Koti Artikkelit PDGA-rating: Miten se lasketaan?

    PDGA-rating: Miten se lasketaan?

    PDGA Live
    PDGA. Kuva: Disc Golf Pro Tour
    Mainos

    PDGA:n (Professional Disc Golf Association) luoma rating-järjestelmä on luotu frisbeegolfissa pelaajien taitotason mittaamiseen ja vertailuun. Se on suunniteltu mittaamaan pelaajien taitotasoa eri radoilla ja olosuhteissa ympäri maailman. Tässä artikkelissa käydään läpi PDGA-ratingin perusperiaatteet, laskentamenetelmät ja merkitys lajille.

    Kuinka PDGA-rating lasketaan

    PDGA-ratingin laskenta perustuu pelaajan suoritukseen PDGA:n alaisissa kilpailuissa. Ratingin laskemiseksi tarvitaan vähintään yksi kierros, mutta tarkempi rating saadaan, kun pelaajalla on useampia kierroksia eri kilpailuista. PDGA-rating koostuu kahdesta osasta: kierrosratingista ja pelaajan ratingista. Kierroksen rating kuvastaa pelaajan suoritusta yksittäisellä kierroksella, kun taas pelaajan rating on keskiarvo kaikista pelaajan kierrosratingeista. Seuraavaksi tarkastelemme näiden kahden osatekijän laskentaperiaatteita.

    Kierrosratingin laskenta

    Kierrosrating lasketaan vertaamalla pelaajan kierrostulosta nollarivitulokseen (Scratch Scoring Average, SSA), joka on tulos, jonka 1000 ratingin omaava pelaaja saavuttaisi kyseisellä radalla keskimäärin. Ratingin laskenta perustuu vähintään viiden propagointipelaajan tuloksiin, joilla on rating yli 699 ja vähintään kahdeksan kierrosta tilastoissa. Jos propagointipelaajia on alle viisi tai ei lainkaan, käytetään manuaalista prosessia ratingin määrittämiseksi. On tärkeää huomata, että radan nollarivitulos ei ole kiinteä arvo. Se voi vaihdella sääolosuhteiden ja kilpailun olosuhteiden mukaan. Esimerkiksi tuulinen päivä voi tehdä radasta huomattavasti vaikeamman, mikä heijastuu myös SSA-arvoon ja pelaajien ratingeihin.

    Pelaajan ratingin laskenta

    Pelaajan PDGA-rating perustuu hänen 12 kuukauden ajalta kerättyihin kierrosratingeihin. Jos pelaajalla on vähintään yhdeksän kierrosratingia, niin viimeisimmän 25 % (1/4) kierrosten ratingit lasketaan kahdesti, painottaen näin pelaajan viimeaikaisia suorituksia. Jos pelaajalla on alle kahdeksan kierrosta 12 kuukauden aikana, järjestelmä etsii kierroksia jopa 24 kuukauden takaa, kunnes löytyy vähintään kahdeksan kierrosta tai kaikki 24 kuukauden aikana pelatut kierrokset. Poikkeuksellisen huonot kierrokset, jotka ovat yli 2,5 keskihajonnan tai 100 rating-pistettä pelaajan keskiarvon alapuolella, jätetään huomiotta, jos pelaajan ratingiin sisältyy vähintään seitsemän kierrosta.

    PDGA:n sivuilta voi seurata pelaajakohtaisesti mitkä kierrokset huomioidaan ratingin laskennassa ja mitkä jätetään laskennan ulkopuolelle. Esimerkkinä Niklas Anttilan rating-lista: Niklas Anttila PDGA-rating

    Rating-pisteiden ja heittojen suhde: kompressioilmiö

    “Kompressioilmiö” on frisbeegolfin PDGA-ratingjärjestelmään liittyvä käsite, joka kuvaa rating-pisteiden ja heittojen suhteen muutosta eri vaikeustasoilla olevilla radoilla. Ilmiö vaikuttaa siihen, kuinka monen rating-pisteen arvoinen yksittäinen heitto on kierrosratingin laskennassa.

    Perussääntönä on, että 18-reikäisillä radoilla, joiden nollarivitulos (SSA) on välillä 48-53, jokainen heitto on noin 10 rating-pisteen arvoinen. Tämä tarkoittaa, että jos pelaajan kierrostulos on 10 heittoa parempi kuin SSA, hänen kierrosratinginsa on 100 rating-pistettä korkeampi. Vastaavasti, jos pelaajan tulos on 10 heittoa huonompi kuin SSA, hänen ratinginsa on 100 pistettä matalampi.

    Kuitenkin kompressioilmiön vuoksi rating-pisteiden arvo heittoa kohden vaihtelee radan vaikeustason mukaan. Helpoilla radoilla, joilla SSA on noin 44, jokainen heitto on arvoltaan noin 13 rating-pistettä. Vaikeilla radoilla (esim. USDGC), joilla SSA on noin 68, jokainen heitto on vain noin 6 rating-pisteen arvoinen.

    Kompressioilmiön taustalla on se, että helpoilla radoilla huippupelaajien ja muiden taitotasojen pelaajien tulosten ero on vähäisempi. Helpoilla radoilla, joissa reiät ovat lyhyitä ja esteettömiä, useammat pelaajat pystyvät tekemään par-tuloksia tai jopa parempia, mikä pienentää heittojen välistä eroa eri tasoisilla pelaajilla. Tämän seurauksena rating-pisteiden arvo heittoa kohden kasvaa. Sen sijaan vaikeilla radoilla, joilla väylät ovat pidempiä ja esteellisiä, pelaajien tulokset eroavat enemmän toisistaan, mikä johtaa siihen, että rating-pisteiden arvo heittoa kohden pienenee.

    Kompressioilmiö on tärkeä ymmärtää PDGA-ratingjärjestelmän kontekstissa, jotta voidaan hahmottaa, kuinka eri ratojen vaikeustasot vaikuttavat pelaajien rating-pisteisiin.

    PDGA-ratingin merkitys ja sen käyttökohteet

    PDGA-rating on kansainvälisesti tunnustettu mittari frisbeegolfpelaajien taitotason arvioimiseen. Rating auttaa pelaajia hahmottamaan oman kehityksensä ja tasonsa suhteessa muihin pelaajiin sekä motivoi heitä kehittämään taitojaan ja saavuttamaan parempia tuloksia. Ratingin avulla voidaan myös seurata pelaajan taitotason kehitystä ajan myötä ja vertailla hänen taitotasoaan muihin pelaajiin eri kilpailuissa.

    PDGA-ratingia käytetään useissa eri yhteyksissä frisbeegolfmaailmassa. Kilpailuissa rating voi vaikuttaa pelaajan sijoittumiseen eri sarjoihin, kuten amatööri- ja ammattilaissarjoihin. Joissakin tapauksissa rating saattaa määrittää, pääseekö pelaaja osallistumaan tiettyihin kilpailuihin tai vaikuttaa hänen sijoittumiseensa alkulohkoissa.

    PDGA-rating ei ole ainoa järjestelmä frisbeegolfpelaajien luokittelemiseen ja vertailuun. Se on laajimmin käytetty ja tunnustettu mittari, johon monet pelaajat ja kilpailujärjestäjät luottavat.

    Mainos

    EI KOMMENTTEJA

    JÄTÄ KOMMENTTI

    Kirjoita kommenttisi!
    Kirjoita nimesi tähän

    Exit mobile version