KotiKilpailutEuropean OpenPresidents Cupin pettymys - Euroopalle jälleen tappio

Presidents Cupin pettymys – Euroopalle jälleen tappio

European Openin joukkuekilpailu, Presidents Cup lähti käyntiin keskiviikkona iltapäivästä tuulisella Nokian Beastilla. Rata oli viritetty aivan viimeisen päälle ja oli valmiina vastaanottamaan maailman huiput. Ensimmäinen kierros pelattiin tuttuun tapaan tuloskierroksena. Neljän hengen ryhmissä, yhdeksän väylää. Jokaisessa ryhmässä oli kaksi pelaajaa Yhdysvaltain joukkueesta, ja kaksi Euroopan joukkueesta. Tiivistelmä kilpailun tuloksista löytyy aiemmasta uutisestamme.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen Team Europe johti kilpailua kokonaisella yhdellä pisteellä. Joona Heinänen nappasi hienosti ensimmäisen kortin voiton ja Lauri Lehtinen pääsi myös pisteille. Toisessa kortissa Øyvind Jarnes yllätti ja onnistui pelaamaan Ricky Wysockin kanssa tasan.

Kolmannen kortin pelaajat eivät löytäneet pelivirettään. Niklas Anttila jäi korttinsa kolmanneksi ja Väinö Mäkelä viimeiseksi. Mäkelä jäi peräti kahdeksan heittoa kortin voittaneesta Isaac Robinsonista.

Naisten kortissa Kristin Tattar hoiti täydet pisteet kotiin, Henna Blomroos jäi kolmanneksi Catrina Allenin taakse. Kokonaisuudessa tämän tulospelin puoliskon voi niputtaa positiiviseksi. Euroopan joukkue oli kuitenkin johtoasemassa ja Yhdysvaltain tähtien pelissä näkyi haparointia.

Yhdysvallat nousi takaa ohi

Paul McBeth, Presidents Cup 2023. Kuva: Eino Ansio / Spin18

Toisen kierroksen reikäpeliin lähdettiin Euroopan yhden pisteen johdolla. Naisten puolella Tattar otti niin ikään suhteellisen helpon voiton Catrina Allenista. Samoin Henna Blomroos otti pisteet kotiin Missy Gannonilta. Euroopan naisten suorittaminen oli riittävän hyvää samaan lähes kaikki pisteet mitkä oli jaossa.

Muissa korteissa nähtiin melkoisia yllätyksiä. Eagle McMahon ei antanut Joona Heinäselle mitään mahdollisuuksia. Samaa voi sanoa Isaac Robinsonin ja Niklas Anttilan kamppailusta, Robinson vei kamppailun lopulta melko selkeästi. Näiden lisäksi Calvin Heimburg pelasi pelottavan hyvää peliä, kuten maailman rankingin ykkösnimen kuuluukin. Jakub Semerád ei löytänyt keinoja Heimburgin haastamiseen.

Jälleen kerran oltiin tilanteessa jossa Euroopan joukkueella oli ollut johto ja se oli menetetty. Ratkaisu jäi parien Øyvind Jarnes – Ricky Wysocki, Chris Dickerson – Väinö Mäkelä ja Lauri Lehtinen – Paul McBeth välille. Øyvind Jarnes yllätti kaikki ja voitti Wysockin selvästi reikäpelissä. Väinö Mäkelä onnistui viimeisellä väylällä ottamaan Dickersonilta yhden heiton, joka tasasi heidän välisen tilanteen.

Kaikki kulminoitui lopulta Lehtisen ja McBethin taisteluun. Tilanne oli tasan 2-2 ennen kahta viimeistä väylää. Toiseksi viimeisellä väylällä Lehtinen epäonnistui paineen alla rutiinisuorituksessa ja väylän voitto meni McBethille. Viimeisellä väylällä Lehtisen väylävoitto olisi riittänyt koko kilpailun voittoon. Tämä ei kuitenkaan onnistunut ja Yhdysvallat voitti jälleen.

Miksi Eurooppa hävisi jälleen johtoasemasta?

Niklas Anttila, Presidents Cup 2023. Kuva: Eino Ansio / Spin18

Vaikkakin Euroopan joukkue johti tulospelin jälkeen, täytyy sieltä ottaa muutama nosto. Tulospelin jälkeen johtoaseman saaminen ei niinkään ollut Euroopan hyvyyttä, vaan suurimmaksi osaksi Yhdysvaltain joukkueen heikkoa alkua. McMahon oli kolmen väylän jälkeen +2, eikä putti uponnut koriin millään. McBethin avaukset eivät päätyneet birdiepaikoille lainkaan.

Calvin Heimburg pelasi tulospelissä tasoon nähden todella heikosti, mutta reikäpelissä pelasi selkeästi parhaiten kaikista pelaajista. Naisten puolella Catrina Allen pelasi suhteellisen heikosti, lopettaen triplabogiin. Siltikin Henna Blomroos jäi Allenin taakse. Missy Gannon onnistui ottamaan yhdeksän väylän aikana peräti viisi rangaistusheittoa.

Ainoastaan Isaac Robinson pelasi todella hyvän kierroksen, -6. Tähän olisi ollut kenen tahansa vaikea vastata, mutta Anttila&Mäkelä kaksikon kortin pohjalle jääminen oli todella iso pettymys. Anttila ei saanut pidettyä kiekkoa tuulisessa säässä pelialueella, rangaistusheittoja tuli kokonaiset neljä. Mäkelä ei yksinkertaisesti saanut kiekkoa birdiepaikoille ja ainoa birdie tulikin pitkällä putilla.

Reikäpelissä suurin osa Yhdysvaltojen pelaajista jatkoi samalla tasolla, eikä Eurooppa pystynyt vastaamaan. Ensimmäisellä kierroksella erinomaisesti pelannut Joona Heinänen ei saanut avauksia lähellekään birdiepaikkoja kertaakaan. Myös Jakub Semerádin tuloskortista löytyy nolla birdietä. Niklas Anttila onnistui saamaan vain yhden birdien reikäpelissä. Vaikka reikäpelissä ei pelattu tuloksesta, ei väylää voi olettaa voittavansa par tuloksella.

Euroopan joukkue olisi voittanut yksinkertaisen varmoilla suorituksilla. Yhdysvaltain joukkue ei tänäkään vuonna tehnyt mitään niin uskomatonta, ettei se olisi ollut voitettavissa. Tilastojen valossa Yhdysvaltain joukkue pysyi väylällä paremmin ja puttasi paremmin. Nämä Yhdysvaltain joukkueen prosentit eivät kuitenkaan olleet sellaisia mihin Eurooppa ei olisi pystynyt vastaamaan.

Mäkelän ja Anttilan C1 puttiprosentit putosivat sadasta prosentista 50% ja 70% tienoille. Heinäsen 80% väylään osuminen oli karmeat 14% reikäpelissä. Suomen pelaajien yhteenlaskettu pelastautumisprosentti oli alle 50%, joten bogeja tuli turhan herkästi. Näillä suorituksilla ei voi odottaa voittavansa perustasollaan pelaavia Yhdysvaltain pelaajia.

European Openin seuraaminen

European Openia voi seurata Disc Golf Networkilta suoran lähetyksen muodossa keskiviikon joukkuekilpailusta alkaen. Naisten luokan lähetys alkaa torstaina 20.7 klo 9:10 ja avoimen luokan lähetys klo 15:10. Tuloksia voi luonnollisesti seurata UDiscin tulospalvelusta. Frisbeegolf on kuitenkin parasta paikan päällä seurattuna, tapahtumaan on ilmainen pääsy. Tarkemman aikataulun ja lisätietoa tapahtumista tarjoaa European Open. Tapahtuman suomenkielisestä tiedottamisesta vastaa Frisbeegolfmedia.

Uusimmat uutiset

Vuoden 2025 Disc Golf Pro Tourin kisapaikkojen haku aukesi! Haluatko järjestää osakilpailun?

Disc Golf Pro Tour on vasta alkanut kaksi kuukautta...

“I’m back!” – Maailman toiseksi paras frisbeegolfari tekee odotetun paluun kisaradoille

Yksi viime vuosien menestyneimmistä frisbeegolfareista, Eagle McMahon, palaa pitkältä...

Suomalainen frisbeegolf-peli levinnyt jo lähes 60 maahan

Kajaanilainen peliyhtiö CSE Entertainment julkaisi viime kuussa frisbeegolfpelin suosituimpaan...

Frisbeegolfmedia on frisbeegolfin MM-kisojen 2025 virallinen tiedotuskumppani

Frisbeegolfmedia on vuoden 2025 frisbeegolfin MM-kisojen tiedotus- ja mediakumppani....

Suomen MM-kisojen kisapäivät ovat tässä!

Frisbeegolfin maailman kattojärjestö PDGA julkaisi vuoden 2025 MM-kisojen päivät....

Disc Golf Pro Tour otti ison askeleen kohti vedonlyöntimarkkinoita

Maailman kovatasoisin ammattilaiskiertue Disc Golf Pro Tour (DGPT) julkaisi...

JÄTÄ KOMMENTTI

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän