KotiArtikkelitNäkökulma: Eurooppalaisiin frisbeegolfin ammattilaiskiertueisiin on saatava järkeä

Näkökulma: Eurooppalaisiin frisbeegolfin ammattilaiskiertueisiin on saatava järkeä

Eurooppalainen huippufrisbeegolf on tällä hetkellä paremmassa asemassa kuin koskaan. Kilpailijoiden taso nousee vuosi vuodelta ja Yhdysvaltojen ammattilaisten haastaminen ei ole enää pelkkää puhetta. Kristin Tattar on jo melko pitkään ollut selkeästi Euroopan ja koko maailman paras naispelaaja. Niklas Anttila on osoittanut pystyvänsä haastamaan kenet tahansa myös isoissa kilpailuissa.

Euroopan terävin kärki pelaajien osalta viettää suurimman osan kilpailukaudesta Yhdysvalloissa. Palkintorahat ovat suurempia ja kilpailjoiden taso luonnollisesti maailman huippua. Entäs sitten terävimmän kärjen takana oleva melko iso joukko pelaajia, jotka eivät syystä tai toisesta lähde pidemmälle matkalle rapakon taakse.

Ammattilaiskiertueet Euroopassa umpikujassa

Euroopassa ollaan tällä hetkellä melko erikoisessa tilanteessa. Siinä missä Disc Golf Pro Tour on ainoa ammattilaiskiertue Yhdysvalloissa, Euroopassa ammattilaiskiertueita on kaksi. Euro Tour, joka on PDGA:n oma kiertue ja European Pro Tour, joka perustettiin tarjoamaan eurooppalaisille huippufrisbeegolfia ja nostamaan lajin näkyvyttä. European Pro Tourille ehdottoman tärkeää on tarjota laadukkaita kilpailuja Euroopassa.

Euro Tour oli pitkään melko mitäänsanomaton kiertue. Kilpailuja oli kaudessa muutama, eikä Euro Tourin kilpailu erottunut normaalista A-tierin kilpailusta juurikaan. Kiertue oli hyvin samassa tilanteessa kuin National Tour, joka oli yhdysvaltojen PDGA:n oma ammattilaiskiertue. Disc Golf Pro Tourin suosion noustessa PDGA päätti lähteä yhteistyöhön Disc Golf Pro Tourin kanssa ja National Tour yhdistettiin osaksi DGPT:n kiertuetta.

Euro Tourin kanssa ei päädytty samaan, vaan PDGA lisäsi Euro Tourin kilpailuja ja alkoi tekemään yhteistyötä Disc Golf Networkin kanssa. Näin saatiin valmiiksi merkittävän seuraajakunnan omaava jakelukanava näyttämään myös eurooppalaista huippufrisbeegolfia. European Pro Tour jatkoi samalla kasvuaan. EPT:n osakilpailut lähetettiin suorana Disc Golf Streamista ja kiertue nousi pelaajien suosioon.

Paul McBeth Euro Tourin keulakuvaksi

Paul McBeth 2023 Estonian Openissa aloittamassa Euroopan matkaansa. © Marika Salmi / European Pro Tour

Tänä vuonna PDGA laittoi kovat piippuun Euro Tourin osalta. Osakilpailuja on peräti 13kpl ympäri Euroopan. Tämän lisäksi PCS Open Norjassa sai ensimmäisenä eurooppalaisena frisbeegolfkilpailuna Disc Golf Pro Tourin Elite-series kilpailun leiman. Tämä herätti luonnollisesti kiinnostusta myös yhdysvaltalaisissa pelaajissa, silllä tarjolla oli DGPT:n kiertuepisteitä. Kilpailu olikin vain viikkoa ennen European Openia, joten osallistujia Yhdysvalloista oli runsaasti.

Kirsikkana kakun päälle Paul McBeth löi kättä päälle PDGA:n kanssa ja pelasi merkittävän osan kilpailukaudestaan Euroopassa. McBeth pelasi kahdeksan kilpailua, joista peräti kuusi oli osana Euro Touria. McBeth onkin jo aiemmin todennut, että haluaisi nähdä ammattilaisten viettävän suuremman osan kaudesta Euroopassa. Uskoisinkin että tämä tempaus toimii alkusysäyksenä muille pelaajille.

Kokonaisuudessaan Euro Tour ja European Pro Tour tarjoavat tällä kaudella peräti kaksikymmentä ammattilaiskiertueen kilpailua. Ammattilaiskiertueen kilpailu joka viikonloppuna viiden kuukauden ajan. Edelleen kuulostaa hyvältä, joka viikonloppuna pääsee pelaamaan huipputason frisbeegolfia Euroopassa, eikös?

Kaksi ammattilaiskiertuetta laskee kilpailujen tasoa

Swedish Open ja Tyyni Open (kuvassa) pelattiin samana viikonloppuna, eikä kaikkia Euroopan huippuja saatu samalle lähtöviivalle. © Marika Salmi / European Pro Tour

Karu totuus kuitenkin paljastuu kun huomataan että molempien kiertueiden osakilpailuja on samana viikonloppuna ja jopa viereisissä maissa. Suomessa pelattava EPT:n osakilpailu Nokia Open ja Kroatiassa pelattu Pro Forester osuivat niin ikään samalle viikonlopulle. Tässä tilanteessa toki suomalaisilla oli mahdollisuus kilpailla kotimaassa ammattilaiskiertueella.

Euro Tourin Swedish Open ja EPT:n Tyyni Open. Kuinka voi olla, että Euro Tourin osakilpailu Ruotsissa on samaan aikaan kun Euroopan suurin frisbeegolftapahtuma? Tämä viikonloppu jakoi pelaajat rajusti kahtia.

Avoimessa luokassa Paul McBethiä lähti haastamaan suomalaisten terävimmästä kärjestä Niklas Anttila, Joona Heinänen ja Tuomas Hyytiäinen. Vastaavasti taas kotimaassa Tyyni Openissa voitosta taisteli Lauri Lehtinen, Jesse Nieminen ja Mikael Häme. Naisten luokassa todella kovaa nousua tekevä Silva Saarinen kilpaili Swedish Openissa, siinä missä Heidi Laine, Rachel Turton ja monet muut Euroopan kärkinaiset Tyyni Openissa.

Sama tilanne toistui EPT:n Turku Openin ja Euro Tourin PCS Openin kohdalla. PCS Openin ollessa euroopan ensimmäinen DGPT Elite-kilpailu koskaan, taso siellä oli huomattavasti kovempi kuin Turussa. Myös Euro Tourin Åland Open ja EPT:n Järva Open pelattiin samana viikonloppuna.

Tämä tilanne ei palvele ketään. Ei pelaajia, ei katsojia, ei lajia. Tarjontaa on yksinkertaisesti liikaa. Pelaajat joutuvat valitsemaan muiden tekijöiden kuin kilpailun laadun perusteella. Ilman näitä päällekkäisyyksiä Euroopan parhaimmisto olisi aina paikalla, kun Euroopan ammattilaiskiertueen kilpailu olisi tarjolla. Pois lukien tietysti Yhdysvalloissa kiertävät pelaajat, jotka kilpailevat Euroopassa lähinnä arvokisoissa.

Euro Tourin tilanne heikkenee jälleen

Tilanne on mennyt syksyä kohden jopa niin surulliseksi, että Euro Tour on joutunut perumaan kilpailuja vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Suomessa pelattava Sieravuori Challenge pysyi hengissä, mutta syyskuun alussa pelattavan South Estonia Openin osalta lyötiin hanskat tiskiin. Kilpailuun oli rekisteröitynyt vain seitsemän pelaajaa. Siinä missä European Pro Tourin kauden viimeinen osakilpailu Järva Open pelattiin heinäkuun lopussa, Euro Tour yrittää puskea läpi koko kauden aina lokakuuhun asti.

Fakta on kuitenkin se, että nämä kilpailut eivät tule keräämään samanlaista osanottoa. Suomessa on tarjolla Prodigy Disc Pro Touria, muissa Euroopan maissa on heidän omat mestaruuskilpailut. Lisäksi vielä EM-kilpailut, osalle pelaajista MM-kilpailut ja muutamalle vielä USDGC. Syyskuun puolessa välissä Latviassa pelattavaan 9Hill Openiin on rekisteröitynyt kokonaiset yhdeksän kilpailijaa. Ja kun kyseessä on ammattilaiskiertue, kilpailijoiden taso pyritään pitämään korkeana. Näin ollen aivan kaikki eivät näihin kilpailuihin pääse osallistumaan.

Molemmat kiertueet tarjoavat vielä myöhemmin syksyllä kiertueen loppukilpailun. Euro Tourin viimeinen kilpailu, Andalucía Open kilpaillaan 20.-22.10 Espanjassa. European Pro Tourin All-Stars kilpailu käydään myös niin ikään Espanjassa, vain viikkoa myöhemmin. Nämä kilpailut ovat kuitenkin niin myöhään, että suurin osa ammattilaisista on lopettanut kilpailukautensa. Nähtäväksi jääkin minkälainen osanotto näissä kilpailussa tulee olemaan.

Eurooppaan saatava yksi ammattilaiskiertue

Niklas Anttila 2023 Euroopan Mestaruuskilpailuissa. Tämä oli niitä harvoja kilpailuja joissa saatiin kaikki Euroopan huiput samaan kilpailuun. © Marika Salmi

Oman näkemykseni mukaan ainoa vaihtoehto tässä tilanteessa on European Pro Tourin ja Euro Tourin yhdistyminen yhdeksi eurooppalaista huippufrisbeegolfia tarjoavaksi kiertueeksi. Jos tähän sopimukseen saataisiin vielä DGPT mukaan, saataisiin Eurooppaan entistä enemmän myös yhdysvaltalaisia houkuttelevia DGPT kilpailuja.

Vastaavasti Suomen tasolla Prodigy Disc Pro Tour voisi vetäytyä hieman Euroopan kiertueen alta pois ja olla ennemmin ponnahduslauta tuleville huippuammattilaisille. Näin kilpailijat jaettaisiin selkeästi ja jokaiseen kilpailuun riittäisi varmasti osallistujia. Myös livelähetyksiä tarjoavat Disc Golf Network ja Disc Golf Stream voisivat päästä jonkinlaiseen sopimukseen. Näin saataisiin kaikki frisbeegolf yhden alustan alle, eikä katsojien tarvitsisi arpoa mistä mikäkin kilpailu tulee.

Nähtäväksi kuitenkin jää kuinka tämä kaikki lopulta saadaan niputettua yhteen, jos saadaan. Frisbeegolfmedia seuraa tilannetta tarkasti ja tulee tiedottamaan heti kun asioita alkaa selviämään.

Uusimmat uutiset

Ricky Wysocki ällistytti frisbeegolfmaailmaa lähes virheettömällä kierroksella

European Disc Golf Festival pyörähti käyntiin Tallinnassa perjantaina. Disc...

Heidi Laine jysäytti hurjan avauskierroksen Tallinnassa – suomalaiset kaksoisjohdossa

Heidi Laine avasi loistavasti Tallinnassa kilpailtavan European Disc Golf...

“En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa” – Seppo Paju ennakoi Tallinnan Disc Golf Festivalia

Euroopan frisbeegolfin superkuukausi huipentuu viikonloppuna kilpailtavaan European Disc Golf...

Yli 5000 henkilöä todisti Gannon Buhrin voittoa Nokialla!

European Open päättyi avoimen luokan osalta yhdysvaltalaisen Gannon Buhrin...

Suomalaisnaisten supersunnuntai lässähti – Kristin Tattar voittoon European Openissa huiman takaa-ajon jälkeen!

Viron Kristin Tattar voitti Frisbeegolfin European Openin suorittaen yhden...

Gannon Buhr johdossa European Openin finaalipäivään – McBeth vaanii kolmen heiton päässä

European Openin kolmas päivä pelattiin aurinkoisessa säässä Nokialla, kun...

2 KOMMENTTIA

  1. Tämä on kaksipiippuinen juttu. On kiva fribafaneille, että kisoja ja videolähetyksiä on enemmän. Mutta kun kisoja on enemmän, niin kärjen taso ei ole niin leveä yksittäisissä kisoissa, jotka videoidaan. Se tekee näistä lähetyksistä tylsempiä. Itse kallistun silti ensimmäiseen, koska se nostaa uusia nimiä kilpariban kärkeen.

JÄTÄ KOMMENTTI

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän