KotiArtikkelitElämäntapana frisbeegolf - Couple Under Par

Elämäntapana frisbeegolf – Couple Under Par

Vuosien saatossa frisbeegolfista on tullut monelle elämäntapa. Yhä useampi rakastuu lajiin palavasti ja haaveilee työstä ja elämästä frisbeegolfin ympärillä. Moni ei voi kuitenkaan sanoa, että frisbeegolf on täysin elämäntapa, kuten Mikko “Mike” Wikman ja Marika Salmi.

Mike on European Pro Tourin johtaja ja muiden frisbeegolfkisojen järjestäjä. Marika on frisbeegolfiin keskittynyt valokuvaaja ja markkinointialan ihminen. He kiertävät Eurooppaa frisbeegolfin perässä keväästä syksyyn asuntoautolla ja viettävät talvet Espanjassa.

Tällainen on heidän tarinansa.

Matka frisbeegolfiin

Mike tutustui alunperin frisbeegolfiin 15 vuotta sitten: “Siihen aikaan pelattiin kavereiden kanssa kaikenlaista ja keksittiin heitellä frisbeetä golfin tyylisesti puihin. Se oli todella hauskaa puuhaa. Jossain vaiheessa tajusimme sen olevan ihan oikea urheilulaji. Yhtäkkiä kiersimmekin vuosina 2008-09 Suomen frisbeegolfratoja aina kun oli mahdollista.”

“Tapasimme Marikan kanssa vuonna 2010 ja sitä kautta tietysti Marika löysi frisbeegolfin lopulta vuonna 2013,” Mike kertoo.

Mike hyppäsi samantien niin sanotusti syvään päähän, kun hän lähti aktiivisesti paikalliseen seuraan auttamaan kilpailuiden järjestämisessä ja muussa vapaaehtoistoiminnassa. Aktiivinen seuratoiminta johti lopulta siihen, että Mike kutsuttiin Juha ja Terhi Kydön Team Natural Born Disc Golfersin (NBDG) tiimiin vuonna 2015.

“Aikaisemmin harrastin DJ-toimintaa, jonka myötä olen tehnyt työurani DJ-ohjelmatoimistossa. Sittemmin frisbeegolf vei koko ajan enemmän ja enemmän aikaa kuukaudesta, kunnes jossain vaiheessa kysyin Juhalta ja Terhiltä, olisiko heillä minulle töitä. Lopulta päädyin tekemään täysipäiväisesti töitä frisbeegolfin parissa vuonna 2020,” Mike muistelee. “Olen onnistunut siis kahdesti tekemään harrastuksestani ammatin.”

Marika lähti niinikään heti vahvasti mukaan frisbeegolfiin. Hän on ollut yli kymmenen vuotta Ramirentilla markkinointitöissä, mutta siinä sivussa löytänyt paljon aikaa frisbeegolfille. Hän oli NBDG:llä tiimimanagerina sekä ensimmäisissä videotuotannoissa ja valokuvauksissa. Lopulta valokuvaus oli se, johon Marika päätti keskittyä. Hän on kuvannut frisbeegolfia vuodesta 2017.

Mike ja Marika
Mike ja Marika viihtyvät reissun päällä.

MARIKA, #63322

  • Aloittanut frisbeegolfin: 2013
  • Aloittanut kilpailemisen: 2014
  • Lopettanut kilpailemisen: 2020
  • Suurin saavutus pelaajana: SM-pronssi 2019 (FP40)
  • Aloittanut frisbeegolfin kuvaamisen: 2017
  • Apu-TD:nä lähes 70 kilpailussa
  • Alusta alkaen mukana NBDG:n mediatuotannossa
  • Mukana Lead Card -realityn tuotannossa molemmilla kausilla
  • European Pro Tourin virallinen valokuvaaja 2022 ja 2023
  • European Open 2022 ja 2023 DGPT:n virallisena kuvaajana.

MIKE, #58576

  • Aloittanut frisbeegolfin: 2009
  • Aloittanut kilpailemisen: 2013
  • Lopettanut kilpailemisen: Ei vielä
  • Suurin saavutus pelaajana: Fuengirola Open 2019 voitto (MP40)
  • Aloittanut työt frisbeegolfin parissa: 2016
  • PDGA Brent Hambrick TD of the year award 2017
  • TD:nä yli 330 PDGA-kilpailussa
  • Tour Director European Pro Tourilla 2022 ja 2023
  • Suunnitellut yli 30 frisbeegolfrataa
  • Luonut pohjan NBDG Eventsin tapahtumatoiminnalle
  • Pitänyt TD-koulutuksia mm. NBDG:n henkilökunnalle, Suomen frisbeegolfiiton naisjaostolle ja Keski-Uudenmaan seuroille

Koti tien päällä

Tähän asti kaikki kuulostaa vielä perinteiseltä frisbeegolfiin hurahtaneelta pariskunnalta, mutta miten kaksikko päätyi yhtäkkiä elämään todellista “kiertolaiselämää” frisbeegolfin ympärillä?

Pariskunnalle käänteentekevä hetki oli ensimmäinen Espanjan matka: “Kävimme Espanjan Mijaksessa järjestämässä kisat ennen koronaa. Ihastuimme mahdollisuuteen poistua kylmästä Suomesta, pelata frisbeegolfia talvella ja järjestää siellä tapahtumia. Lisäksi Espanjassa asuvat suomalaiset ja siellä aktiivisesti käyvät ovat mahtavaa jengiä. Tiedettiin, että tuonne meidän pitää mennä uudestaan,” Mike ja Marika kertovat.

Parin koronavuoden jälkeen pariskunta päätyi asumaan keväällä 2022 Espanjassa hieman pidemmän aikaa. Siellä ollessa heillä kypsyi ajatus talvesta Espanjassa, jonka myötä he varasivat asunnon seuraavaksi talveksi.

“Asuimme siinä kohtaa Sibbessä. Meidän asunto oli ykkösen tiin vieressä, joka ei ollut missään nimessä huono paikka asua,” Mike naurahtaa. “Kun aloitettiin European Pro Tour vuonna 2022, kesä oli kuitenkin melkoista reissaamista. Oltiin aina viikko muualla ja käytiin pikaisesti kotona Sibbessä.”

Jossain kohtaa ajatus kääntyi asuntoautoon ja siinä asumiseen. “Teimme päätöksen, että vuoden 2022 aikana hankimme asuntoauton.” Mike kertoo. Pariskunta on nyt elänyt liikkuvassa kodissa pian vuoden ympäri Eurooppaa. Talven he tulevat viettämään Espanjassa lokakuusta maaliskuuhun.

Eikä paluuta entiseen ole tulevaisuuden suunnitelmissa.

“Asuntoautoilussa kaikki on mennyt varsin hyvin. Onhan välillä tullut tiukkoja paikkoja ahtailla Euroopan teillä, mutta isoimmilta haasteilta ollaan vältytty ainakin vielä. Paljonhan tämä vaatii ennakointia; missä pestään pyykit, milloin käydään suihkussa ja niin edelleen,” Mike ja Marika kertovat. “Ne ovat kuitenkin pieniä juttua. Tässä näkee jatkuvasti maailmaa ja vapauden määrä on uskomatonta. Pääsemme jatkuvasti tutustumaan uusiin paikkoihin.”

Mitään jatkuvaa kiirehtimistä parin elämä ei ole. Toki he tekevät koko ajan töitä ja paljon matkustetaan töiden ja Internetin ehdoilla. Se tarkoittaa vain sitä, että matkat kestää kauemmin. Esimerkiksi Espanjasta Suomeen matkustaminen ottaa noin 2-3 viikkoa, jotta joka päivä on riittävästi aikaa nauttia maisemista – ja mennä halutessa kiertotietä.

Mike ja Marika
Miken ja Marikan elämässä on paljon matkustamista.

Elää unelmaansa

“Tällainen tapa elää ei ollut meille mikään unelma, paitsi kun tajuttiin, että tämä on ylipäätään mahdollista,” pariskunta kertoo.

Moni on kysellyt vinkkejä ja fiilistellyt pariskunnan elämäntyyliä – ja itse haaveillut samanlaisesta. Miken ja Marikan viesti kaikille haaveilijoille on varsin selvä: “Moni tuntuu pelkäävän tässä elämäntyylissä jotain, mutta ei tässä ole mitään pelättävää. Me tehdään ihan täysiä työpäiviä. Asuntoautossa mahdutaan ihan hyvin pitämään palavereita. Välillä joutuu hieman vain suunnittelemaan ajoreittejä tarkemmin, koska me ollaan melko riippuvaisia tietysti Internetistä. Tämä elämäntyyli ei kaduta yhtään.”

Frisbeegolf on myös kasvanut niin isoksi, että tekijöille löytyy jo töitä tai vähintäänkin keikkahommia. “Kun yritykset alkoivat järjestää kisoja jokunen vuosi sitten, tästä alkoi tulla oikeasti työtä. Nykyään esimerkiksi European Pro Tourin osakilpailussa on noin 30 ihmistä, jotka saavat palkkaa viikonlopusta.” Mike kertoo.

Laji kasvaa koko ajan ja se tarkoittaa myös sitä, että lajia rakastaville on tarjolla harrastuksen lisäksi myös työtä – ainakin niille, jotka sitä toivovat.

Työtä ja elämää intohimolla

Epäsäännöllinen matkaelämä haastaa arkea eri tavalla – pariskunnan käytännön järjestelyitä tuntuu helpottavan intohimo omaa työtä kohtaan. “Tavoitteena on tehdä työtä aina intohimolla. Viihdyn esimerkiksi erittäin hyvin päivätyössäni Ramirentilla,” Marika kertoo.

Jotain asenteesta työtä kohtaan kertonee se, että kisakuvaus motivoi Marikaa niin, että hän päätti jättää kokonaan frisbeegolfin pelaamisen, jotta aikaa jää valokuvaukseen ja päivätöihin.

Kaiken kaikkiaan kisaviikonlopun aikana Marika ottaa noin 8 000-10 000 kuvaa, joista julkaisuun päätyy editoinnin kautta 1000-1500: “Onnistuneet otokset ovat todella palkitsevia. Kyllähän tässä on tullut muutama helmikin taltioitua vuosien varrella.”

Marikan kova työ ja intohimo kuvaamista kohtaan sai hienon tunnustuksen kesällä 2022, kun Disc Golf Pro Tour kutsui hänet kuvaamaan European Openia: “Onhan se hienoa, että kaikista maailman valokuvaajista, Disc Golf Pro Tour halusi minut.”

Kun Marika taltioi ikimuistoiset hetken kilpailuissa, Mike on luomassa niitä hetkiä.

“En ole koskaan ajatellut, että järjestämme kilpailuita – järjestämme tapahtumia. Näin ollen jokainen tapahtuma on aina oma elämyksensä. Omalta osaltani huippuhetki jokaisessa tapahtumassa on, kun saan julistaa voittajan.” Mike kertoo.

Mike ja Marika Tyyni-tapahtumassa

Pariskunta ei ole missään nimessä hidastamassa vauhtiaan vaan päin vastoin. Couple Under Par -brändillä matkustava kaksikko haluaa olla kehittämässä Eurooppalaista frisbeegolfia edelleen. “Olisi hienoa, jos meillä olis yksi ammattilaiskiertue, ” Mike fiilistelee. “Haluaisin nähdä myös, että raha liikkuisi valtameren yli molempiin suuntiin, jotta Euroopassakin olisi yhä enemmän mahdollisuuksia saada ammatti frisbeegolfista.”

Mitä isommaksi laji kasvaa, sitä useammalla on mahdollisuus samanlaiseen elämäntyyliin.

Uusimmat uutiset

Viikottainen Uutispulssi käy videolla läpi tärkeimmät tapahtumat

Frisbeegolfmedia aloitti viime viikolla videomuotoisen Uutispulssi-ohjelman, jossa käydään läpi...

Jymypaukku Kuopiossa! Historiallisen kova kierros ja yllätysvoitto

Frisbeegolfin ammattilaiskiertue, Prodigy Disc Pro Tour, vieraili Kuopiossa viikonloppuna....

Tiukka taistelu jatkui Kuopiossa – Arminen kiri hole-in-onella tasoihin

Kuopion osakilpailu Prodigy Disc Pro Tourilla jatkui toisella kierroksella...

Ennakkosuosikit kiilasivat kärkeen Kuopiossa kansallisella kärkikiertueella

Prodigy Disc Pro Tourin Kuopion osakilpailu käynnistyi ennakkosuosikkien komennossa....

PDGA Europen uusi luentosarja valottaa frisbeegolfin nykytilaa eri puolilla maailmaa

Mikä on frisbeegolfin tilanne Kiinassa? Miten Kristin Tattarin brändiä...

Joona Heinänen on noussut Suomen kakkospelaajaksi – “Nykyään ei tuu ‘oho’-heittoja”

Kansallinen kärkikiertue Prodigy Disc Pro Tour jatkuu viikonloppuna Kuopiossa....

JÄTÄ KOMMENTTI

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän