KotiArtikkelitVäinö Mäkelä ja fiilisten vuoristorata

Väinö Mäkelä ja fiilisten vuoristorata

Kotimaisen frisbeegolfin huipulla on viimeisten vuosien varrella nähty mukavasti vaihtuvuutta, mutta yksi nimi on ollut jo pidemmän aikaa vakio: Väinö Mäkelä on sijoittunut SM-kisoissa kymmenen kärkeen jo kahdeksan kertaa peräkkäin, ja mikään ei viittaa siihen, etteikö putki jatkuisi edelleen tulevina vuosina.

Mäkelän kuluneella kaudella koettiin ylä- ja alamäkiä. Keväällä Yhdysvalloissa tuli hyviä sijoituksia, mutta syksyllä putti takkusi, eikä Mäkelä hänen itsensä mukaan enää “oikein saanut mitään järkevää aikaiseksi”. Nyt joulun alla treeni kuitenkin kulkee, ja fiilikset ensi kauden suhteen alkavat pikkuhiljaa olla odottavaiset.

Oman itsensä pahin vastustaja

Annetaan herran aluksi vielä itse purkaa kulunut frisbeegolfvuosi sanoiksi.

– Kokonaisuudessaan kaudesta jäi kaksijakoinen fiilis. Aloitin kauden itse asiassa aika hyvin, se oli minulle uran parhaimpia kevätjaksoja. Kesäkausi ja loppusesonki, no, mitä se sitten ikinä olikaan, uupumusta, väsymystä ja seurausta odotuksista. Sellaista solidi miinus pelaamista, ei huippuhyvää, muttei missään kohtaa todella huonoakaan.

Tilastot tukevat näitä mietteitä, esimerkiksi Mäkelän rating pysyi läpi syksyn lähes muuttumattomana. On joka tapauksessa varsin selvää, etteivät tulokset tyydyttäneet pelaajaa itseään. Taustalla oli monia syitä, myös henkisen puolen haasteita, joita Mäkelä valotti seuraajilleen lokakuussa Youtube-kanavallaan. Kun videon kommentteja selaa, on palaute poikkeuksetta kannustavaa, ja Mäkelä on valmis avaamaan ajatuskelojaan vielä vähän lisää.

– Henkilökohtaisesti kaikista vaikeinta oli se, että oma pelityyli on muuttunut parin viime vuoden aikana tosi paljon. Yhdellä off-seasonilla yritin saada heittomittaa lisää ja sainkin, mutta heittotarkkuus huononi. Viime kaudella heittotarkkuus oli tosi hyvä, mutta sitten putti skagasi.

Mäkelä korostaa, että yksi huono kilpailu tai kierros siellä täällä ei ole ongelma, vaan kokonaiskuva ratkaisee.

– Haasteena on ollut tavallaan ehkä se oman itsensä löytäminen pelikentällä, olen ollut hukassa oman pelaajaminäni kanssa. En ole tottunut siihen, että tulee paljon puttimissejä, ja sen kanssa on joutunut taistelemaan ja yrittämään päästä kierteestä pois.

Kokenut ammattilainen kuitenkin tietää, että kaikki tämä kuuluu urheiluun. Vaikka kiertueella eletään unelmaa, on se myös ajoittain rankkaa ja vaikeampia aikoja tulee väistämättä.

Lue myös: Suomalaisten parhaat sijoitukset Disc Golf Pro Tourilla 2023

Frisbeegolfin huipulla erot ovat marginaalisen pieniä, ja pelaajilta vaaditaan asioita, joita perusheittäjä tulee harvemmin ajatelleeksi.

– Jokaisella pelaajalla on hetkiä, jolloin sitä tiedostaa, että rytmi heittämisessä on huono. Ammattilaisena on ihan sama miltä heitto tuntuu tai miten huono rytmi on, niin pitää tehdä pieniä kompromisseja ja muutoksia heittoihin, että saa sen tuntumaan hyvältä sinä hetkenä siinä kisakierroksella. Siitä, kuka pystyy kaikista parhaiten adaptoitumaan, tulee yleensä mestari.

Vain taivas rajana?

Talven harjoituskausi on toistaiseksi sujunut Mäkelän suunnitelmien mukaisesti. Kisarupeaman jälkeen pidettiin ansaittu parin viikon tauko, ja treenit ovat sen jälkeen pyörähtäneet hyvin käyntiin. Tulevan kauden tavoitteista Mäkelä toteaa, että ne ovat tässä vaiheessa vasta vähitellen muotoutumassa.

– Pitää ehkä koputtaa puuta, mutta nyt on ollut aika hyvä treenisesonki tähän asti. Pääsin hyvissä ajoin aloittamaan, eikä toistaiseksi ole ollut terveyden kanssa mitään ongelmia. Kun pysyy hyvä fiilis päivästä toiseen, niin silloin on vain taivas rajana.

Paluu frisbeegolfkuplasta normiarkeen on joka tapauksessa maistunut, ja tähän liittyen Mäkelä nostaa kuitenkin esiin yhden kehityskohteen tulevalle kaudelle.

– Pää ei voi kestää sitä, että on läpi kauden koko ajan siinä zonessa. Myös kauden aikana pitäisi pystyä paremmin keskittymään muihin asioihin, siihen pitäisi löytää sellainen kultainen keskitie ensi vuodelle. Totisesti muttei tosissaan meiningillä. Vaikka frisbeegolf on elämän tärkeimpiä asioita, niin täytyy pitää hauskaa ja koittaa rentoutua aina välillä.

Lue myös: Näkökulma: Frisbeegolfkauden parhaat pelaajat ja puheenaiheet 2023

Uusimmat uutiset

Turku Open on suomalaisnaisten näytöstä – Silva Saarinen lähtee kärjessä finaalikierrokselle

DGPT Europen toinen Elite-kisa, Turku Open, jatkui lauantaina naisten...

Mikael Häme otti piikkipaikan Turussa – tuttu kärkikaksikko viime viikonlopulta

DGPT Europen toinen Elite-kisa, Turku Open, alkoi perjantaina. Kolmipäiväisen...

Henna Blomroos palasi kisatauolta vakuuttavasti – Suomen parhaat naiset kärkipaikoilla

Historian ensimmäinen Suomessa järjestettävä DGPT Europen Elite-kisa, Turku Open,...

Disc Golf Pro Tour saapuu Turkuun – näin seuraat Turku Openia

Vuoden 2024 Turku Open kilpaillaan 14.-16.6. Luolavuoren frisbeegolfradalla, aivan...

European Openin lipunmyynti herättää keskustelua – Jussi Meresmaa kommentoi

Vuoden toinen Major-kilpailu ja Suomen frisbeegolfkesän kokokohta, European Open...

“Mahdollisuus muuttaa täysin oman uran suunta” – suomalaiset hakevat Turku Openista nappionnistumisia

Viikonloppuna kilpaillaan kesän toinen DGPT Europen Elite-kisa, kun kiertue...

JÄTÄ KOMMENTTI

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän