KotiArtikkelitNäkökulma: Frisbeegolfista on tulossa live-urheilua - jälkituotantojen suosio laskussa

Näkökulma: Frisbeegolfista on tulossa live-urheilua – jälkituotantojen suosio laskussa

Frisbeegolfissa on ollut erityispiirteenä viime vuosien aikana jälkituotannot. Isoista kisoista on kuvattu koosteet, jotka on lisätty Youtubeen seuraavana päivänä ilmaiseksi katsottavaksi. Frisbeegolfradat.fi-sivustolla toteutettu kysely paljastaa, että jälkituotantojen aika on loppumassa ja frisbeegolfista on tulossa live-urheilua.

JomezProsta Disc Golf Networkiin

JomezPro on yksi lajin tunnetuimpia brändejä. Yhtiö on kuvannut frisbeegolfkisoja useita vuosia ja toteuttanut joka kierroksesta kaksi äärimmäisen laadukasta jälkituotantovideota ilmaiseksi Youtubeen kaikkien katsottaviksi.

Vuosien ajan JomezPron tilaajamäärät kasvoivat kasvamistaan ja jälkituotannoista tuli ensisijainen tapa seurata kilpafrisbeegolfia. Kukaan ei seurannut suorana tuloksia vaan kaikki odottivat seuraavan päivän jälkilähetyksiä. Koska reaaliaikainen tulosten seuranta oli marginaalissa, kukaan ei myöskään “spoilannut” tuloksia etukäteen sosiaalisessa mediassa.

Tilanne muuttui kuitenkin täysi vuoden 2021 MM-kisoissa.

Muistan itse olleeni mökillä juhannuksen jälkeisenä maanantaina odottamassa MM-kisojen viimeisen kierroksen jälkilähetystä Youtubeen. JomezProlla oli tapana lisätä etuysin video tasan klo 16.02 Youtubeen – ja edellisinä päivinä tämä oli toteutunut kellontarkasti.

Kun ilmoitusta ei alkanutkaan kuulumaan, aloin pohtimaan; onko MM-kisoissa tapahtunut jotain sellaista, että kisaa ei olla voitu pelata? Onko viimeinen kierros peruttu?

Selkärankani katkesi lopulta noin klo 19.00 ja avasin Youtuben; josko JomezProlta olisi tullut joku viesti tai jotain informaatiota asiasta.

Sen sijaan ensimmäinen asia jonka näin oli video otsikolla: “James Conrad Throws in at the Worlds!!!”. Lisäksi JomezPro oli lisännyt viestin, jossa luki jokseenkin: “Pahoittelut viivästyksestä videon osalta, mutta lupaamme, että tämä on odotuksen arvoista!”

SPOILED!

JomezPron jälkilähetys ilmestyi lopulta Youtubeen noin klo 22.30 etuysin osalta, mutta tässä vaiheessa oli jo varma tieto, että jotain järisyttävää tulee tapahtumaan, jota odotin koko lähetyksen ajan. Ja jotain järisyttävää todellakin tapahtui (katso täältä).

En ollut ainoa, jolla kävi samalla tavalla. Tästä tapahtumasta alkoi JomezPron ja jälkituotantojen alamäki, mutta Disc Golf Networkin ja livelähteysten nousu. Pikakelauksena yli 1,5 vuotta eteenpäin, JomezPro ajautui taloudellisiin vaikeuksiin, koska heidän tilaajamäärät jatkoivat tippumistaan. Lopputuloksena oli, että Disc Golf Pro Tour osti JomezPron.

Lisäksi Disc Golf Networkin lähetysten laatu on parantunut huimasti viimeisen parin vuoden aikana. Yli 50 000 kuukausitilaajaa mahdollistaa varsin hyvät tulovirrat kuukausittain, joka mahdollistaa laadun parantamisen myös jatkossa. Isoin haaste Disc Golf Networkillä on Internet-yhteyksissä. Kun Disc Golf Pro Touria pelataan upeissa maisemissa vuoristoissa, Internet-yhteys ei ole huippuluokkaa. Tämä näkyy välillä lähetysten laadussa. Varsinkin silloin, kun niitä verrataan jälkilähetyksiin, jotka eivät Internetiä tarvitse.

Data tukee trendin muutosta

Frisbeegolfradat.fi sivustolla toteutetun kyselyn perusteella, jälkituotantoja seuraa edelleen suurin osa sisällönkuluttajista. Jälkituotannon kulutus on kuitenkin tippunut edellisen vuoden 93 prosentista peräti 81 prosenttiin. Nykyään 23 prosenttia vastaajista kertoo seuraavansa kilpafrisbeegolfia livelähetysten kautta.

Lähetysajat Yhdysvalloista tiputtaa selvästi katselukertoja suomalaisten osalta, mutta myös eurooppalainen kilpafrisbeegolf on kasvussa.

Tästä esimerkkinä Disc Golf Pro Tourin iso panostus Eurooppaan; he lennättivät Paul McBethin ja Disc Golf Networkin kuvausryhmän paikalle peräti kahdeksi kuukaudeksi haaliessaan tilaajia Euroopasta. European Pro Touria suorana lähettävä Disc Golf Stream saavutti myös vahvaa kasvua viime vuonna. Disc Golf Streamin toimitusjohtaja Juha Kytö päivitti DGS:n kasvulukuja Instagramiin tältä vuodelta. Seuraajat ja näyttökerrat ovat kasvaneet jo tässä vaiheessa vuotta viime vuodesta lähes 2,5 kertaisesti.

Lisäksi frisbegolfin MM-kisat näkyivät ennätyksellisesti yli 80 uutisartikkelin verran suomalaisessa kansallisessa mediassa. Kun kansallinen media uutisoi seuraavana aamuna yön tuloksista, uutispimentoa on vaikea ylläpitää.

Urheiluelämyksiä yhdessä

Myös Frisbeegolfmedia on törmännyt lajissa esiintyvään ilmiöön. Frisbeegolf lienee yksi ainoista urheilulajeista, jossa jälkilähetykset ovat olleet keskeisemmässä asemassa kuin suorat lähetykset.

Jälkituotantojen kulutustapa muuttuu kuitenkin viimeistään silloin, kun joku suomalaisista ottaa ensimmäisen ison voiton Yhdysvalloissa. Niistä tulee viimeinkin koosteita, joiksi ne alunperin tarkoitettiin.

Me uskomme, että lajin kasvun kannalta livenä koetut urheiluhetket ja -elämykset ovat enemmän. Ne mahdollistavat yhdessä kokemisen tapahtumahetkellä.

Urheilusta ja sen tuomista elämyksistä pitää pystyä keskustelemaan silloin, kun ne tapahtuvat. Keskustelut lisäävät lajin kiinnostavuutta ja auttavat tarinoiden leviämisessä.

Uusimmat uutiset

16-vuotias suomalaisyllättäjä nousi toiseksi – Viron Villmann lähtee johdossa finaalikierrokselle

DGPT Europen Turku Open jatkui toisella kierroksella Luolavuoren frisbeegolfpuistossa....

Turku Open on suomalaisnaisten näytöstä – Silva Saarinen lähtee kärjessä finaalikierrokselle

DGPT Europen toinen Elite-kisa, Turku Open, jatkui lauantaina naisten...

Mikael Häme otti piikkipaikan Turussa – tuttu kärkikaksikko viime viikonlopulta

DGPT Europen toinen Elite-kisa, Turku Open, alkoi perjantaina. Kolmipäiväisen...

Henna Blomroos palasi kisatauolta vakuuttavasti – Suomen parhaat naiset kärkipaikoilla

Historian ensimmäinen Suomessa järjestettävä DGPT Europen Elite-kisa, Turku Open,...

Disc Golf Pro Tour saapuu Turkuun – näin seuraat Turku Openia

Vuoden 2024 Turku Open kilpaillaan 14.-16.6. Luolavuoren frisbeegolfradalla, aivan...

European Openin lipunmyynti herättää keskustelua – Jussi Meresmaa kommentoi

Vuoden toinen Major-kilpailu ja Suomen frisbeegolfkesän kokokohta, European Open...

JÄTÄ KOMMENTTI

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän