KotiKilpailutMM-kisatMM-kisaennakko 2023 - McBeth hakee jo seitsemättä mestaruuttaan

MM-kisaennakko 2023 – McBeth hakee jo seitsemättä mestaruuttaan

Frisbeegolfin MM-kisat kilpaillaan 30.8.-3.9.2023 Vermontissa Yhdysvalloissa. Kuten ennen MM-kilpailuita on tapana, katseet kiinnittyvät hallitsevaan maailmanmestariin Paul McBethiin. Lajin hallitsija hakee peräti seitsemättä maailmanmestaruuttaan.

McBeth on dominoinut MM-kisoissa

Paul McBeth on maailman kuuluisin frisbeegolfin pelaaja. Monien mielestä hän on lisäksi kaikkien aikojen paras frisbeegolfaaja. Vain yhdysvaltalaisella Ken Climolla on avoimessa luokassa enemmän maailmanmestaruuksia – peräti 12. Ken Climo hallitsi lajia vuosituhannen vaihteessa ylivoimaisella tavalla. Tosin on sanottava, että laji ja taso ei ollut niin korkealla, mitä se on ollut McBethin aikakaudella.

Siksi kaikkien aikojen parhaan tittelin voisi hyvin perustein antaa McBethille, joka on pystynyt kampeamaan uskomattomia voittoja vuodesta toiseen.

McBeth on hallinnut nimenomaan MM-kisoja. Hän on ollut vuodesta 2012 lähtien, joka kerta kahden parhaan joukossa. Viimeisissä kolmessa kilpailussa hän on ollut ensimmäinen (2019), toinen (2021) ja ensimmäinen (2022).

Vuonna 2021 hän hävisi James Conradille jatkoväylillä, koska James Conrad heitti sisään yli 70 metristä tasoittaen pelin. “Holy shot” nimellä tunnettu heitto on yksi vuosituhannen urheiluhetkistä.

Conrad voitti siksi, että McBeth pelasi viimeisen väylän varman päälle – McBeth ei uskonut Conradin heittävän yhtäkkiä sisään yli 70 metristä. Mutta toisin kävi.

Vuonna 2022 McBeth palasi sisuuntuneena MM-kisoihin. Hän kertoi ennen kisoja haluavansa näyttää kanssakilpailijoilleen, että juuri hän haluaa voittoa enemmän kuin kukaan muu. Hurjat viimeisten väylien suoritukset ja voitto Aaron Gossagesta jatkoväylillä varmistivat McBethille kuudennen maailmanmestaruuden.

Paul McBeth PDGA Worlds 2012-2022
Kuva: Disc Golf Pro Tour

Ehtiikö loukkaantunut McBeth huippukuntoon ennen MM-kisoja?

Paul McBethin kausi 2023 on ollut varsin vaikea. Hänelle tyypillistä dominointia on nähty vain harvoissa kilpailuissa kilpailukauden aikana. Euroopassa McBeth oli välillä silminnähden turhautunut, kun peli ei ottanut kulkeakseen. McBeth alkoi kuitenkin parantamaan peliään ennen European Openia ja näytti olevan huippukunnossa Nokialle tultaessa.

Toisin kuitenkin kävi.

Hän joutui lopulta jättämään kilpailun kesken loukkaantumisen vuoksi, joka on pitänyt McBethin pois kilpakentiltä yli kuukauden.

Lisäksi McBethillä on ollut myös muuta mietittävää, kun hän odottaa vaimonsa kanssa heidän ensimmäistä lastaan, jonka on määrä syntyä lokakuun alussa – juuri USDGC:n aikoihin.

Nämä ovat syitä, jotka heikentäisivät urheilijaa, mutta Paul McBeth on eri maata. Hän suorastaan nauttii vastoinkäymisistä – ne vain lisäävät hänen voitontahtoaan.

Poikkeuksellinen kyky muuttaa epäonnistumiset onnistumisiksi

Joonas Karin-Oka on harrastanut frisbeegolfia koko nuoren ikänsä. Vuonna 2013 hän oli katsomassa European Openia Nokialla ja kysyi ihailemaltaan Paul McBethiltä yli 10 vuotta sitten, voisiko hän toimia repunkantajana. Vuoden 2013 European Open päättyi siihen, kun Paul McBeth nosteli voittopokaalia Joonas Karin-Oka rinnallaan. Karin-Oka on toiminut sittemmin Paulin repunkantajana jokaisessa European Openissa. Lisäksi hän on käynyt USDGC:ssä eli Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa vuonna 2022. Hän asui USDGC:n aikaan yli viikon Paulin ja hänen vaimonsa Hannahin kanssa.

Hän on päässyt seuraamaan McBethiä siis hyvin läheltä viimeisen 10 vuoden aikana.

“Caddyn tärkein rooli on valmistaa pelaaja henkisesti. Paul pitää yleensä itse kiekoista, repusta ja muista varusteista huolen”, Joonas Karin-Oka kertoo. “Henkinen valmistautuminen tarkoittaa, että meidän molempien pitää tietää, millä pelikirjalla lähdetään pelaamaan. Lisäksi pyrin toki varmistamaan, että Paulilla on kaikki ok kierroksen aikana ja ennen sitä.”

Vaikka kaksikko on voittanut suuren osan kisoistaan, välillä on tullut myös haasteita. Esimerkiksi viime vuoden USDGC:ssä latautuminen meni yli: “Olimme viime vuoden USDGC:ssä ennen viimeistä kierrosta tasatilanteessa Gannon Buhrin kanssa. Mietittiin jotenkin peliä liikaa ennen viimeistä kierrosta ja sen aikana. Olisi pitänyt keskittyä vaan omaan peliin”, Karin-Oka muistelee USDGC:tä, jossa McBeth jäi neljänneksi Buhrin napatessa voiton. “Valmistautuminen Paulin kanssa on tietyllä tavalla tasapainottelua. Pitää olla täysin keskittynyt pelaamaan, mutta toisaalta Paul haluaa, että ajatukset pitää viedä välillä myös pois pelistä.”

Monipuolinen pelaaja

Paulilla on ollut erityinen kyky muuttua pelin mukana viimeisen 10 vuoden aikana. Aikaisemmin heikkona kämmenpelaajana tunnettu McBeth on saanut kämmenpelin erittäin hyväksi. “Kun mietitään huippufrisbeegolfaajan ominaisuuksia, Paul kuuluu lähes kaikessa TOP5 parhaan joukkoon maailmassa. Putti, rystyheitto, pääpeli, kämmenheitto… Paul on kaikissa erittäin hyvä. Hän on erittäin monipuolinen pelaaja, joka on pystynyt kehittämään itseään vuosien saatossa”, Karin-Oka tuumaa. “Lisäksi hänellä on poikkeuksellinen kyky muuttaa epäonnistumiset onnistumisiksi.”

McBethin suoritustaso isoissa kisoissa – erityisesti MM-kisoissa – viittaa myös poikkeukselliseen mielenlujuuteen, joka erottaa miehen selvästi muista. “Paul latautuu isoihin kisoihin ihan eri tavalla kun kukaan muu tuntemani pelaaja. Muut lähtee isoihin kisoihin ajatusmallilla ‘täällä olisi kiva onnistua’, Paul ajattelee ennemmin ‘nyt ON minun vuoroni onnistua'”, Karin-Oka analysoi.

Suomen miehet haastavat McBethin ja muut tähdet

Suomalaismiehet lähtevät hyvällä seitsemän hengen joukolla haastamaan kuusinkertaista maailmanmestaria ja muita maailman huippuja. TOP100 pelaajaa ovat ns. A-ryhmässä, joka pelaa ensin Brewster Ridgen frisbeegolfradan. Tilastoissa jälkimmäiset sata (B-ryhmä) aloittavat kisaamisensa Fox Run Meadows -radalta ensimmäisenä päivänä. Muut suomalaiset kuuluvat lähtölistalla TOP100 joukkoon paitsi Rasmus Tuominen, joka aloittaa ainoana suomalaisena Fox Run Meadowsin radalta.

Euroopan parhaaksi pelaajaksi heinäkuussa valittu Niklas Anttila saa heti ruutuaikaa Disc Golf Networkillä, kun hän pelaa toisessa videokortissa, joka lähtee 20 minuuttia ennen ensimmäistä videokorttia Suomen aikaa klo 22.10. Muiden suomalaisten tuloksia voi seurata reaaliajassa UDisc Live -palvelun kautta.

PelaajaLähtöaikaMistä seurata?
Jesse Nieminen17.40UDisc Live
Tuomas Hyytiäinen18.10UDisc Live
Daniel Davidsson18.30UDisc Live
Rasmus Tuominen18.50UDisc Live (HUOM! B-ryhmä)
Lauri Lehtinen20.50UDisc Live
Väinö Mäkelä21.40UDisc Live
Niklas Anttila22.10UDisc Live,
Disc Golf Network
Suomalaisten lähtöajat ensimmäisellä kierrokselle.

Naisten luokassa yksi ylitse muiden

Naisten luokassa on neljä suomalaista haastamassa ylivoimaisen ennakkosuosikin Kristin Tattarin. Henna Blomroos ylsi viime vuonna hienosti toiseksi. Hän pysyi Tattarin vauhdissa mukana neljä kierrosta, kunnes virolainen meni menojaan. Henna nähdään ensimmäisellä kierroksella Disc Golf Networkilla videokortissa kaksi, joka lähtee liikkeelle klo 16.40.

Tällä kaudella suomalaisrintama on leventynyt, kun Silva Saarinen ja Heidi Laine ovat parantaneet otteitaan. Koko viime vuoden puttinsa kanssa tuskaillut Eveliina Salonen on ollut niinikään paremmassa vireessä.

Kuka tahansa suomalaisnaisista pystyy haastamaan hyvänä päivänä maailman parhaat. Viisipäiväisessä MM-kisassa ratkaiseekin, kuka pystyy pitämään pelinsä huipputasolla kaikki viisi kierrosta.

PelaajaLähtöaikaMistä seurata?
Eveliina Salonen15.20UDisc Live
Heidi Laine15.30UDisc Live
Silva Saarinen15.30UDisc Live
Henna Blomroos16.40UDisc Live,
Disc Golf Network
Suomalaisten lähtöajat ensimmäisellä kierroksella

Lue lisää MM-kisoista Frisbeegolfmedian MM-kisasivulta.

Uusimmat uutiset

16-vuotias suomalaisyllättäjä nousi toiseksi – Viron Villmann lähtee johdossa finaalikierrokselle

DGPT Europen Turku Open jatkui toisella kierroksella Luolavuoren frisbeegolfpuistossa....

Turku Open on suomalaisnaisten näytöstä – Silva Saarinen lähtee kärjessä finaalikierrokselle

DGPT Europen toinen Elite-kisa, Turku Open, jatkui lauantaina naisten...

Mikael Häme otti piikkipaikan Turussa – tuttu kärkikaksikko viime viikonlopulta

DGPT Europen toinen Elite-kisa, Turku Open, alkoi perjantaina. Kolmipäiväisen...

Henna Blomroos palasi kisatauolta vakuuttavasti – Suomen parhaat naiset kärkipaikoilla

Historian ensimmäinen Suomessa järjestettävä DGPT Europen Elite-kisa, Turku Open,...

Disc Golf Pro Tour saapuu Turkuun – näin seuraat Turku Openia

Vuoden 2024 Turku Open kilpaillaan 14.-16.6. Luolavuoren frisbeegolfradalla, aivan...

European Openin lipunmyynti herättää keskustelua – Jussi Meresmaa kommentoi

Vuoden toinen Major-kilpailu ja Suomen frisbeegolfkesän kokokohta, European Open...

JÄTÄ KOMMENTTI

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän