KotiKilpailutEM-kilpailutNiklas Anttila puolustaa Euroopan mestaruutta Tallinnassa 16.-19.8.2023

Niklas Anttila puolustaa Euroopan mestaruutta Tallinnassa 16.-19.8.2023

Frisbeegolfin EM-kisat kilpaillaan 16.-19.8.2023 Tallinnassa Virossa. Avoimessa luokassa Niklas Anttila lähtee puolustamaan Euroopan mestaruuttaan. Naisissa Suomen kärkinaiset haastavat ylivoimaisen ennakkosuosikin Kristin Tattarin. Molemmat lähtevät ennakkosuosikkeina kilpailuun.

Mikä tekee Anttilasta ennakkosuosikin?

Niklas Anttila näytti SM-kisoissa, missä maailmanhuippu frisbeegolfissa menee. Suomen mestaruus oli ratketa jo kolmannella kierroksella, mutta Rasmus Saukkoriipi roikkui loistavalla pelillä vielä hallitsevan Suomen mestarin kannoilla – ja haastoi mestarin toden teolla.

Nyt Niklas Anttila lähtee puolustamaan Euroopan mestaruutta Tallinnaan.

Anttila lähtee nelipäiväiseen kilpailuun ennakkosuosikkina. Hän on ollut erittäin vakuuttava sekä heitto-, että puttitilastoissa. Isoin etu Niklaksella on äärimmäisen tasainen suorittaminen. Hän pystyy pelaamaan erittäin kovalla tasolla tarvittaessa useamman päivän, joka erottaa Anttilan muista erityisesti pidemmissä kilpailuissa.

“Tykkään ylipäätään arvokisoista. Ne ovat aina olleet minulle erityisen tärkeitä. Arvokisoja muistellaan silloin, kun ura joskus loppuu. Jotenkin vaan pelaan paremmin, kun on pitkä kilpailu ja arvokisa”, Niklas Anttila arvioi omaa suorittamistaan arvokilpailuissa.

Tyypillisesti arvokilpailuissa ja major-kilpailuissa pelataan neljä kierrosta. Näissä kilpailuissa Niklas on ollut todella vahva, josta kertovat myös tilastot.

Niklas Anttila oli keväällä toiseksi paras Major-kilpailija suhteessa omaan tasoonsa.

Anttila pelaa voittavaa ja yksinkertaista frisbeegolfia

Niklas Anttila on onnistunut tekemään omasta heittämisestään ja pelistään vaivatonta, mutta voittavaa. Vuoden 2014 Euroopan mestari Seppo Paju arvioi Niklaksen peliä: “Niklas on synnynnäinen pelimies. Hänen tekniikka on sellainen, että se mahdollistaa eri tason itsevarmuuden. Tietyt heitot ovat vaan helpompia hänelle. Se ruokkii itsevarmuutta lisää.”

“Niken ehdoton vahvuus on myös loistava kulmakontrolli. Hän heittää kiekon usein oikeaan kulmaan – on kyseessä sitten hyzer tai anhyzer heitto. Heittotekniikka yhdistettynä hyvään kulmakontrolliin tekee hänen pelistään yksinkertaista”, Seppo arvioi.

Kysyimme myös Brian Earhartilta European Openissa, mikä erottaa tällä hetkellä mm. Kristin Tattarin ja avoimen luokan huippuheittäjät muista: “Esimerkiksi Tattar, Richard Wysocki ja Gannon Buhr pelaavat eri tavalla kuin muut. He ovat tehneet frisbeegolfista yksinkertaisempaa. He heittävät lähes aina samassa kulmassa, yksinkertaisia sijoitusheittoja vakailla kiekoilla. Näin he pystyvät minimoimaan myös riskejä pelaamisessa.”

“Näen kyllä yhtäläisyyksiä meidän pelityyleissä”, Niklas vastaa Earhartin kommenttiin. “Itse tykkään heittää toki enemmän pienessä hyzer-kulmassa hieman alivakaampia kiekkoja. Jenkeissä on ollut monesti tuulisempi sää, jonka vuoksi olen siirtynyt nyt hieman vakaampiin kiekkoihin, joita heitän anhyzer-kulmassa.”

Sopiiko EM-kisarata Anttilalle?

Tallinnan EM-kisarata on suunniteltu ainoastaan EM-kisoja varten Seppo Pajun toimesta. Kotietua virolaisheittäjillä ei siis ole. Rata rakennetaan vasta viime tipassa, sillä edellisenä lauantaina paikalla esiintyy maailmankuulu artisti The Weeknd.

Lue Seppo Pajun mietteet kisaradasta frisbeegolfradat.fi-sivustolta.

Niklas Anttila on yhdessä Mauri Villmannin kanssa ennakkosuosikit Sepon papereissa. “Tallinnan frisbeegolfrata sopii todella hyvin Niklaksen pelityyliin. Radalla pitää heittää loivia kulmia, jotka kuuluvat Anttilan vahvuuksiin”, ratasuunnittelija Paju arvioi. “Muutamalla väylällä Maurilla on etua heittopituudessa.”

Niklas ja Mauri ovat monien papereissa ennakkosuosikkeja kilpailuun lähdettäessä, mutta kilpailu on todella tiukkaa avoimessa luokassa. Suomen huippuheittäjät Väinö Mäkelä ja Lauri Lehtinen ovat olleet hyvässä kunnossa. SM-kisoissa säväyttänyt Rasmus Saukkoriipi hamuaa myös revanssia Niklaksesta. Lisäksi muista Euroopan maista nähdään myös maiden huippuja, kun esimerkiksi Tsekin Jakub Semerád ja Norjan Øyvind Jarnes havittelevat kärkisijoja.

Naisissa Tattar vs. muut

Lyhyellä kilpailutauolla ollut virolainen Kristin Tattar havittelee Euroopan mestaruutta neljän perättäisen major-voiton jatkoksi. Ylivoimaisesti lajia hallinnut Tattar jätti Viron mestaruuskisat väliin, mutta osallistuu nyt EM-kisoihin kotimaassaan. Ainoastaan Eveliina Salonen on pystynyt voittamaan Tattarin tällä kaudella, kun Jonesborossa Eveliina oli viides ja Tattar jätettiin kuudenneksi. Kyseinen kisa olikin Tattarin koko kauden huonoin sijoitus.

Nelipäiväinen kilpailu nostaa Tattarin selväksi ennakkosuosikiksi. Hän pystyy hyvin tasaiseen peliin. Ainoat realistiset haastajat Kristinille on Suomen nelikko: Eveliina Salonen, Henna Blomroos, Heidi Laine ja Silva Saarinen.

Näistä kuka tahansa voi voittaa Kristinin jollain kierroksella, mutta pystyykö joku suomalaisista roikkumaan Tattarin kyydissä kokonaiset neljä päivää?

Myös juniorit kisaavat Euroopan mestaruudesta

Samaan aikaan kilpailupäivinä nähdään myös Euroopan parhaat juniorit taistelemassa junioreiden Euroopan mestaruudesta. MJ18-luokassa nähdään todellinen tähtisikermä. Ennakkoasetelmissa kärki on vahvasti sinivalkoinen, kun yhdeksästä kärkiheittäjästä löytyy peräti seitsemän suomalaista. Näistä kirkkaimpina tähtinä ovat Niilo Hongisto, Elias Luukkonen, Onni Ruusunen, Onni Arminen ja Pekka Hyvönen.

Näistä kovimmalla itseluottamuksella kilpailuun lähtevät Onnit Ruusunen ja Arminen. Molemmat säväyttivät European Openissa koko frisbeegolfaavan maailman. Suomalaisrintamaa haastavat erityisesti ruotsalainen Hjalmar Fredriksson ja tsekkiläinen Petr Striegler.

FJ18-luokassa niin ikään European Openissa nähty Iida Lehtomäki lähtee haastamaan norjalaista Ida Emilie Nesseä. Lehtomäki on voittanut kaikki kilpailut tällä kaudella lukuunottamatta European Openia. Samassa luokassa nähdään suomalaisista myös Nelli Forsberg ja Janni Majuri.

Seuraa EM-kisoja

Tallinnan EM-kisat näkyy suorana Disc Golf Stream-palvelussa 16.-19.6.2023. Järjestäjän ilmoittavat lähtöajat löytyvät suomeksi Frisbeegolfmedian EM-kisasivulla. Frisbeegolfmedia seuraa EM-kisoja tiiviisti ja uutisoi jokaisesta kierroksesta.

Tuloksia kilpailusta voi seurata suorana UDisc Live -palvelussa

Uusimmat uutiset

European Open jatkuu Tampereella aikaisin aamulla ilman yleisöä – “pahoittelemme tilannetta”

European Openin perjantaipäivä oli tapahtumarikas, kun maailman kattojärjestö PDGA...

European Openin toinen kierros loppui ennen aikojaan – jatkuu lauantaina ilman yleisöä Tampereella

European Openin toinen kierros sai ikävän käänteen, kun ukkosmyrskyt...

Eveliina Salonen nousi Kristin Tattarin kannoille – “peleillä ollaan vielä”

Eveliina Salonen oli loistavassa vireessä European Openin toisella kierroksella...

European Openin avauskierros oli yhdysvaltalaisten näytöstä – suomalaistähdet kärjen tuntumassa

Frisbeegolfin European Openin avauskierros käytiin sateisessa kelissä Tampereen frisbeegolfkeskuksella....

Kristin Tattar aloitti European Openin dominoivasti – kaksi suomalaista kärkikorttiin

Kristin Tattar aloitti loistavasti European Openin Tampereen frisbeegolfkeskuksella. Tattar...

Yhdysvallat rökitti hermostuneen Euroopan perinteisessä Presidents Cupissa

Frisbeegolfin European Open käynnistyi keskiviikkona perinteisellä Presidents Cupilla. Team...

JÄTÄ KOMMENTTI

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän