KotiKilpailutEuropean OpenLajin huiput kohtaavat jälleen Nokialla European Openissa

Lajin huiput kohtaavat jälleen Nokialla European Openissa

Yksi frisbeegolfin suurimmista viikonlopuista on koittamassa, kun Nokialla järjestetään jälleen European Open. Tämä on vuoden toinen major-kilpailu ja kuten majoreilla on tapana, kaikki maailman parhaat pelaajat kokoontuvat ottamaan toisistaan mittaa. European Open alkaa Presidents Cup joukkuekilpailulla 19.7, jossa Eurooppa hakee ensimmäistä voittoaan. Tapahtuma jatkuu neljä päivää kestävänä yksilökilpailuna 20.-23.7. European Open on erinomainen mahdollisuus yleisölle tulla katsomaan frisbeegolfia paikan päälle.

Tämän vuoden European Openissa on maailman rankingin perusteella kaikista kovin taso mitä kyseinen kilpailu on koskaan nähnyt. Top15 maailman parhaiden pelaajien joukosta puuttuu vain kaksi. Naisten luokassa on vain kaksi alle 900 ratingin omaavaa kilpailijaa. Myös palkintopotti on suurin mitä Euroopassa on koskaan ollut. Avoimen luokan voittaja tienaa peräti 12 500$, naisten luokan voittaja 8250$. Yhteensä palkintorahaa on jaossa huikeat 100 000$.

Pääseekö McBeth takaisin huipulle?

Paul McBeth, European Open 2022. Kuva: Disc Golf Pro Tour

Vielä ennen viime vuoden European Openia Paul McBeth oli tapahtuman kiistaton kuningas. Hän oli voittanut kilpailun peräti viisi kertaa putkeen. Jo itsessään viiden majorin voittaminen on uskomaton tilasto, saatika viidesti putkeen. McBeth oli uskomattoman lähellä kuudennetta voittoaan, mutta Eagle McMahon teki sen mihin kukaan muu ei ollut pystynyt. McMahon voitti yhdellä heitolla 2022 European Openin. Tämä kaksinkamppailu jatkui kilpailun alusta asti aina viimeiselle väylälle saakka. Jotain näiden kahden pelaajan tasosta kertonee se, että kolmanneksi tullut Kevin Jones jäi kokonaiset 17 heittoa kärjestä.

Miten tämän vuoden European Open? Ennakkosuosikkina voidaan jälleen pitää McMahon, McBeth kaksikkoa. McMahon sijoittui jaetulle toiselle sijalle vuoden aiemmassa majorissa, Champions Cupissa. Tämä kausi on kuitenkin ollut rikkonainen loukkaantumisten osalta. McBethin kausi alkoi heikosti ja hän sijoittui ennen Euroopan kiertuettaan vain kerran kymmenen parhaan joukkoon. Euroopan kiertueella kuitenkin peli palasi uomiinsa ja kuudesta kilpailusta on tullut peräti neljä voittoa.

Myrskyvaroituksena muille voidaan pitää myös McBethin viime viikonlopun PCS Openin viimeistä kierrosta, joka on McBethin paras kierros yli vuoteen. Pelaajien taso on tässä kilpailussa niin kova, että tähän voisi listata perään loputtoman listan nimiä. Otetaan nostoina kuitenkin vielä Calvin Heimburg, jolla on peräti 11kpl top3 sijoituksia tällä kaudella. Heimburg on tällä hetkellä UDiscin maailman tilaston johdossa ja johtaa myös Disc Golf Pro Tourin pistetilastoa.

Voiko suomalainen voittaa European Openin?

European Open on järjestetty Suomessa vuodesta 2006 lähtien kymmenen kertaa. Ainoa eurooppalainen voittaja tähän mennessä on Jesper Lundmark vuonna 2009. Eurooppalaisilla ja suomalaisilla on toki ollut hyviä sijoituksia, kuten Niklas Anttilan neljäs sija viime vuonna. Voittoon asti ei kuitenkaan olla koskaan päästy.

Niklas Anttilalla on huima tilasto menossa. Anttila on sijoittunut kahdessa viime majorissa, USDGC:ssä ja Champions Cupissa toiseksi. Hänellä on kaikki avaimet myös tämän kilpailun voittoon. “Olen pelannut tällä kaudella todella hyvin, varsinkin puttaaminen on sujunut loistavasti. Itseluottamus on korkealla ja uskon voivani voittaa” kommentoi Anttila kilpailua edeltävässä mediatilaisuudessa.

Jos viime vuoden European Openia katsotaan, suomalaiset sijoittuivat todella hyvin. Kärkikymmeniköstä löytyy Anttilan lisäksi Väinö Mäkelä, Jesse Nieminen, Kristian Kuoksa ja Mikael Häme. Top20 löytyy vielä Lauri Lehtinen, Joona Heinänen, Daniel Davidsson ja Teemu Lampainen, joten Yhdysvaltojen tähdille löytyy todellakin haastajia.

Tattar kiistaton ennakkosuosikki naisten luokassa

Kristin Tattar, PCS Open 2023. Kuva: Disc Golf Pro Tour

Naisten luokassa ei ole epäilystä ennakkosuosikista. Kristin Tattar on tällä kaudella kovimmassa pelivireessä mitä kukaan naispelaaja on koskaan ollut. Tattarilla on kahdeksan voittoa 13:sta kilpailusta, ja on sijoittunut top5 ulkopuolelle vain kerran. Tattar jahtaa edelleen korkeinta naispelaajan ratingia koskaan ja on vain kahden pisteen päässä Paige Piercen ennätyksestä. Harmillisesti Pierce koki pahan loukkaantumisen Norjassa ennen PCS Openia, eikä pysty haastamaan Tattaria tänä viikonloppuna.

Kenestä sitten haastajaksi? Missy Gannon jäi vain yhden heiton päähän Tattarista viime viikonlopun PCS Openissa. Tattar mainitsi kilpailua edeltävässä mediatilaisuudessa että mikäli Gannon ei olisi tehnyt hänelle hyvin epätyypillisiä virheitä puttigreenillä, hän olisi voittanut. Gannon on maailman rankingissa naisten luokassa kolmantena. Myös toisella sijalla olevaa Catrina Allenia täytyy pitää haastajana. Allen on 2017 vuoden European Openin voittaja ja sijoittui neljänneksi viime vuonna.

Naisten luokan yhteydessä on tietenkin pakko mainita suomalaisnaiset, Eveliina Salonen, Henna Blomroos, Heidi Laine ja Silva Saarinen. Heistä jokainen voi haastaa Tattarin. Salonen ja Blomroos olivat viime vuonna podiumilla, Laineella on loistava kausi menossa ja Saarinen on dominoinut Euro Touria. Tattarin haastaminen vaatii kuitenkin huippukuntoa ja virheetöntä peliä.

European Openin seuraaminen

European Openia voi seurata Disc Golf Networkilta suoran lähetyksen muodossa keskiviikon joukkuekilpailusta alkaen. Naisten luokan lähetys alkaa torstaina 20.7 klo 9:10 ja avoimen luokan lähetys klo 15:10. Tuloksia voi luonnollisesti seurata UDiscin tulospalvelusta. Frisbeegolf on kuitenkin parasta paikan päällä seurattuna, tapahtumaan on ilmainen pääsy. Tarkemman aikataulun ja lisätietoa tapahtumista tarjoaa European Open. Tapahtuman suomenkielisestä tiedottamisesta vastaa Frisbeegolfmedia.

Uusimmat uutiset

Calvin Heimburg voitti jälleen Disc Golf Pro Tourilla – kaikki suomalaiset rahasijoilla

Viime vuoden paras pelaaja Calvin Heimburg otti toisen voittonsa...

Lauri Hämäläinen piti johtonsa ja voitti Prodigy Disc Pro Tourin avauskisan – “Tätä on odotettu”

Lauri Hämäläinen voitti Prodigy Disc Pro Tourin avauskisan Jämijärvellä....

Superlupaus Iida Lehtomäki vei Prodigy Disc Pro Tourin avauskisan – “Vähän eskaloitu”

14-vuotias superlupaus Iida Lehtomäki voitti Suomen kovimman kärkikiertueen avauskilpailun...

Jesse Nieminen nousi jahtikorttiin Kaliforniassa – myös Hyytiäinen vahvassa vireessä

Huippukunnossa oleva Jesse Nieminen pelasi loistavan -11 kierrostuloksen Kaliforniassa...

14-vuotias Iida Lehtomäki lähtee kärjessä Prodigy Disc Pro Tourin avauskisan finaalikierrokselle

Iida Lehtomäki jatkoi vahvoja otteitaan Jämijärvellä. Lehtomäki lähtee finaalikierrokselle...

Lauri Hämäläinen lähtee kärjessä Jämijärven osakilpailun viimeiselle kierrokselle

Prodigy Disc Pro Tour Jämijärven toinen kierros kilpailtiin ensimmäistä...

JÄTÄ KOMMENTTI

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän