Koti Kilpailut European Pro Tour European Pro Tour 2023 kiertue-ennakko

European Pro Tour 2023 kiertue-ennakko

European Pro Tour 2023 aikataulu. Kuva: European Pro Tour
Mainos

Euroopan suurin frisbeegolfin ammattilaiskiertue European Pro Tour eli EPT alkaa toukokuun alussa Kööpenhaminassa. Ennakoimme vuoden 2023 kiertueen keskeisimmät tapahtumat, yleistilanteen ja pelaajat.

European Pro Tour kokonaiskiertue ja palkintorahat

European Pro Tourilla on vuonna 2023 yhteensä kahdeksan osakilpailua. Näistä kolme pelataan Suomessa kesä- ja heinäkuussa. Kokonaiskiertueeseen on saatu myös muita Euroopan maita, kun frisbeegolfturisti pääsee seuraamaan kilpailuita myös Tanskaan, Belgiaan, Viroon, Ruotsiin ja kiertueen päättävään Espanjaan. Euroopan Pro Tourin voittoa lähtevät puolustamaan Mikael Häme ja Heidi Laine.

Vuonna 2023 jokaisessa kiertueen osakilpailussa on edellisvuotta isommat palkintorahat. Jokaisessa osakilpailussa on 120-144 pelaajaa, joista avoimessa luokassa on 100-120 paikkaa ja naisissa 20-24 paikkaa riippuen kilpailusta. Avoimessa luokassa kiertuepisteitä jaetaan 500 / osakilpailu. Voittaja saa 100 pistettä, toinen 93 pistettä, kolmas 87 jne. Kolmaskymmenes kilpailija saa vielä 3 pistettä kokonaiskiertueen pistesaldoon. Lisätietoa pisteiden kertymisestä voi lukea täältä.

Ensimmäiset seitsemän osakilpailua ratkaisevat kokonaiskilpailun voiton, mutta ratkaisee samalla, ketkä saavat kutsun lokakuussa Espanjan Mijaksessa järjestettävään EPT All Stars kilpailuun. Naisten sarjassa kuusi parasta kilpailevat jokaisessa osakilpailussa 325 pisteen kokonaispotista.

European Pro Tour 2022 Heidi Laine
European Pro Tour 2022 Heidi Laine, Kuva: Marika Salmi / European Pro Tour

“Viime vuoteen isoimmat muutokset vuoden 2023 European Pro Tourilla ovat mediaan ja pelaajiin liittyvät uudistukset. Pelaajille on tänä vuonna Tour-passi, joka helpottaa heidän keskittymistään suorituksiin. Lisäksi meillä on mm. Caddie-liivit, etäisyystolpat ja eväspisteet jokaisella radalla.” European Pro Tourin toimitusjohtaja Juha Kytö kertoo Frisbeegolfmedian haastattelussa.

Palkintorahoja jaetaan viime vuoteen verrattuna enemmän European Pro Tourilla. “Palkintorahojen koko vaihtelee eri kilpailuiden kesken. Lisäksi haluamme varmistaa, että meillä on myös hyvä pohja ensi vuoden European Pro Tourille, jotta EPT kasvaa vuosi vuodelta. Mitä enemmän meillä on esimerkiksi Disc Golf Streamin tilaajia, sitä enemmän saamme tulevina vuosina palkintorahoja kasaan.” Kytö kuvaa.

Viime vuoden voittaja Mikael Häme tienasi viime vuonna PDGA:n mukaan European Pro Tourilla kaikkinensa noin 6000 euroa.

Huippupelaajia Euroopasta ja Yhdysvalloista

Suomalaisittain ratingin puolesta kärkinimiä koko tourilla ovat Niilo Hongisto, Jesse Nieminen, Teemu Talikainen ja Mikael Häme. Naisissa viime vuoden voittaja Heidi Laine pelaa lähes kaikki kiertueen osakilpailut ja haastaa ratingissa toisena olevan ja viime vuonna yhden osakilpailun voittaneen Rachel Turtonin.

Hongisto ja Nieminen on molemmat tunnettu kovasta forestaan, josta on varmasti apua tiukilla Euroopan radoilla. Toisaalta Hongistolla ei ole vielä järin paljoa PDGA-kisoja takana, joten hyvin kovasta ratingistä huolimatta, Niilon pitää todistaa vielä taistelevansa European Pro Tourin kärkisijoista. Teemu Talikainen nappasi vuoden 2022 juniorin palkinnon viime talvena, joka kasvattaa toki odotuksia tätä tulevaisuuden lupausta kohtaan.

Suomalaiset frisbeegolfaajat pitää ennakkoasetelmissa kärkipaikkoja ensimmäiset kaksi kilpailua, kunnes kuusinkertainen maailmanmestari Paul McBeth saapuu Viroon haastamaan suomalaiset.

European Pro Tourilla myös nähdään Suomen frisbeegolfin terävin kärki, kun Yhdysvalloissa kevään ja alkukesän viettävät Niklas Anttila, Väinö Mäkelä, Joona Heinänen ja Tuomas Hyytiäinen palaavat takaisin Eurooppaan ja osallistuvat yksittäisiin European Pro Tourin kilpailuihin.

European Pro Tour ennakkoasetelmat ja voittajasuosikit

European Pro Tourin suomenkielisen selostuksen hoitavat tänä vuonna Timo Pölkki ja Toni Syrjänen Disc Golf Streamillä. Myös Ykkösrinki-podcastista tuttu kaksikko ennakoi jännittävää kiertuetta: “On mielenkiintoista nähdä nouseeko Europpasta uusia haastajia vahvoille suomalaispelaajille. Todennäköisesti molempien luokkien kokonaiskilpailun voittajat kuitenkin tulevat Suomesta, sillä muiden maiden parhaat heittäjät ovat Pohjois-Amerikassa. Lisäksi odotamme miten PDGAn Euro Tourin laajeneminen näkyy European Pro Tourin osallistujalistassa ja mihin tämä kiertueiden välinen valtataistelu johtaa.” Timo ja Toni kommentoivat odotuksiaan.

Frisbeegolfmedia kysyi myös herrojen suosikit voittajiksi ja näin he kommentoivat:

“Viime vuoden mestarit M. Häme ja H. Laine ovat todennäköisesti vahvoilla myös tällä kaudella. Näiden nimien ulkopuolelta seuraamme innolla nuorten suomalaisten esiinmarssia. Avoimesta luokasta nostamme esiin Niilo Hongiston sekä Teemu Talikaisen. Naisten luokasta Silva Saarisen ja Olivia Kindstedtin. Eurooppalaisista pelaajista huomiomme kiinnittyy kesäkuussa kahdeksantoista vuotta täyttävään Mathias Villotaan, joka pelaa jalkapalloa Viron pääsarjatasolla. Hän oli viime vuoden Viron mestaruuskisoissa toinen Rasmus Metsämaan jälkeen. Naisten luokassa esiin nousee Rachel Turtonin nimi. Hän on voittanut 38:sta PDGA -kilpailustaan 25 ja hänen PDGA-ratinginsa on noussut kohisten ollen tällä hetkellä 936. Turton voitti viime vuonna European Pro Tourin avausosakilpailun Copenhagen Openin, jossa Heidi Laine jäi toiseksi.”

Seuraa European Pro Touria 2023

Disc Golf Stream tarjoaa livelähetykset jokaisesta European Pro Tourin osakilpailusta. “Naisten ja avoimen luokan kortteja seurataan tänä vuonna erikseen, joka parantaa livelähetysten seuraamista. Disc Golf Streamin laatu paranee myös muuten tälle vuodelle, kun meillä on kokonaan uudet lähettimet ja enemmän henkilöresursseja. Kärkikortissa on jatkuvasti kamerat seuraamassa peliä, jonka lisäksi meillä on liikkuvia kameroita, jotka seuraavat parhaita suorituksia kentällä. Tänä vuonna on katsojalle on tiedossa siis viime vuotta huomattavasti parempi katselukokemus.” Juha Kytö kertoo.

Euroopan Pro Tour on parasta paikan päällä. Mikäli ulkomaan reissu ei kiinnosta, Suomessa pääset ilmaiseksi kannustamaan huippupelaajia Nokia Openiin 9.-11.6., Tyyni Openiin Sipooseen 30.6.-2.7. tai Turku Openiin 13.-15.7.

Penkkiurheilijoille Disc Golf Streamin livelähetykset ovat saatavilla kuukausihintaan 9,99 €. European Pro Tourin jälkilähetykset on nähtävillä MDG Median Youtube-kanavalla ilmaiseksi. Frisbeegolfmedia tekee jokaisesta osakilpailusta ennakkojutun ja tuottaa uutiset kierrosten jälkeen.

European Pro Tourin osakilpailut 2023

EPT #1 Copenhagen Open 5.-7.5.2023

Kiertue alkaa Kööpenhaminasta toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Avoimessa luokassa palkintorahaa on tarjolla avoimen luokan voittajalle heti 2500-3000 euroa, kun Euroopan kärkinimet avaa kautensa. Korkeimmalla ratingilla tällä hetkellä kilpailuun lähtee Niilo Hongisto (1027), joka väläytteli kovaa foreaan jo viime kaudella European Pro Tourilla. Toiseksi kovin pelaaja ennakkoon on Jesse Nieminen (1026). Kaiken kaikkiaan Suomen kovin kärki on matkaamassa Kööpenhaminaan Yhdysvalloissa kiertäviä ja armeijassa kiinni olevia frisbeegolfaajia lukuunottamatta. Osakilpailuvoittoa lähtee puolustamaan Daniel Davidsson.

Naisissa nähdään heti huippupelaajia, kun Heidi Laine palaa Yhdysvalloista kilpailemaan Eurooppaan. Naisissa voittoa tavoittelee ratingissä ykkösenä olevan Heidi Laineen (945) lisäksi brittiläinen Rachel Turton (936), kuka kiertää ahkerasti European Pro Touria koko kesän ajan. Ennakkoasetelmissa viidentenä ja toisena Suomen kärkinimenä nähdään Silva Saarinen (920). Miten viime vuoden kiertuevoittoa puolustava Laine vastaa, kun 23 muuta naista kilpailevat avauskilpailun voitosta?

Daniel Davidsson European Pro Tour 2022 Kööpenhamina voittaja. Kuva: Marika Salmi / European Pro Tour

EPT #2 Belgian Open 19.-21.5.2023

Belgian Openissa nähdään niin ikään useat Suomen kärkinimet taistelmassa palkintorahoista ja European Pro Tourin kokonaispisteistä. Ennakoiden mukaan palkintorahaa on tarjolla avoimessa luokassa siten, että kolme parasta pääsee yli 1000 euron tienesteille. Voittajan ennakkosumma on noin 1850 euroa. Viime kaudella Euro Tourilla ollut kilpailu nähdään ensi kertaa European Pro Tourin ohjelmistossa.

EPT #3 Estonian Open 2.-4.6.2023

Estonian Open aloittaa Euroopassa kesäkuukaudet isosti, kun Paul McBeth kilpailee Estonian Openissa. Kuusinkertainen maailmanmestari haastaa Euroopan huiput toden teolla. Ratingin mukaan McBethin takana voittajasuosikkeja ovat Niilo Hongisto ja Jesse Nieminen. Pystyvätkö he tai muut Euroopan huippunimet haastamaan lajilegendan? Kilpailu pelataan 60 kilometriä Tallinnasta Kõrvemaan frisbeegolfradalla, joka on saanut Udiscissä 4,6/5 arvion.

EPT #4 Nokia Open 9.-11.6.2023

Nokia Open käydään enemmän tai vähemmän samalla radalla kuin heinäkuun European Open. Niklas Anttila saapuu kesäkuun alussa Suomeen haastamaan The Beastin ja näyttämään Yhdysvalloissa opittuja taitoja muille Suomen kärkinimille. Anttila lähtee Nokia Openiin korkeimmalla rating-lukemalla. Muita ennakkoon kärkinimiä ovat ahkerasti European Pro Touria kiertävät Hongisto ja Nieminen sekä armeijassa aikaa viettävät Lauri Lehtinen ja Kristian Kuoksa. Lauri Lehtinen oli viime vuonna yksi Suomen kärkinimistä. Mitä armeija on vaikuttanut Laurin peliin? Se selviää viimeistään Nokialla.

EPT #5 Tyyni Open 30.6.-2.7.2023

Viides European Pro Tourin osakilpailu käydään Tyyni Openin radalla, kun Euroopan kärkinimet suuntaavat Sipooseen. Viime kauden osakilpailuvoittoa lähtee puolustamaan Lauri Lehtinen. Tyyni Open aloittaa myös todellisen frisbeegolfjuhlan Tyynen radalla, kun viikonloppua seuraa Tyyni X -viikko, jossa kilpaillaan amatöörisarjoissa joka päivä.

EPT #6 Turku Open 13.-15.7.2023

Viikko ennen European Openia järjestettävä Turku Open houkuttelee todella mielenkiintoisia nimiä Turkuun. Useita Prodigyn tiimipelaajia saapuu haastamaan Suomen kärkinimet, kun Kevin Jones, Isaac Robinson ja Alden Harris pitävät ennakkoasetelmissa kovimpien pelaajien paikkoja. Väinö Mäkelä haastaa parhaiten sijoitettuna suomalaisena Yhdysvaltojen huippunimet. Pystyykö suomalaiset haastamaan kovat jenkit viikko ennen kauden toista Major-kilpailua?

EPT #7 Järva Open 28.-30.7.2023

Viimeiset European Pro Tourin viralliset kokonaiskiertueen pisteet jaetaan Ruotsin Järvassa heinäkuun lopulla. Samat Yhdysvaltojen huippunimet jatkavat Euroopan kiertuettaan upealla Järvan radalla. Ennakkoasetelmien mukaan parhaat suomalaiset haastajat ovat Jesse Nieminen ja Mikael Häme. Onko EPT:n voitto jo ratkennut tässä vaiheessa vai nähdäänkö Järvassa isoja rahasummia ratkaisevia ratkaisuheittoja?

EPT All-Stars 27.-29.10.2023

EPT All Stars, Kuva: Marika Salmi / European Pro Tour

European Pro Tourin päättää Mijaksessa järjestettävä EPT All-Stars tapahtuma. Tähän kilpailuun pääsee vain European Pro Tourilla menestyneet huippupelaajat. Nähdäänkö viime vuoden voittaja Jakub Semerad puolustamassa voittoaan Espanjassa lokakuun lopulla? All-Stars kilpailussa on hieman normaalia korkeammat palkintosummat kilpailijoille. Jos mietit etelän reissua syksylle, kannattaa suunnata Aurinkorannoille lokakuun lopussa.

Mainos

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ KOMMENTTI

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Exit mobile version