KotiFrisbeegolf

Frisbeegolf

Oletko innostunut frisbeegolfista? Frisbeegolf on hauska ja nopeasti kasvava urheilulaji, joka sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille pelaajille. Tässä oppaassa käymme läpi kaikki mitä sinun pitää tietää frisbeegolfista: frisbeegolfkiekot ja muut tarvikkeet, frisbeegolfradat, tärkeimmät tiedon lähteet ja muut tarpeelliset infot frisbeegolfista.

Tarvittavat varusteet frisbeegolfiin

Frisbeegolfissa tarvitset vain muutaman perusvarusteen aloittaaksesi pelaamisen. Tärkeimpänä toki on itse frisbeegolfkiekot. Aloittelijoille tarkoitettuja kiekkoja ja aloituspaketteja löytyy monilta eri valmistajilta, kuten Discmania, Prodigy ja Innova. Aloituspaketeissa kannattaa suosia suomalaista; suosituin suomalainen frisbeegolfkiekkojen valmistaja on Tampereelta lähtöisin oleva Discmania. Voit ostaa kiekkoja ja aloituspaketteja urheilukaupoista, sekatavarakaupoista tai lajiin erikoistuneista kaupoista. Nykyään myös verkkokauppoja on erittäin paljon. Suosituimpia lajiin keskittyneitä kiekkojen kauppoja ovat Powergrip ja Fribastore. Kyseiset kaupat löytyvät isoista Suomen kaupungeista ja niistä saat erittäin ammattitaitoista apua frisbeegolfkiekkojen ostoon. Frisbeegolfkiekkojen lisäksi tarvitset ainoastaan vesipullon ja mukavat ulkoilukengät. Enemmän lajia harrastaneet ovat tykästyneet paljasjalkakenkiin tai ylipäätään maastossa hyvin toimiviin, mutta kestäviin kenkämalleihin.

Frisbeegolfkiekot

Jos olet hämillään frisbeegolfkiekoista, kannattaa lukea artikkelimme aiheesta: Frisbeegolfkiekot – erot selitettynä. Lyhyesti kerrottuna frisbeegolfkiekoilla on neljä niiden ominaisuuksia ja eroja kuvaavaa numeroa: nopeus, liito, turn ja fade. Turn ja fade huonosti suomennettuna tarkoittavat kiekon kääntymistä. Toisin sanoen nämä kuvaavat kiekon “vakautta”. Lyhyesti sanottuna, mitä vakaampi kiekko, sitä nopeammin se kääntyy oikean käden rystyheitolla vasemmalle ja päin vastoin. Ylivakaa kiekko tarkoittaa, että se kääntyy herkästi vasemmalle oikean käden rystyheitolla. Alivakaa kiekko tarkoittaa, että kovemmilla heittonopeuksilla kiekko kääntyy taas oikealle.

Frisbeegolfradat

Tärkeintä frisbeegolfista kiinnostuneelle on ottaa kiekot mukaan ja lähteä radalle! Muutamaa maksullista kilparataa lukuunottamatta, frisbeegolfradat ovat vapaasti käytettävissä ja ilmaisia. Frisbeegolfratoja on Suomessa hurja määrä ja lähes kaikki Suomen frisbeegolfradat löytyvät frisbeegolfradat.fi-sivustolta. Ratoja on rakennettu Suomen metsät täyteen, mutta on tärkeä ymmärtää, että radat on rakennettu eritasoisille pelaajille. Frisbeegolfradat.fi sivustolla on merkitty radat kirjain ja numero yhdistelmällä. Kilparadat on A-luokan ratoja, kun taas aivan aloittelijoille tehdyt radat ovat yleensä C tai D-kirjaimilla merkittyjä. Kuka tahansa on tervetullut mille tahansa radalle, mutta kilparadoilla lajista ei saa välttämättä yhtäläistä nautintoa aloittelijana. Frisbeegolfradat.fi-sivustolla voit myös lukea ratojen arvosteluita ja katsoa väyläkarttoja, joiden avulla voit vertailla eri ratoja.

Tulosten kirjaaminen

Frisbeegolfissa on tärkeää seurata omaa kehitystään ja pitää kirjaa tuloksista. Laajimmin käytetty sovellus on Yhdysvaltalaisten kehittämä UDisc. UDisc on kasvanut nopeasti. Sovelluksella voit kirjata tuloksia, selailla kenttiä, navigoida kentällä, tarkastella kommentteja radoista ja vertailla tulostasi parhaisiin pelaajiin.

UDiscin lisäksi Upsi-sovellus on Suomessa paljon käytetty. Upsi on ilmainen ja kattava suomalaisten kehittämä sovellus. Se on selkeä ja helppokäyttöinen sovellus tulosten kirjaamiseen eri kentillä.

Frisbeegolfin harjoittelu ja vinkkejä aloittelijoille

Frisbeegolfissa hienoa on harjoittelu ja oman tekniikan kehittäminen. Frisbeegolfheittoa voi harjoitella frisbeegolfradoilla. Joskus on kuitenkin hyvä keskittyä vahvemmin tekniikan kehittämiseen, kannattaa suunnata avoimelle pehmeälle nurmikentälle. Nurmikentällä voit heittää enemmän ja keskittyä tekniikkaan, koska sinun ei tarvitse huolehtia esteistä. Jotkut käyttävät myös harjoitteluverkkoja heittotekniikan hiomiseen. Verkkoon heittäessä sinun ei tarvitse keskittyä edes lentorataan vaan puhtaasti tekniikkaan. Kannattaa pyytää näissä tapauksissa ystävä mukaan kuvaamaan heittojasi.

Frisbeegolfin heittotekniikat

Frisbeegolfissa voi käyttää useita eri tapoja kiekon heittämiseen. Tyypillisimpiä heittotekniikoita ovat rystyheitto ja kämmenheitto. Tämän lisäksi voit heittää kiekkoa pään yli nk. “upsilla”, joka muistuttaa pitkälti pallon heittoa.

Rystyheiton tekniikka

Frisbeegolfin rystyheitossa on useita tärkeitä elementtejä. Ote kiekosta, tasapaino, vartalon kääntö ja käden liike. Näistä parhaiten osaa kertoa videon muodossa Suomen tunnetuimmaksi frisbeegolfvalmentajaksi noussut Jaani Länsiö.

Kämmenheiton tekniikka

Kämmenheitto on monelle helpompi alkuun kuin rystyheitto. Kämmenheitto muistuttaa monille tuttua pallon heittoa. Siinäkin on toki paljon opeteltavaa ja yksityiskohtia, jotka kannattaa ottaa heti alkuun haltuun. Tästäkin Jaani Länsiö on tehnyt loistavan videon.

Frisbeegolfin puttaaminen

Kun vertaillaan huippupelaajia muihin, puttaamisessa on selkeimmät erot. Puttaaminen tarkoittaa kiekon heittämistä lähietäisyydeltä kohti koria. Frisbeegolfissa puhutaan 10 metrin ringistä, joka viittaa 10 metrin säteellä korista olevaan alueeseen. Ringin sisältä heittäessä, pelaaja ei saa astua heiton perään. Puttaamisessa on tärkeintä löytää itselle sopivin ja parhaalta tuntuvin tekniikka. Silti siinä on tiettyjä parhaita käytäntöjä, joita kannattaa ottaa huomioon. Puttauksessa on yleisesti ajatellen kahta päätekniikkaa ja paljon näiden yhdistelmiä. Työntöputti on enemmän Yhdysvaltalaisten pelaajien käyttämä tekniikka, jossa kiekko heitetään lähes suoralla kädellä rennosti kohti koria ja tuetaan samalla sormilla kiekon kulmaa. Toinen paljon käytetty tekniikka on ns. “spinputt”, jossa putataan siten, että puttaaminen muistuttaa heittoa. Spinputissa kiekkoon tulee enemmän kierrettä ja se on helpompi putata pidemmältä matkalta. Kierre saattaa kuitenkin tehdä siitä hieman epätarkemman “ringin” sisältä. Puttaamisesta kannattaa katsoa oheinen Jaani Länsiön video.

Parhaaksi puttaajaksi tulet silloin, kun hankit itsellesi oman frisbeegolfkorin ja alat harjoittelemaan todella paljon. Löydät itsellesi sopivimman korin tästä vertailusta: Frisbeegolfkori – erot, vertailu ja osto-opas.

Frisbeegolf uutiset ja ammattilaispelaajat

Innostuitko frisbeegolfista ja haluat tietää, mitä lajin parissa tapahtuu? Ensimmäisenä kannattaa ottaa frisbeegolfmedia.fi seurantaan, sillä sieltä löydät kaikki frisbeegolfiin liittyvät uutiset ja artikkelit.

Tunnettuja frisbeegolfin pelaajia

Suomi on frisbeegolfissa vahva tekijä kansainvälisesti. Yhdysvalloista tulee parhaat frisbeegolfin pelaajat, mutta Suomesta tulee myös useita huippupelaajia. Kaikki tiedot heistä löydät frisbeegolfmedian pelaajakorteista. Parhaiten sijoitettu suomalainen pelaaja on Euroopan mestari Niklas Anttila, joka oli ennen kauden alkua sijoitettu maailman listan kymmenenneksi. Sijoilla 25 ja 26 maailman listalla ovat Väinö Mäkelä ja Lauri Lehtinen. Sijalla 35 on Joona Heinänen ja sijalla 37 Jesse Nieminen. Naisissa kymmenen parhaan joukkoon mahtuvat Henna Blomroos (5.) ja Eveliina Salonen (10.).

Katso frisbeegolfia

Frisbeegolfissa kilpaillaan pääosin Euroopassa ja Yhdysvalloissa ammattilaistasolla. Jos haluat seurata frisbeegolfin ammattilaispuolta, voit seurata sitä ilmaiseksi Youtubesta tai livenä maksullisista palveluista. Ammattilaisten tulokset kirjataan pääosin Udiscin live-tulospalveluun, jota kautta pystyt seuraamaan reaaliajassa ammattilaisturnausten tuloksia. Ammattipelaajien katselu antaa myös sinulle paremman käsityksen siitä, millaista frisbeegolf huipputasolla on.

Live frisbeegolf

Isoimpana tapahtumana Suomessa on vuosittainen European Open. Turnaus on Major-tason turnaus, joka järjestetään Nokialla. European Openiin on perinteisesti matkustanut kaikki maailman parhaat pelaajat ympäri maailman. Lisäksi Suomessa on paljon huipputurnauksia ympäri Suomen koko kesän ajan. Frisbeegolf on parasta paikan päällä.

Disc Golf Network

Disc Golf Network on Yhdysvaltalainen palveluntarjoaja, joka tarjoaa kaikki Disc Golf Pro Tourin kilpailut sekä Major turnausten kilpailut. Palvelun hinta on 10,56 €/kk.

Jälkilähetykset

Frisbeegolfissa on hyvin suosittuja Youtube-kanavia, jotka kuvaavat kierrokset ja leikkaavat ne lyhyempiin jälkilähetyksiin ilmaiseksi katsottavaksi Youtubeen. Tunnetuin ja suurin näistä on JomezPro, joka kuvaa kaikki Pro Tourin kärkikortit niin miehissä kuin naisissa ja lataa ne seuraavana päivänä Youtubeen. Jahtikortit näkyvät Gatekeeper median Youtube-kanavalla. European Pro Tourin jälkilähetykset tarjoaa MDG Media. Prodigy Disc Pro Touria on näyttänyt Disc Golf Finland.

Frisbeegolf-yhteisö ja kilpaileminen

Frisbeegolf-yhteisö on ystävällinen ja avoin, ja voit liittyä paikallisiin frisbeegolf-seuroihin ja Facebook-ryhmiin löytääksesi muita pelaajia. Kaikki frisbeegolfseurat löytyvät Suomen frisbeegolfliiton sivuilta. Frisbeegolfkentillä ja kaupungeilla voi olla omia Facebook-ryhmiä, joihin kannattaa liittyä. Pääset siellä seuraamaan ajankohtaisia tapahtumia lähialueelta ja kentiltä. Lisäksi esimerkiksi Discordissa on Disc Golf Finland -kanava, jossa on paljon frisbeegolfin ystäviä.

Frisbeegolfissa kilpaileminen

Frisbeegolfissa järjestetään paljon viikkokisoja eri kentillä. Lähes kaikilla paikkakunnilla paikallinen seura tai muut innokkaat järjestävät viikkokisoja. Viikkokisoihin osallistuminen saattaa maksaa jotain, mutta ne eivät vaadi pelaajalta muuta kuin omat varusteet ja iloista mieltä. Viikkokisoissa pääset myös tutustumaan muihin lajin harrastajiin.

Viikkokisoista tasokkaammat kilpailut vaativat PDGA-lisenssin. PDGA-lisensoituja kilpailuja kuvataan A-, B- ja C-tierin kilpailuiksi, joista A-tierin kilpailut ovat korkeatasoisimpia. PDGA-lisenssin voi hankkia kuka tahansa ja sen saat ostettua esimerkiksi Suomen frisbeegolfliitolta. PDGA-lisenssiin kuuluu myös henkilökohtainen PDGA-numero, joka säilyy sinulla koko elämäsi.

Suurin osa kilpailuista ja tulosten kirjaamisista tapahtuu Discgolfmetrix-palvelussa. Metrixissä näet kaikki lähialueen kilpailut ja sitä kannattaa seurata, vaikka et haluaisi kilpailuihin osallistuakaan – näet milloin kentät ovat varattuina kilpailuille.

Frisbeegolfin säännöt ja etiketti

Frisbeegolfin säännöt

Frisbeegolfin säännöt ja termistö ovat saaneet alkunsa golfista. Perusperiaatteena on luonnollisesti saada kiekko heittopaikalta mahdollisimman vähillä heitoilla koriin. Väylältä heittäessä jalka pitää olla kiekon takana heittohetkellä. Kun kiekko on irronnut kädestä, heiton perään saa kuitenkin astua (pl. 10 metrin säteellä korista). Heittojärjestys on avausheitoissa se, kuka on pelannut parhaiten edellisen tai edelliset väylät. Väyläheitoissa heittojärjestys on taas etäisyys korista – kauimpana on aina heittovuorossa.

 

Jokaisella radalla voi olla luonnon esteiden lisäksi myös erilaisia haasteita, kuten OB (Out of Bounds), Hazard tai Mando. OB-alue on yleensä merkattu valkoisilla merkeillä ja se kuvaa pelialueen ulkopuolista aluetta. Jos heität sinne, jatkat siitä rangaistusheiton kera, missä kiekko on ollut viimeisen kerran pelialueella. Hazardista jatketaan rangaistusheiton kanssa ja Mando on yleensä merkattu nuolella kuvaamaan, mitä kautta este tulee kiertää.

 

Kannattaa lukea lisää frisbeegolfin säännöistä esimerkiksi Suomen frisbeegolfliiton sivuilta.

Frisbeegolfin etiketti

Frisbeegolfia pelataan usein luonnonkauniissa ympäristöissä, ja siksi on tärkeää huolehtia luonnosta ja sen kunnioittamisesta pelatessasi. Tässä muutama ympäristöä huomioiva vinkki:

  1. Pidä huolta roskista: älä jätä roskia luontoon, vaan vie ne mukanasi pois radalta.
  2. Kunnioita eläimiä ja kasvillisuutta: älä vahingoita eläimiä tai kasvillisuutta pelatessasi. Pysy poluilla ja vältä turhaa kulkemista metsässä.
  3. Ota muut huomioon: muista, että frisbeegolf-radat ovat usein yleisiä alueita, joita myös muut ihmiset käyttävät. Kunnioita muita ulkoilijoita.
  4. Toimi esimerkkinä muille: ole esimerkkinä muille frisbeegolfaajille ja kannusta heitä toimimaan ympäristöystävällisesti.
  5. Palauta löytökiekot omistajilleen. Tähän kannattaa käyttää esimerkiksi Back to Bag -sovellusta. Lue lisää asiasta täältä.