku Openin jälkeen palkintopokaaleille Estonian Openissa pompannut nuoremman polven pelaaja tulee kauden mittaan olemaan eittämättä kova luu eri kilpailuissa ja tahdin oletetaan jatkuvan samana kauden loppuun asti.
FPO: Tiukka kilpailu pelaajien välillä, kuka nappaa paikan ensi vuoden keväänä käytävään Champion’s Cup major-kilpailuun.

PDGA Euro Tour #10 – SOUTH ESTONIA OPEN 8-10.9.
South Estonia Open, Estonia

Tämä uusi Euro Tourille tuotu kilpailu näyttää toistaiseksi tyhjältä, mutta tilanne tulee varmasti kauden mukaan vielä elämään ja kilpailuun saadaan kauden loppuun tiukka vääntö kiertuepisteistä.

PDGA Euro Tour #11 – 9HILL OPEN 15-17.9.
9Hill Open, Latvia

Syyskuun lehtien putoillessa katsotaan vielä, miten Latviassa pelattavassa kisassa pärjää suomalaisista esimerkiksi Masterien MM-kisoista silloin jo palannut Tapani Aulu.

PDGA Euro Tour #12 – ANDALUCÍA OPEN 20-22.10.
Andalucía Open, Spain

Kiertue sekä kisakausi huipentuvat kauden päätöskisaan, jossa parhaiten pisteitä ansanneet pelaajat kisaavat koko tourin voitosta. Jännitettäväksi kauden mittaan jää ketkä saavat kutsun, ketkä yllättävät kauden mittaan ja kuka lopulta nostaa koko kiertueen voittopokaalin kohti taivasta.

PDGA Euro Tour yhteenveto

Kausi tulee olemaan pitkä, kisoja riittää ja sehän kelpaa. Kolmannen ammattilaiskiertueen saapuessa seurattavaksi kesälle, voidaan olla varmoja, että tekeminen ei vuorokaudenajasta riippumatta lopu kesken. Uuden suunnan kilpailut sekä massiivinen neljän kuukauden kiertue ei muutoksillaan ja suuremmilla siveltimenvedoillaan tule jättämään varmasti ketään kylmäksi. Tulevaan jää siis läjä isoja kysymyksiä kuten, miten historiallinen kahden kiertueen yhteistyö toimii, miten Paul McBethin Euroopan valloitus jatkuu sekä minkälaisen vastaanoton kauden lopussa olevat uudet kisat saavat suuremmalta yleisöltä. Voit seurata kaikkien kiertueiden tapahtumia Udisc Livestä sekä Frisbeegolfmedian nettisivuilta, josta löydät kierrosten jälkeen aina viimeisimmät päivitykset.

Uusimmat uutiset

Mikael Häme otti piikkipaikan Turussa – tuttu kärkikaksikko viime viikonlopulta

DGPT Europen toinen Elite-kisa, Turku Open, alkoi perjantaina. Kolmipäiväisen...

Henna Blomroos palasi kisatauolta vakuuttavasti – Suomen parhaat naiset kärkipaikoilla

Historian ensimmäinen Suomessa järjestettävä DGPT Europen Elite-kisa, Turku Open,...

Disc Golf Pro Tour saapuu Turkuun – näin seuraat Turku Openia

Vuoden 2024 Turku Open kilpaillaan 14.-16.6. Luolavuoren frisbeegolfradalla, aivan...

European Openin lipunmyynti herättää keskustelua – Jussi Meresmaa kommentoi

Vuoden toinen Major-kilpailu ja Suomen frisbeegolfkesän kokokohta, European Open...

“Mahdollisuus muuttaa täysin oman uran suunta” – suomalaiset hakevat Turku Openista nappionnistumisia

Viikonloppuna kilpaillaan kesän toinen DGPT Europen Elite-kisa, kun kiertue...

European Openin yleisökierrokset tulevat pian myyntiin

Monille tärkeä osa European Open elämystä ovat European Openin...

JÄTÄ KOMMENTTI

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän