Frisbeegolf on saanut alkunsa Yhdysvalloista. Lajin kehittäjänä pidetään Ed Headrickiä, joka nimesi lajin “disc golf”-nimellä vuonna 1975. Vuotta myöhemmin 1976 perustettiin lajin kattojärjestö, PDGA eli Professional Disc Golf Association.
Laji täyttää siis ensi vuonna 50 vuotta ja se on edelleen hyvin yhdysvaltalaislähtöinen laji. 73% kaikista maailman frisbeegolfradoista sijaitsee Yhdysvalloissa. Suurin osa lajin huippupelaajista ovat myös yhdysvaltalaislähtöisiä.
Viimeiset vuodet ovat kuitenkin antaneet viitteitä, että frisbeegolfin painopiste on siirtymässä yhä enemmän Eurooppaan. Tässä kolme mielenkiintoista huomiota:
Jäsenmäärät
Frisbeegolfin kattojärjestön eli PDGA:n jäsenmäärien mukaan Yhdysvalloissa oli vuoden 2022 lopussa 79% kaikista kattojärjestön jäsenistä. Tämän vuoden kasvulukujen perusteella vaikuttaa siltä, että PDGA:n jäsenmäärä kasvaa ensimmäistä kertaa kattojärjestön historiassa Euroopassa nopeammin kuin Yhdysvalloissa.
Kehitys voi olla myös itse PDGA:n ansiota, sillä se päätti muutama vuosi sitten panostaa yhä enemmän Eurooppaan, minkä myötä PDGA Europelle on kehittynyt oma organisaationsa, jossa on nykyisellään neljä palkallista työntekijää.
Kisamenestys
Eurooppalaiset frisbeegolfarit menestyvät yhä paremmin Disc Golf Pro Tourin ammattilaiskilpailuissa. Naisten luokassa kärkiheittäjät tulevat jo nyt Euroopasta – kolme viimeisintä maailmanmestaria on saatu Euroopan mantereelta. Lisäksi tällä vuosikymmenellä eurooppalaiset naiset ovat voittaneet suurimman osan jaossa olleista Major-titteleistä.
Avoimessa luokassa eurooppalaiset heittäjät ovat yhä useammin mukana voittotaisteluissa. Saksalainen Simon Lizotte on napannut useamman osakilpailuvoiton Disc Golf Pro Tourilla vuosina viimeisen kolmen kauden aikana. Suomalaisista Niklas Anttila on vakiinnuttanut tänä vuonna paikkansa maailman parhaiden pelaajien joukossa.
Euroopassa on lisäksi tukuttain nuoria pelaajia, joilta odotetaan paljon tulevina vuosina.
Ammattimaiset kilpailut
Euroopassa on järjestetty jo useamman vuoden ajan yhtä maailman merkittävintä frisbeegolftapahtumaa, European Openia. Pitkän historian myötä Euroopassa kilpaillaan ensi vuonna ensimmäistä kertaa myös MM-tittelistä, kun MM-kisat järjestetään ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikan ulkopuolella.
Yleinen konsensus ja trendi viittaa myös siihen, että ensi vuoden jälkeen Euroopassa saatetaan nähdä MM-kisat yllättävän nopeasti uudestaan. PDGA on avannut jo MM-kisojen hakuprosessin vuosille 2026 ja 2027. Hakemuksia voi jättää 1.10.2024 asti.
Kasvanut momentum Euroopassa on herättänyt myös PDGA:n, joka on huomannut kuinka iso asia frisbeegolf on Euroopassa – erityisesti Suomessa ja Virossa, minkä vuoksi sponsoreiden ja muun rahoituksen saaminen on huomattavasti helpompaa kuin Yhdysvalloissa, jossa laji kilpailee ruutuajasta jättimäisiä lajeja vastaan.
Onko frisbeegolfista tulossa eurooppalainen laji? Kommentoi alle tai keskustele asiasta Disc Golf @ Finlandin Discord-kanavalla.