Koti Artikkelit Näkökulma: Euroopan kausi alkaa – olemmeko valmiit kiinnostumaan?

    Näkökulma: Euroopan kausi alkaa – olemmeko valmiit kiinnostumaan?

    Frisbeegolf yleisö
    European Openissa on totuttu näkemään paljon suomalaisyleisöä. Kuva: DGPT
    Mainos

    Sana “kesä” kaivaa lapsuuteni muistilokeroista aurinkoiset iltapäivät, kun lähdettiin Äidin kanssa Ford Escortilla kohti naapurikunnan Vapaa-Valintaa ja Tiimaria. Oli löydettävä jokin tietty askartelutarvike, leivonta-astia tai muuten vaan käytävä aistimassa pitäjän tunnelmaa. Itse päädyin kaupoissa aina leluhyllyille, tietenkin. Vaikka Legot ja Bioniclet olivat kiinnostavimpia, muistan katsastaneeni aina myös kesäreissujen lelupaketit. Oli ämpäreitä, lapioita, palloja… ja frisbeekiekkoja. Kun ideani uudesta Lego-setistä ei ottanut yhtä kovaa tuulta alleen äitini ajatuksissa kuin omissani, oli silti oiva tilaisuus perustella uutta kesälelupakettia. “Me halutaan tää!! Ja siis TARVITAAN tää ku mein frispii on rikki!!”

    Lähteestä ja laskentatavasta riippuen voidaan sanoa, että näiden maagisten, lentävien muovilautasten heittäjiä on maassamme sadastatuhannesta yli miljoonaan kansalaiseen. Jos otetaan alimmaksi rimaksi nykyaikaisen golfkiekon yksi ainoa heitto (kohti maalia tai jollekulle), voidaan varmastikin puhua yli miljoonasta kokeilijasta – kiitos korona-pandemian tuoman julkisuuden ja noususuhdanteen. Jos mukaan lasketaan vielä legendaariset ultimate-frisbeet, sekä Tokmannien, Vapaa-valintojen ja Anttiloiden lapsille suunnatut ämpärinkannet, puhutaan helposti 60-70% suomalaisista. Frisbee on esineenä yleistietoa, jonka konnotaatiot liittyvät kesään, lomaan, vapauteen ja onnellisuuden tunteeseen.

    Suurten odotusten sietämätön varjo

    Kun käymme kääntymässä 2020-luvun alun frisbeegolfin tyypillisessä kisatapahtumassa, on näky pelivälineen tunnettuvuuteen ja lajin harrastajamääriin peilaten hieman outo. Muutamia kymmeniä ihmisiä seuraamassa suursuosion saavuttaneen lajin kotimaisia huippuja ja nousevia tähtiä. Rapakon takana saman kokoinen joukko vaeltamassa maailmanmestarin heittueen kannoilla. Pari myyntitelttaa, josta saa parhaimmillaan 75-prosenttisesti yhden valmistajan kiekkoja ja loppu neljännes on varattu “kilpailevien” tehtaiden tuotteille. Ei ruokakojuja, ei vessoja, ei esiintyjiä tai muuta viihdetarjontaa. 

    Me harrastajat toivomme joka vuosi, että laji kehittyisi ja rahaa alkaisi sataa ovista ja ikkunoista, jotta saisimme vihdoin kisoistamme oikeita tapahtumia. Miten siis luomme huippukilpailuista viihdyttäviä, laajan tarjonnan avoimia kokoontumisajoja, joissa viettää mieluusti koko päivän tai useampikin? 

    Muna vai kana -väittelyä voidaan käydä loputtomiin. Onko kisajärjestäjien velvollisuus luoda unohtumaton kyläfestari, jonne asiakkaiden ja harrastajien on helppo löytää… Vai onko faneilla velvollisuus ensin päätyä tapahtumapaikoille ja osoittaa kiinnostuksensa. Sanoisin, että toinen näistä on huomattavasti helpompaa toteuttaa, ja todennäköisempää saada onnistumaan. On erittäin tärkeää nostaa keskusteluun Timo Pölkin tammikuussa kirjoittaman näkökulman mukaisesti Suomen lajiliiton ja yksityisten yritysten toimintamallit kisojen järjestämisessä, mutta meillä faneilla on nyt tärkeämpi tehtävä. Kun kisakausi starttaa kuuden kuukauden (!?) talven jälkeen, on meidän harrastajien ja kuluttajien aika ottaa vastuu omasta onnestamme.

    Someista tekoihin

    Koko maailman fribaskene tarvitsee virtapiikin. Somessa voidaan huudella loputtomiin sen ja tämän tahon vastuuta tehdä sitä ja tätä toisin tai olla tekemättä ollenkaan.. tai edes “paremmin”. Vaikka kuluttajia olisi nettipalstat ja Siilinjärven metsät täynnä, ei suurille sponsori-ehdokkaille ole antaa kättä pidempää jos kentillä kävelee sunnuntaina vain muutamia ohikulkijoita. Jos kisapaikalla on paljon innokkaita katsojia ja faneja, ei ole vaikeaa perustella lisärahoitusta ja -panostusta seuraavan vuoden kisoihin. Meidän itsemme on nyt tehtävä aloite.

    Haastan kaikki meidät ja teidät, äidit ja isät, koulukaverit ja seuratoverit mukaani näyttämään, että me haluamme tätä. #mehalutaanfribaa #wewantdiscgolf

    Me haluamme nähdä viihdyttävää urheilua livenä, ulkona, isossa porukassa. Kutsukaa kaverit mukaan. Jos radalla ei ole ruokakojua, tuokaa omat eväät. Varautukaa käymään tarpeillanne läheisellä huoltoasemalla. Varatkaa valuuttaa tukeaksenne kiekkomyyjää paikan päällä ja ostakaa muisto kisasta, johon keräätte nimmareita pelaajilta. Tai ottakaa mukaan omia kiekkoja ja tussi, joiden avulla muistojälki tapahtumasta luodaan. Ottakaa kuvia ja ladatkaa ne someen. Tägätkää eli merkitkää järjestäjät, pelaajat ja matkaseura.

    On meidän aikamme näyttää, että seisomme puheidemme takana. On aika kertoa kasvotusten, että me haluamme tätä.

    On yhdentekevää onko mukanasi taskulämmin Sininen lenkki ja viimevuotinen Lapparin ykkönen, vai pränikän Squatchin sivutaskun coolerista napattu helmeilevä Prime ja norjalainen laktoositon, maidoton, vegaaninen antipastolautanen. Itse ehkä ottaisin voileipää, tölkin Noccoa ja lempikarkkejani. 

    On yhdentekevää onko jalassasi Porin Ratsulasta haetut tuliterät Hilfigerin chino-shortsit vai Kouvolan Kierrätyspuoti Minnukasta napatut Adidakset parilla nirhaumalla. Pääasia on, että me saavumme paikalle. Nautimme raikkaasta ulkoilmasta, hurraamme hienoille heitoille, vääntelehdimme epäreiluille kori-sylyille ja annamme kivet vapaaehtoiselle väylätoimitsijalle. Kiitämme tapahtuman mahdollistaneita tahoja. Annamme konkreettista, rakentavaa palautetta ja esitämme kohteliaasti mahdolliset toivomuksemme seuraavalle vuodelle. Osoitamme järjestäjille, medialle ja tuleville sponsoreille, että me tulemme ja viihdymme. Näytämme, että me haluamme tätä.

    Minne menen ja koska?

    Euroopan kisa-kausi alkaa tänään perjantaina Belgian openista. Paikan päälle voi tällä aikataululla olla työlästä ehtiä, mutta kotimaasta löytyy mittava määrä kilpailuja joita seurata. Meillä on mieletön tilaisuus näyttää myös amerikkalaiselle yleisölle, että Suomessa todellakin kannustetaan suosikkeja paikan päällä.

    Maamme ikäluokkien kärkikiertue Masters Tour 2024 vierailee upeilla radoilla pohjoisesta etelään, aina Rovaniemeltä Raaseporiin. Kiertueella nähdään kotimaisen frisbeegolfin pioneerit aina Piipoista Pohjoisen poikiin. Shamaani-tietäjät tietää. Lisätietoja kiertueesta löydät oheisesta täältä.

    Kotimaisen Prodigy Disc Pro Tourin kilpailut ja lisätiedot löydät täältä. Kisoihin on matala kynnys suunnata, sillä kiertue seilaa ympäri maata.

    Kansainvälinen Disc Golf Network lähettää suoratoistona ensimmäistä kertaa Nokian European Openin lisäksi toisenkin suomalaisen kilpailun. Disc Golf Pro Tour Europen (DGPTE) toinen osakilpailu Turku Open järjestetään 14.-16.6. Luolavuoren Frisbeegolfpuistossa. Lisätietoja kilpailusta ja koko kiertueesta löydät täältä.

    Lopuksi

    Kun nuorempi minäni seisoi järjettömän korkean leluhyllyn edessä, kädessään kesäinen rantafrisbee, kasvoillaan rehellinen ja lämmin hymy, ei häntä kiinnostanut mitä äiti sanoo.. Tai etenkään mitä tämä maksaa. Hän halusi kertoa, että hän haluaa TÄMÄN. Hän halusi näyttää, että TÄMÄ on se mikä pitää saada. TÄMÄ on minulle tärkeä. TÄTÄ tarvitaan. 

    Näytetään tänä vuonna yhdessä, että me haluamme tätä. Ensi vuonna sitä ei tarvitse enää kyseenalaistaa. #mehalutaanfribaa #wewantdiscgolf

    — — — — —

    Kirjoittaja: Esa-Pekka Tupala
    Disc Golf Networkin Play-by-play -selostaja,
    KAUNA Disc Golf -somekanavan tuottaja, sekä 
    ehta varsinaissuomalainen fribanörtti.

    Mainos

    EI KOMMENTTEJA

    JÄTÄ KOMMENTTI

    Kirjoita kommenttisi!
    Kirjoita nimesi tähän

    Exit mobile version