Kirjoittaja Timo Pölkki on Ykkösrinki-podcastin juontaja ja toiminut selostajana mm. European Pro Tourilla.
Vuonna 2020 Prodigy Disc Pro Tourin kierrosvideot keräsivät YouTubessa satoja tuhansia katselukertoja. Kiertueella pelasivat kaikki kotimaan parhaat pelaajat, kuten Seppo Paju, Väinö Mäkelä ja Niklas Anttila. Mukana oli myös kansainvälisesti tunnettuja ulkomaalaispelaajia. Koronapandemian keskellä kiertueella meni paremmin kuin koskaan aiemmin.
Suomen Frisbeegolfliiton (myöhemmin Liitto) Ammattilaiskiertueesta on kasvanut vuosien aikana eurooppalainen huippukiertue, johon osallistuvat myös Euroopan huippupelaajat. Vuodesta 2018 alkaen kiertueorganisaattorina on toiminut Prodigy Disc Europe (myöhemmin Prodigy), jonka johdosta kiertueen nimi on Prodigy Disc Pro Tour.
Kiertueorganisaattorina toimii Prodigy, jonka vastuulla on ollut ainakin seuraavat asiat: viestintä/markkinointisuunnitelman luonti ja toteutus, mainosten ja korien hankkiminen tapahtumapaikalle, saada paikalle kaksi työntekijää pystyttämään rata sekä vapaaehtoisille tarjottavan tuotepaketin järjestäminen. Prodigy on saanut kiertueorganisaattorina yksinoikeuden kiertueen pääyhteistyökumppanuuteen ja nimeen. Lisäksi järjestävänä tahona on ollut Liiton jäsenseura, joka on ensin hakenut mahdollisuutta järjestää kisa omalla radallaan. Seuran vastuulla on ainakin ollut radan saattaminen pelikuntoon, kilpailunjohtajan ja muun tarvittavan henkilöstön järjestäminen.
“Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa”
Vuonna 2022 julkaistiin NBDG:n ja Prodigyn yhteishanke European Pro Tour, jonka tavoitteena oli olla Euroopassa pelattava huippukiertue. Tähän kokonaisuuteen liittyy vahvasti tahojen omistama suoratoistoalusta Disc Golf Stream. Samana vuonna Prodigy Disc Pro Tour ja European Pro Tour näkyivät ensimmäistä kertaa suorina lähetyksinä sekä YouTubessa että DGS-alustalla, unohtamatta suosittuja jälkituotantovideoita. Lisäksi avoimen luokan jahtikortin kierrokset näkyivät Disc Golf Finlandin YouTube-kanavalla.
Vuotta myöhemmin PDGA:n järjestämä Euro Tour kaivettiin naftaliinista taistelemaan European Pro Touria vastaan parhaan Eurooppalaiskiertueen statuksesta. Tässä yhtälössä Prodigy Disc Pro Tour tuntui jäävän pahasti paitsioon, sillä huippukisoja oli kauden aikana enemmän kuin koskaan aiemmin. Edelliskaudella alkaneet suorat lähetykset eivät saaneet jatkoa kotimaan kiertueella. Prodigy Disc Europen markkinointijohtaja Eetu Rantanen kommentoi suorista lähetyksistä luopumista Frisbeegolfmedian kiertue-ennakossa: ”Viime vuonna ollut live-lähetys jätettiin tälle vuodelle pois. Sen myötä pystymme panostamaan yhä enemmän jälkituotantoon, jossa näkyy suurimmat muutokset edellisvuoteen verrattuna.”
Todellisuudessa jälkituotantojen taso sekä määrä laskivat aiempaan verrattuna. Avoimen luokan kärkikortin tuotanto siirtyi Disc Golf Finlandille. He saivat materiaalin katsottavaksi YouTubeen päivien viiveellä, jolloin fanit joutuivat elämään tulospiilossa jotta eivät pilanneet omaa katselukokemustaan. Disc Golf Streamin tuottamat naisten kärkikortin kisavideot tulivat katsottavaksi kuten kuuluukin, eli kierroksen jälkeisenä päivänä.
Samaisesta Prodigy Disc Pro Tourin kiertue-ennakosta löytyy myös Rantasen hehkutus kisatapahtumien kehityksestä: ”Tänä vuonna kisapaikalla kilpailun seuraamista on kehitetty. Kiertueen mukana on myös paljon kojuja ja muuta systeemiä, josta katsojat pääsevät nauttimaan.”
Kiertueen kisatapahtumissa oli ainoastaan Prodigyn oma myyntiteltta sekä satunnainen kumppanin tuoma teltta. Talissa paikalla oli myös ruokarekka, joka ei huhujen mukaan saanut montakaan maksavaa asiakasta pelaajiston ulkopuolelta. Epäselväksi on myös jäänyt se, miten kilpailun seuraamista tapahtumapaikalla on kehitetty. Ellei lasketa sitä, että yleisön vähyyden takia jokainen fani olisi päässyt seuraamaan haluamaansa pelaajaa lähietäisyydeltä.
Kiertueen tiedottaminen ja sosiaalisen median ylläpito katosivat samalla kun edellisvuoden suorat lähetykset päättyivät.
Ensimmäinen Instagram-julkaisu koskien vuoden 2023 kiertuetta julkaistiin Kiertueen viralliselle Instagram-tilille joulukuussa 2022. Julkaisu sisälsi kiertueen aikataulun ja paikkakunnat. Vuoden 2023 aikana postauksia tuli ainoastaan 24 kappaletta. Tilillä ei myöskään onniteltu kiertueen kokonaiskilpailun voittaneita Jenni Karppista (Prodigy) ja Lauri Lehtistä (Latitude64). Kiertueen Instagram-tilillä julkaistut kuvat olivat yksittäisiä kuvia sieltä täältä. Kuvissa kerrottiin esimerkiksi kilpailun ilmoittautumisen auenneen, tietoa kisasta tai kuka heitti kyseisen päivän kuuman kierroksen. Ilman että niiden välillä olisi ollut mitään johdonmukaisuutta tai suunnitelmallisuutta.
Jos kiertueen Instagram-tili oli edellisvuonna ammattilaisen ylläpitämä, nyt siitä paistoi, että tiliä päivitettiin silloin kun ehdittiin ja muistettiin. Voikin vain ihmetellä mikseivät pelaajien fanit ja muut uteliaat silmäparit löytäneet tapahtumapaikalle. Viestintää toki voisi ja tulisi toteuttaa muuallakin kuin sosiaalisessa mediassa, jotta tapahtuma saavuttaisi potentiaalinsa.
Vuonna 2016 kiertueen kisapaikkoja haki tusinan verran seuroja ympäri Suomen. Tällä hetkellä, tammikuussa 2024, tilanne on se, ettei kiertueen osakilpailuja ja aikataulua ole vielä julkaistu. Vuotta aiemmin pelaajilla ja medialla oli kisakalenteri tiedossa jo vuoden 2022 joulukuussa. Vaikka kiertueorganisaattorina toimivalla Prodigylla on ollut aiemmin oikeus valita kilpailut haluamallaan tavalla, Liitto avasi osakilpailuhaun 7.12.2023 ja tarjosi sille hakuaikaa 20.12.2023 saakka, eli vain 14 vuorokautta.
Liiton ja Prodigyn hiljaisuudesta voi päätellä, että hommat ovat vielä pahasti kesken. Pelaajilla on paine lyödä omat kisakalenterinsa lukkoon, ja kaikki tuntuvat odottavan Prodigy Disc Pro Touria. Miten kukaan voi kuvitella nykytilan palvelevan kotimaista frisbeegolfyhteisöä?
“Viel’ uusi päivä kaikki muuttaa voi” (J. L. Runeberg)
Mielestäni Prodigy Disc Pro Tourin on tulevaisuudessa oltava kiertue niille pelaajille, jotka eivät ole valmiita siirtymään pysyvästi isompiin kisoihin Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Paikka, jossa puoliammattilaiset ja amatöörit voivat kehittyä ilman, että kisaviikonloppu tyhjentää pankkitilin. Esimerkiksi nykyinen perjantaista sunnuntaihin kestävä kisa voitaisiin vaihtaa kaksipäiväiseksi: lauantaina yksi tai kaksi kilpailukierrosta ja sunnuntaina finaalikierros. Nykyinen kolmen päivän malli pakottaa pelaajat ottamaan vähintään perjantain vapaapäiväksi ja ehkä jopa torstainkin, jos mielii harjoitella pelattavan radan huolella.
Kiertueen osakilpailujen muuttaminen kaksipäiväisiksi helpottaisi myös järjestäjien työtaakkaa, sillä radan valmisteluun olisi yksi päivä lisäaikaa tai valmistelun voisi aloittaa päivää myöhemmin. Vapaaehtoisten määrä todennäköisesti kasvaisi, kun hommia olisi vähemmän eikä tapahtumaa varten tarvitsisi ottaa päivätöistä vapaata. Myös itse tapahtuma lyhentyisi, joka vaikuttaisi suoraan kiertueorganisaattorin kuluihin.
Kotimaan parhaat frisbeegolfaajat kilpailevat jo nyt kansainvälisillä huippukiertueilla Euroopassa ja Yhdysvalloissa, joten heitä ei tulla näkemään jatkossa Prodigy Disc Pro Tourilla kuin ehkä satunnaisesti. Miksi yrittää palvella pelaajia jotka ovat saavuttamattomissa, kun voisi keskittyä nouseviin tähtiin?
Toki olisi myös järkevää miettiä voisiko Liitto yhtiöittää kiertueen ja tuottaa kiertueen kyseisen yrityksen kautta. Vaihtoehtoisesti Liitto voisi valita kiertueoperaattoriksi kiekkovalmistajista irrallisen tapahtumatuotantoyrityksen. Tämä mahdollistaisi Prodigyn lisäksi myös muiden kiekkovalmistajien osallistumisen kiertueelle yhteistyökumppanin roolissa. Se todennäköisesti tekisi kiertueesta taloudellisesti tuottavamman.
Vaikka teksti on melko kriittinen Prodigy Disc Europea ja Suomen Frisbeegolfliittoa kohtaan, sen ainoa tarkoitus on toimia frisbeegolfyhteisön hyväksi – keskustelun herättäjänä. Kyseiset tahot ovat tehneet paljon hyvää kotimaiselle kentälle. Nykyisen Prodigy Disc Pro Tourin on kuitenkin aika kuolla ja syntyä uudelleen nousten tuhkasta Fenix-linnun lailla.
Kommentoi alle, missä sinä näkisit Pro Tourin vuonna 2025?
Syy, miksi itse haluan kiertää Pro toureja, on nimenomaan suurimmaksi osaksi se, ettei tarvitse kisata kahteen päivään ahdettuja kolmen kierroksen kisoja. Muuten pitkälti samoilla linjoilla!
Se on valitettavaa että maan kärkikiertueen videotuotanto on niin hidasta. Todella monet jättävät videot katsomatta koska kisa on jo ohi kun ensimmäisen kierroksen videota vasta pukkaa ulos.
No mitä voi odottaa Prodigyltä. Voitaisiin puhua jopa frisbeeskenen Gigantti. Ehkä siellä konttorissa ei vain yksinkertaisesti kiinnosta tapahtumien suunnittelu, markkointi, mainostaminen, jälkituotannot tai somepostaukset. Riittää vain kun saa rahat pois maksavilta asiakkailta ja odotetaan että kaikki menee omalla painolla.
Hyvin kirjoitettu artikkeli. Kiertueen uusiminen useamman valmistajan yhteistyönä voisi tuoda virkistävän tuulahduksen kotimaisten kisojen kentälle, ja samalla vastuunjakoa voi helpottaa markkinoinnin ja viestinnän osalta kokoamalla yhteisen tiimin. Tapahtumia voisi auttaa saada muidenkin kuin Prodigyn tuotteita myyntiin, jolloin maksavien kävijöiden määräkin saattaisi nousta kasvuun. Merkkiuskollisuutta kuitenkin esiintyy, ja oman suosikkimerkin tai -merkkien koju varmasti houkuttelee paremmin kävijöitä kuin vain yhden valmistajan. Ensisijaisesti kiertue kuitenkin olisi hyvä järjestää kotimaan seuraavien tähtien ponnahduslaudaksi, koska kuten artikkelissa oli mainittu, se terävin kärki ei välttämättä enää kotimaassa niin paljoa kisaile SM:n ja EO:n lisäksi.
Toi jälkituotannon viivästyminen on yksi todella iso osa mikä painaa kilpailujen mielenkiinnon nollaan. Siihen pitäisi saada jo sopimukseen videotuottajan kanssa aikaraja että kierroksen videot on ulkona vuorokaudessa. Mieluiten jo ennen seuraavan päivän kierroksen alkua. Ja jos ei siihen pysty niin sanktiot viivästymisestä.
Se on helppo neuvoa ja sanoa, kun ei ole oma lompakko kyseessä. Prodigy on yritys, ei hyväntekeväisyysjärjestö. Markkinat on pienentynyt 40% ja samaan aikaan käytännössä koko Suomen huippu pelaa Jenkeissä. Yrityksen perusperiaate, on vastata kysyntään tarjoamalla tuote, jolla voi tehdä voittoa. Mitä voitto näkymiä Suomen pro tour tarjoaa tällä hetkellä? Ei mitään. Karu totuus.
Tässä artikkelissa oli muutamia ihan hyviä nostoja, mutta mielestäni myös paljon pielessä. PDPT ei ehkä aivan onnistunut viime vuonna suuren kilpailumäärän vuoksi. Ensi vuodelle tilanne on jälleen eri, kun slotit Euroopan maiden national toureille on sovittu yhteisesti. Suomen Pro tourin haku olisi varmasti hyvä avata jatkossa jo aina edeltävänä kesänä, mutta nyt DGPT:n aikataulut saatiin ulos vasta loppuvuodesta ja ymmärrettävästi ne ajoivat edelle. Ymmärtääkseni Suomessa on myös tällä hetkellä erittäin vähän seuroja ja paikkakuntia, jotka haluaisivat ottaa näitä suurempia kisoja vetääkseen. Somessa on tietysti helppo huudella ja ehdottaa kisoja tietyille radoille tai paikkakunnille, mutta vaatii aina myös järjestäjän. Täytyy myös hieman ihmetellä Frisbeegolfmedian päästäneen tällaisen artikkelin läpi ja julkaisuun sillä eivätkös he juuri tehneet yhteistyösopimuksen pro tourista Prodigyn kanssa? Luulisi, ettei tällainen tee hyvää tulevan vuoden touria ja tuota yhteistyötäkään ajatellen.
Kyseessä on kirjoittajan henkilökohtainen näkökulma. Jos joku tuo perustellusti näkökulmansa esille, Frisbeegolfmedia haluaa tarjota alustan näille kirjoittajille – aivan kuten muutkin mediat tekevät.
Liitto tuntuu olevan sen 10 vuotta jäljessä näissä järjestelyissä jatkuvasti. Amatöörien SM kisojen karsintojakin pidetään kun lajia harrastaisi 50 tyyppiä vuonna 2002. Prodigy voi järkkää oman tourinsa, mutta tällä hetkellä euroopan kärkitour on PDGA:n. Liiton pitäisi olla täysin sen takana ja toivottaa vaan hyvät jatkot muille.
Frisbeegolf on tällä hetkellä nurinkurisessa tilanteessa. Äkkiseltään näyttäisi, että lajissa liikkuu hurjia summia rahaa, kun Disc Golf Pro Tourin palkkiorahat jatkavat kasvuaan ja parhaat pelaajat tienaajat satoja tuhansia tai jopa miljoonan vuodessa. Samaan aikaan kärjen takana oleville pelaajille on tarjolla enää hiluja. Lajin näkyvyyden näkökulmasta Pro Tourin euroopan kiertuen on loisto juttu mutta samalla se on iso takaisku kansallisille kiertueille. Raha menee rahan luokse ja koska laji ei ole sementoinut omaa asemaansa urheilulajien joukossa, kansallisille toimijoille jää vain luu käteen. Esimerkiksi kansallinen yleisurheilu olisi käytännössä ihan samassa tilanteessa ilman Ylen tarjoamia lähetyksiä. Kuitenkin koska lajin arvostus ihmisten mielissä ja ihan ruohojuuritasolla on korkea, kansallisista kisoista kannattaa tehdä lähetyksiä. Toisin sanoen Prodigy Disc Pro Tourin pelastus löytyy seuroista ja näiden arjen työn tukemisesta.