KotiArtikkelitMikael Hämeellä yksi tavoite - arvokisavoitto

Mikael Hämeellä yksi tavoite – arvokisavoitto

Kun SM-kisat ovat kilometrin päässä kotoa, jolla Mikael Häme on pelannut vuodesta 2009, tavoitteena voitto lienee vähintään oikeutettu.

Mikael Häme, 28, on Lahdesta lähtöisin oleva frisbeegolfammattilainen ja vuoden 2022 European Pro Tourin kokonaiskilpailun voittaja. Kauden avauskilpailu Kööpenhaminassa peruuntui viime tingassa kylkivaivan vuoksi ja Mikaelilla on seuraavaksi tähtäimessä Belgia. Tulevaan Belgian Openin kilpailuun Häme on lähdössä jo kisaviikon maanantaina, vaikka yleensä kaksi tai kolme harjoituskierrosta riittää Mikaelille.

“Lähden Belgiaan joka tapauksessa, on kylki kunnossa tai ei. Se haittaa vain rystyheittoa. On sitä ennenkin pelattu pelkällä kämmenellä kilpailuita, jos niin huonosti käy.” Mikael naurahtaa.

Loukkaantumiset vaikeuttaneet uraa

Mikael sijoittui viime vuoden Kööpenhaminan avauskisassa toiseksi. Ei siis ihme, että penkkiurheilu ei ollut mielekkäintä tekemistä viikonlopulle. Kun muut ovat keräämässä tärkeitä pisteitä European Pro Tourin kokonaiskilpailua ajatellen, Mikael on jumissa kotonaan Lahdessa. “Seurasin hieman muiden pelaamista, jotta tiedän millaisiin suorituksiin minun pitää pystyä Belgiassa. Jossain vaiheessa kuitenkin oma pelaamattomuus alkoi ärsyttämään niin paljon, että laitoin telkkarin kiinni ja lähdin reenaamaan.”

Loukkaantumiset eivät ole Hämeelle valitettavasti uusi tuttavuus. Ura näytti jo ottavan uuden vaihteen, kun Mikael voitti vuoden 2019 Prodigy Pro Tourin Helsingin osakilpailun keskiarvoratingilla 1040. “Sinä viikonloppuna kaikki meni yksinkertaisesti nappiin. Se on urani korkeimman ratingin viikonloppu. Voittaminen on vaikeaa.” Tuolloin ratingilla 1013 pelannut Häme jätti taakseen mm. 2020-luvun alun Pro Toureja ja Euroopan arvokisoja hallinneet Väinö Mäkelän ja Niklas Anttilan.

Seuraavana vuotena 2020 Häme ei kilpaillut juuri ollenkaan vamman vuoksi. “Uskon, että jatkossa moni muukin huippufribaaja joutuu kärsimään loukkaantumisista.” Häme analysoi. Mikael vaikuttaa olevan oikeassa. Kilpailun kiristyessä, pelaajilta vaaditaan myös parempaa fyysistä suorituskykyä, mikä asettaa entistä enemmän painetta myös keholle.

Mikael Häme
Mikael Häme. Kuva: © Marika Salmi and European Pro Tour

Heräteostos vei frisbeegolfiin

Mikael Häme aloitti frisbeegolfin veljensä kanssa vuonna 2008, kun heidän isänsä osti heräteostoksena frisbeegolfkiekkoja kotiin. Pian veljekset viettivät kaiken aikansa Lahden frisbeegolfradoilla. Vuonna 2009 auennut Mukkulan frisbeegolfrata onkin tullut tutuksi vuosien saatossa. “Lapsena lähdettiin aamulla veljen kanssa pyörillä Mukkulaan ja illalla pimeän tullessa tulimme takaisin kotiin. Silloin frisbeegolf ei ollut näin iso juttu kuin nyt, joten veli Joonatan pelikaverina oli luonnollista.”

Mikaelin veli Joonatan Häme pelaa niin ikään huipputasolla frisbeegolfia. Joonatanin rating on kirjoitushetkellä 1009 ja myös hänellä on useita hyviä sijoituksia eri ammattilaiskiertueilla.

Perheessä veljekset saivat rauhassa harjoitella ja keskittyä frisbeegolfiin. Veljekset virittelivät itse kotipihalle puttipaikat ja mökille erinäisiä väyliä, joiden parissa vapaa-aika vietettiin. “Aikaisemmin vanhemmat koittivat kannustaa myös keskittymään muihinkin asioihin. Nykyään meillä vanhemmat ymmärtävät, että frisbeegolf on aidosti Suomessa niin iso juttu, että tästä voi tehdä itselleen ammatin.”

“Alussa harrastaminen oli vain omaksi iloksi pelaamista. Siinä kohtaa, kun yhtäkkiä pelasin viisi alle par-tuloksen Mukkulassa, tajusin sen olevan oikeasti jo hyvä tulos. Muiden kavereiden tullessa mukaan, Mikael sai lisää vertailukohtaa, joka kannusti ottamaan PDGA:n kilpailulisenssin kaudelle 2014. “Pikkuhiljaa aloin asettamaan tavoitteita omalle kilpailemiselle, mutta toivon silti, että olisin aloittanut kilpailemisen aikaisemmin.”

“Pitkään kisaamisessa oli selkeänä tavoitteena veljen voittaminen, mutta nykyään enemmänkin kannustetaan toisiamme.” Mikael toteaa kovimmasta kilpakumppanistaan.

Elämä frisbeegolfammattilaisena

Mikael Hämeen rating on tätä kirjoittaessa 1021. Tiedustelen Mikaelilta, mitä absoluuttiselle huipulle nouseminen ja seuraavan askeleen ottaminen vaatii: “Perustekemisen pitäisi parantua. Huonot kierrokset eivät saisi olla niin huonoja. Heiton arvo on ammattilaiskiertueella noin 7 rating-pistettä. 1030 ratingiin nouseminen tarvisisi siis vain noin 1,5 heittoa paremman suorituksen joka kierroksella.”

“Olen tehnyt paljon töitä offseasonilla sen eteen, että saisin nostettua juuri perustasoani korkeammalle. Pitää pystyä luottamaan omaan peliin ja omiin vahvuuksiin. Bogey jollain väylällä ei saa vaikuttaa itseluottamukseen tai sekoittaa peliä.”

Heittopituus on myös jotain, jota Häme nostaa kehityskohteekseen: “En ole koskaan ollut pisimmälle heittävä frisbeegolfari. Pystyn heittämään hallitusti 130 metriä. Aiheesta on vitsailtu paljon, mutta olen silti pystynyt voittamaan.” Hämeen mukaan räjähtävyys on ollutkin yksi kehityskohteista talven aikana, jotta kiekko lähtisi kovemmalla nopeudella kädestä.

Mikael Häme
Mikael Häme. Kuva: © Marika Salmi and European Pro Tour

Tätä nykyä Mikael Häme kuuluu harvalukuiseen joukkoon suomalaisia frisbeegolfaajia, jotka tekevät sitä ammatikseen. Viime vuonna Häme tienasi melkein puolet koko uran kilpailutienesteistään nettoamalla lähemmäs 10 000 euroa kaudesta. Tämä on kuitenkin vain osa Hämeen kohtuullisista vuosituloista: “Saan sponsorirahaa Clash Disciltä ja erinäisiltä tukijoilta. Sponsorirahojen suuruudet on osittain sidottu kilpailuissa menestymiseen. Saan myös kuukausipalkkaa Fribastorelta, jossa työnkuvaan kuuluu kursseja, valmennuksia ja myyntityötä myymälässä kilpailukauden ulkopuolella. Toimin myös ratasuunnittelijana DiscGolfParkilla.”

“Ratasuunnittelu on ollut siistiä. Olen suunnitellut noin kymmenkunta rataa viimeisen vuoden aikana ja haaveena on, että pääsen pelaamaan itse suunnittelemani radan, joka tapahtuu ennen pitkää.” Mikael fiilistelee.

Tulevaisuudessa Mikael haluaisikin jatkaa elämäänsä frisbeegolfin maailmassa. Hän on ammatiltaan liikuntaneuvoja ja haluaisi auttaa koulutuksensa ja uralla kertyneiden oppien avulla nuoria innokkaita fisbeegolfaajia.

Kohti Lahden kotikisoja

“Tavoitteeni tänä vuonna on arvokisavoitto SM tai EM-kilpailuissa. Mukkulan frisbeegolfrata on paikka, jossa olen pelannut selvästi eniten.” Mikael avaa tavoitteitaan. Frisbeegolfin SM-kisat kilpaillaan elokuun ensimmäisenä viikonloppuna osana YLE:n tuottamaa SM-viikkoa Lahdessa Mukkulan frisbeegolfradalla. Finaalikierros nähdään siis valtakunnallisessa televisiossa. On siis mahdollista, että Mukkulan SM-kilpailuiden kärkikortti kamppailee Suomen mestaruudesta ennätysyleisön edessä 6.8.2023. SM-viikon sunnuntaina näemme, onko Mikael pelannut itselleen mahdollisuuden voittaa Suomen mestaruuden kotikisoissaan.

Uusimmat uutiset

Ahvenanmaalla järjestetään ensi kesänä massiivinen junioritapahtuma

Frisbeegolfsaareksi ristitty Ahvenanmaa aikoo järjestää kesällä 2025 suuren nuorille...

Frisbeegolfin MM-kisat: uusia VIP-lippuja tulossa 12.12.

Frisbeegolfin MM-kisojen VIP-lippujen kysyntä on ollut niin kovaa, että...

Frisbeegolfiin hurahtanut näyttelijä Riku Nieminen haaveilee lajin kasvusta

Näyttelijä Riku Nieminen paljastui viime vuonna innokkaaksi frisbeegolfariksi. Sittemmin...

Eveliina Salosen mestaruus kärkikymmenikköön Urheilugaalan äänestyksessä

Urheilugaala julkaisi ehdokkaat eri palkintojen saajiksi. Frisbeegolf on vahvasti...

Yli 26 vuoden yhteistyö päättyy – maailman menestynein frisbeegolfari jättää sponsorinsa

Maailman menestynein frisbeegolfari ja kilpauransa lopettanut Ken Climo lopettaa...

Eveliina Saloselle kaksi tunnustusta ammattilaiskiertueelta

Eveliina Salonen kahmi kaksi tunnustusta Disc Golf Pro Tourin...

JÄTÄ KOMMENTTI

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän