KotiKilpailutEuropean OpenEuropean Amateur Open - Matka European Openiin

European Amateur Open – Matka European Openiin

European Open on yksi frisbeegolfin arvostetuimmista kilpailuista. Se on Major-tason kilpailu, joita perinteisesti vuosittain on vain muutama. Varsinaiseen kilpailuun osallistumisoikeuden saaminen ei kuitenkaan ole ihan itsestäänselvyys, edes hyville pelaajille. Tänä vuonna European Open-osallistumisoikeuksia on jaettu kansainvälisten kiertueiden osakilpailuista, Prodigy Disc Pro Tourilta ja tietenkin tämän vuoden edellisestä majorista, Champions Cupista.

Osallistumisoikeus on kuitenkin mahdollista saada myös perinteisesti European Openia edeltävänä viikonloppuna pelattavasta European Amateur Openista. EAO on yksi suurimmista amatööreille suunnatuista kilpailuista. Tänä vuonna kilpailuun osallistui lähes 500 pelaajaa. Ylimmän amatööriluokan voittajat avoimessa ja naisten luokassa saavat osallistumisoikeuden European Openiin.

EAO järjestettiin ensimmäisen kerran 2017. Siitä lähtien se on ollut monen amatööripelaajan kauden kohokohta. Vuonna 2021 EAO:ta eikä itse European Openia järjestetty maailmantilanteen vuoksi. Kilpailupaikkoja oli ensimmäisenä vuonna 180, paikkojen määrä on kasvanut jatkuvasti. Tänä vuonna paikkoja oli tarjolla 504.

Tähän suurin syy on EAO:n muuttuminen yhden radan ja kahden kierroksen kilpailusta peräti kolmeen eri rataan kolmena eri päivänä. Tämä muutos tehtiin vuoden 2020 kilpailuun, jolloin Nokian Beastin lisäksi pelattiin Julkujärven rata Ylöjärvellä ja Tampereen Disc Golf Center.

Mitä European Open paikan saaminen vaatii?

Niklas Anttila, European Open. Kuva: Spin18 / Eino Ansio

Frisbeegolfmedia haastatteli kolmea avoimen amatööriluokan pelaajaa. Tatu Lehtosaari ja Ville Lapinmäki kilpailevat paikasta tänäkin vuonna. Henri Länsivaara voitti EAO:n vuonna 2020.

EAO:n muuttuminen kolmen päivän ja radan kilpailuksi oli kaikkien mielestä hyvä muutos kilpailun kannalta, mutta toi erilaisen näkökulman pelisuunnitelmaan. “Kolmella eri radalla pelaaminen on henkisesti todella rankkaa, virheitä ei pääse korjaamaan.” kommentoi Lehtosaari. “Useamman radan pelaaminen pitää huolen siitä että monipuolisin pelaaja voittaa.” kommentoi Länsivaara.

Kilpailussa pelataan kolme rataa Pirkanmaalta, Tampereen lähettyviltä. Kysyimme, onko paikallisilla pelaajilla mahdollisesti etua tästä. “Kaikki näistä radoista ovat monelle tuttuja ja niitä on pelattu pitkään. En näe että paikallisilla olisi merkittävää etua.” kommentoi Lapinmäki.

Länsivaara ja Lehtosaari olivat sitä mieltä, että etua on selvästi. “Olen kiertänyt Julkujärveä ja Centteriä todella paljon, joten radat ovat hyvin tuttuja. Tämä on etu varsinkin kun kilpailussa pelataan lähes kiinteät layoutit” kommentoi Lehtosaari. “Nousin Julkujärvellä kilpailun kärkeen tutulla pelisuunnitelmalla. En tiedä olisiko vierailla radoilla taso riittänyt voittoon” kommentoi Länsivaara.

Kaikki olivat sitä mieltä, että avaimet voittoon löytyvät ehdottomasti heti avausheitoista. Väylällä täytyy pysyä ja rangaistukset välttää. Pää täytyy pitää kylmänä, eikä saa yrittää liikaa. “Peli on tällä kaudella ollut hieman alavireistä. Kolmen radan kilpailu on pitkä ja mitä tahansa voi tapahtua. Yksittäiset heikot suoritukset eivät saa vaikuttaa henkisesti. Jos toteutan pelisuunnitelmani hyvin, uskon että viime vuoden toinen sija kääntyy voitoksi” Lehtosaari kommentoi.

Tämän vuoden tulokset

Avoimen amatööriluokan voiton vei tänä vuonna Miika Martikainen yhden heiton turvin. Jaetun toisen sijan nappasivat Jesper Kallio ja Harri Kulotie. Kärkikolmikko on siitä poikkeuksellinen, että ratingin perusteella luokiteltuna kukaan heistä ei ollut kymmenen parhaan joukossa. Martikainen voitti kilpailun pelaamalla 996 rating keskiarvolla, hänen oman ratingin ollessa 926. Tämäkin on hyvin poikkeuksellista. Martikaisen kolmas kierros Nokian Beastilla (-5) oli peräti 1040 ratettu. Kyseisellä tuloksella pääsisi erinomaisille sijoituksille varsinaisessa pääkisassakin, mikäli se onnistuisi joka kierroksella.

Naisten amatööriluokassa Iida Lehtomäki otti selkeän voiton kilpailun ennakkosuosikkina. Lehtomäki ei ole koko urallaan hävinnyt yhtäkään PDGA:n alaista kilpailua ja EAO olikin jatkumo nyt jo 11 kilpailun voittoputkelle. Sattumoisin myös Lehtomäen voittotulos oli 11 heittoa parempi kuin toiseksi tulleen Nelli Forsbergin. Palkintopallin täydentää Saara Benlamine.

Miltä voittaminen tuntui?

Eagle McMahon, 2022 European Openin voittaja. Kuva: Spin18 / Eino Ansio

“European Amateur Openin voitto oli ensimmäinen iso voittoni, se tuntui todella hyvältä. Kilpailukausi oli mennyt hieman penkin alle, joten voitto tuli pienoisena yllätyksenä. European Open paikan saaminen ja kilpailuun osallistuminen on ollut hienoin kokemus koko urallani.” kommentoi Länsivaara.

Länsivaara voitti EAO:n tuolloin yhden heiton turvin. Kilpailu oli todella tiukka aivan viimeisille väylille asti. Länsivaara osallistui seuraavana viikonloppuna varsinaiseen European Openiin. “Ajatuksen tasolla uskoin olevani valmis pelaamaan maailman kärkinimien kanssa. Tilanne oli kuitenkin lopulta niin uusi ja erilainen, että en pysynyt fiksussa pelisuunnitelmassani. Virheitä tuli liikaa enkä päässyt takaisin samaan tahtiin kuin edellisen viikonlopun kilpailussa.”

Frisbeegolfmedia sai Iida Lehtomäen haastatteluun voittonsa jälkeen. “Tuntuu aivan mahtavalta voittaa, varsinkin kun kilpailu lähti tahmeasti käyntiin. Tuleva European Open jännittää, se on minun ensimmäinen major-kilpailu”. Lehtomäen ollessa vain 13-vuotias, hän on yksi nuorimmista EAO voittajista ja yksi nuorimmista major-tason kilpailuun osallistuvista pelaajista koskaan.

“En olisi uskonut että tämän ikäisenä ja tässä vaiheessa uraa olisi mahdollisuus päästä tämän tason kilpailuun. Odotan innolla pääseväni pelaamaan maailman huippujen kanssa.” Lehtomäki lähtee kilpailemaan maailman huippujen kanssa avoimin mielin. “Lähdetään pelaamaan omaa peliä ja katsotaan mihin se riittää. Rata on upea ja kilpailun mukana tuleva kokemus on varmasti ainutlaatuinen”.

European Openin seuraaminen

European Openia voi seurata Disc Golf Networkilta suoran lähetyksen muodossa keskiviikon joukkuekilpailusta alkaen. Tuloksia voi luonnollisesti seurata UDiscin tulospalvelusta. Frisbeegolf on kuitenkin parasta paikan päällä seurattuna, tapahtumaan on ilmainen pääsy. Tarkemman aikataulun ja lisätietoa tapahtumista tarjoaa European Open. Tapahtuman suomenkielisestä tiedottamisesta vastaa Frisbeegolfmedia.

Uusimmat uutiset

Ricky Wysocki ällistytti frisbeegolfmaailmaa lähes virheettömällä kierroksella

European Disc Golf Festival pyörähti käyntiin Tallinnassa perjantaina. Disc...

Heidi Laine jysäytti hurjan avauskierroksen Tallinnassa – suomalaiset kaksoisjohdossa

Heidi Laine avasi loistavasti Tallinnassa kilpailtavan European Disc Golf...

“En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa” – Seppo Paju ennakoi Tallinnan Disc Golf Festivalia

Euroopan frisbeegolfin superkuukausi huipentuu viikonloppuna kilpailtavaan European Disc Golf...

Yli 5000 henkilöä todisti Gannon Buhrin voittoa Nokialla!

European Open päättyi avoimen luokan osalta yhdysvaltalaisen Gannon Buhrin...

Suomalaisnaisten supersunnuntai lässähti – Kristin Tattar voittoon European Openissa huiman takaa-ajon jälkeen!

Viron Kristin Tattar voitti Frisbeegolfin European Openin suorittaen yhden...

Gannon Buhr johdossa European Openin finaalipäivään – McBeth vaanii kolmen heiton päässä

European Openin kolmas päivä pelattiin aurinkoisessa säässä Nokialla, kun...