KotiKilpailutEuropean OpenHistorian suurin European Open keräsi Nokialle tuhansittain yleisöä

Historian suurin European Open keräsi Nokialle tuhansittain yleisöä

Vuoden 2023 European Open Nokialla The Beastin radalla on tullut päätökseen. Suomalaiset saivat nauttia huipputason frisbeegolfista viiden päivän ajan. Paikalla kävi kokonaisuudessaan yli 16000 katsojaa. Tähän kun lisätään päälle pelaajat, vapaaehtoiset ja muut työntekijät, kerääntyi Nokialle hurja määrä lajin faneja.

European Open on pelattu Nokialla vuodesta 2011 lähtien. Tänä vuonna tehtiin jälleen uusi katsojaennätys. Lajin suosion kasvaessa myös tapahtuman merkitys Nokian kaupungille, sen palveluille ja koko Suomen frisbeegolfyhteisölle kasvaa. Lajin fanit matkustavat Nokialle kaikkialta Suomesta ja jopa ulkomailta.

Tänäkin vuonna kilpailua pystyi seuraamaan suorana Disc Golf Networkin kautta. Ensimmäistä kertaa kuitenkin jälkituotantoa oli kuvaamassa Jomez Productions, joka on suurin frisbeegolfin jälkituotantoa tuottava kanava. Kilpailun jälkituotanto tulee katsottavaksi ilmaiseksi Jomez Pron Youtube-kanavalle 8.8.

Tapahtuma on tarkoitus järjestää vielä vuonna 2024 normaaliin tapaan, toki suurempana kuin koskaan. Tästä eteenpäin tulevina vuosina European Open joutuu mahdollisesti etsimään uuden kodin Nokian kaupungin uimahallihankkeen vuoksi.

Corey Ellis toteutti unelmansa ensimmäisellä Euroopan matkallaan. Kuva: Eino Ansio / Spin18

Avoimen luokan voittaja yllätti kaikki

Kilpailun avoimen luokan voitti Corey Ellis tuloksella -33. Kukaan ei osannut odottaa tätä ennen kilpailua, eikä ensimmäisen kierroksen jälkeen. Ellis pelasi nimittäin ensimmäisen kierroksen tulokseen -4 ja löytyi sijalta 33. Ellis kuitenkin sai pelinsä raiteilleen ja seuraavat kaksi kierrosta pelattiin tuloksiin -11 ja -8. Ellis nousi jaetulle neljännelle sijalle ennen viimeistä kierrosta.

Finaalikierroksella Ellis jatkoi pelisuunnitelmansa toteuttamista. “Tavoitteeni täällä Beastilla on pelata bogey vapaata peliä. Onnistuin siinä tänään ja aion pyrkiä samaan huomenna.” “On unelmani päästä pelaamaan major-kilpailun kärkiryhmässä, tuntuu uskomattoman hyvältä.” “Mikäli haluan voittaa, avausheittojen täytyy onnistua. Pelin täytyy olla fiksua, aina ei tarvitse hyökätä.” kommentoi Ellis Disc Golf Networkin haastattelussa kolmannen kierroksen jälkeen.

Ellis onnistui siinä mihin pyrki. Finaalikierrokselle ei yhtään bogia mahtunut ja birdieitä oli peräti 10kpl. Elliksen -10 finaalikierros oli päivän toiseksi paras kierros. Ainoastaan Ricky Wysocki pystyi parempaan, -11 kierroksellaan. Kun kilpailua johtanut Calvin Heimburg ei saanut peliään kuntoon koko kierroksella, ja Anthony Barelan unelmat major-voitosta murskaantuivat saariväylällä, Ellis nousi voittoon.

Tämä on Ellisin uran suurin voitto. Ellisin viimeisin voitto on huhtikuulta 2022, Bowling Green Openissa. Rahallisesti Ellisin suurin voitto aikaisemmin on ollut River City Open 2021. Voitosta hän tienasi 1765$. European Openin voitosta Ellis nettosi peräti 11500€.

Naisten luokassa Tattarin dominointi jatkuu

Kristin Tattar oli European Openin kuningatar. Kuva: Eino Ansio / Spin18

Naisten luokan voittajasta ei ollut epäilystä enää toisen kierroksen jälkeen. Kristin Tattar oli ottanut jo yli kymmenen heiton eron muihin ja kilpailua käytiin enää hopeasta. Tattarin voittotulos oli lopulta aivan uskomaton -11. Eroa toiseksi tulleeseen Heidi Laineeseen oli järkyttävät 16 heittoa. Tämä on yksi suurimmista eroista mitä major-tasolla on nähty. Tattar on ensimmäinen europpalainen European Open voittaja naisten luokassa.

Tattarin viimeinen kierros oli selkeästi ailahtelevampi kuin aiemmat. Bogeja tuli enemmän, mutta myös birdieitä saatiin tuloskorttiin. Vaikka kilpailu oli käytännössä ratkennut jo toisen kierroksen jälkeen, Tattar pyrki silti puskemaan eteenpäin kohti 1000 ratingin tavoitettaan. Tilastot ovat hurjaa luettavaa, Tattar voitti avausheitoissa lähes 14 heittoa ja putissa lähes 11 heittoa kilpakumppaneihinsa nähden.

European Openin voitolla Tattar viimeisteli myös frisbeegolfin Grand Slamin voittaen Yhdysvaltain naisten mestaruuden 2019, maailmanmestaruuden 2022, Champions Cupin 2023 ja nyt European Openin 2023. Näin ollen Tattar on voittanut kaikki neljä major-kilpailua urallaan. Tähän samaan on pystynyt vain Paige Pierce. Tattar kuitenkin onnistui tässä lyhyemmässä ajassa kuin Pierce. Tattar tienasi voitollaan 7500€.

Tällä voitolla Tattar pääsee jälleen askeleen lähemmäksi maailman parhaan naispelaajan titteliä kautta aikojen. Myös tuo maaginen tuhannen pisteen pelaajaratingin raja lähestyy, Tattar pelasi kilpailun tasan tuhannen pisteen keskiarvolla. Piercen ennätys odottaa kuitenkin vielä ottajaansa, mutta se näyttäisi olevan vain ajan kysymys.

Missä avoimen luokan Eurooppalaiset pelaajat?

Viime vuoden European Openissa eurooppalaiset ja erityisesti suomalaiset loistivat avoimessa luokassa. Vaikka kaksikko McMahon ja McBeth karkasivat muilta, Niklas Anttila oli hienosti kolmantena. Top20 mahtui kokonaisuudessaan peräti 13 eurooppalaista, joista 9 oli suomalaisia. Tämän vuoden tilastot ovat hieman karumpaa luettavaa.

Paras suomalaissijoitus löytyy Väinö Mäkelältä, 11. Mäkelä lähti finaalikierrokselle jaetulta neljänneltä sijalta, mutta peli ei kulkenut halutulla tavalla. Paras eurooppalainen suomalaisia lukuunottamatta oli Hjalmar Fredriksson sijalla T12. Tätä voidaan pitää nuorelle ruotsalaiselle erinomaisena suorituksena.

Top20 löytyy enää neljä eurooppalaista, Nestori Tuhkanen T17, Mauri Villmann T17, Albert Tamm T19 ja Rasmus Saukkoriipi T19. Näistä kaikki muut paitsi Villmann vierailivat kärkikortissa, mutta eivät pystyneet pitämään tasoaan yllä. Niklas Anttila löytyy sijalta T23 ja Lauri Lehtinen T26.

Odotukset eurooppalaisia ja erityisesti suomalaisia kohtaan olivat korkeammalla. Monella eurooppalaisella pelaajalla on menossa erinomainen kausi, mutta tähän ei saatu jatkoa European Openissa.

Väinö Mäkelä ja European Openin uskomaton yleisö. Kuva: Eino Ansio / Spin18

Kilpailun taso kovenee vuosi vuodelta

Vaikka tämän vuoden Corey Ellisin -33 voittotulos on huomattavasti alhaisempi kuin McMahonin viime vuoden -42, kilpailun taso oli jälleen entistä kovempi terävän kärjen ulkopuolella. Viime vuoden kilpailussa Anttila sijoittui neljänneksi tuloksella -24. Tällä tuloksella ei olisi päässyt tänä vuonna edes top10. Podiumille pääsyyn vaadittiin hurja -31 tulos.

Pelaajien taso on noussut jälleen huimaa vauhtia. Terävin kärki ei ole enää niin kaukana muista kuin ennen ja voittajaksi voi nousta lähes kuka vain. Ratingin puolesta Corey Ellis ei olisi mahtunut tässä kilpailussa edes kymmenen parhaan joukkoon. Eurooppalaiset joutuvat edelleen tekemään töitä ympäri vuoden pystyäkseen haastamaan Yhdysvallan tähdet.

Naisten luokassa kyse on enemmänkin siitä pystyvätkö muut haastamaan Kristin Tattaria. Tässä kilpailussa kukaan ei siihen pystynyt, mutta Heidi Laine haastoi Yhdysvallan kirkkaimmat tähdet kuten Catrina Allenin ja Missy Gannonin. Laine pelasi finaalikierroksensa tulokseen -1. Kilpailun kaikista naisista vain Tattar pystyi pelaamaan alle parin kierroksia. Laine teki tällä hienon nousun toiselle sijalle ja naisten luokassa podiumille saatiin kaksi eurooppalaista.

Maailmanmestaruuskilpailut aivan nurkan takana

Frisbeegolfin MM-kilpailut pelataan jo reilun kuukauden päästä, 30.8-3.9 Yhdysvalloissa, Vermontissa. Ennen tätä on kuitenkin tulossa paljon muuta. SM-kilpailut pelataan Lahdessa 3-6.8. Lähes heti perään 16-19.8 pelataan EM-kilpailut Virossa, Tallinnassa. Lisäksi Euro Tour ja European Pro Tour jatkuvat Euroopassa ja Disc Golf Pro Tour Yhdysvalloissa. Kausi ei ole suinkaan vielä taputeltu, koko vuoden aikataulu kilpailuista löytyy UDiscistä.

Uusimmat uutiset

Yli 5000 henkilöä todisti Gannon Buhrin voittoa Nokialla!

European Open päättyi avoimen luokan osalta yhdysvaltalaisen Gannon Buhrin...

Suomalaisnaisten supersunnuntai lässähti – Kristin Tattar voittoon European Openissa huiman takaa-ajon jälkeen!

Viron Kristin Tattar voitti Frisbeegolfin European Openin suorittaen yhden...

Gannon Buhr johdossa European Openin finaalipäivään – McBeth vaanii kolmen heiton päässä

European Openin kolmas päivä pelattiin aurinkoisessa säässä Nokialla, kun...

Suomalaisnaiset kaksoisjohdossa European Openin finaalipäivään!

Eveliina Salonen ja Silva Saarinen lähtevät kaksoisjohdossa huomenna pelattavaan...

Kahden kierroksen päivä European Openissa – tutut nimet nousivat kärkeen

Frisbeegolfin European Openissa avoimella luokalla on edessään todellinen kestävyyskoe....

European Open jatkuu Tampereella aikaisin aamulla ilman yleisöä – “pahoittelemme tilannetta”

European Openin perjantaipäivä oli tapahtumarikas, kun maailman kattojärjestö PDGA...

JÄTÄ KOMMENTTI

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän