KotiKilpailutDisc Golf Pro TourDisc Golf Pro Tour 2024 alkaa - nämä asiat muuttuvat edellisvuodesta

Disc Golf Pro Tour 2024 alkaa – nämä asiat muuttuvat edellisvuodesta

Maailman kovin frisbeegolfin ammattilaiskiertue Disc Golf Pro Tour (DGPT) alkaa viikonloppuna Floridassa 23.-25.2.2024. Kiertueella nähdään yllättävän paljon muutoksia ja uudistuksia edellisvuoteen verrattuna.

DGPT:n johdossa viime vuodet olleesta Jeff Springistä on tullut hyvinkin pidetty henkilö frisbeegolfpiireissä. DGPT on onnistunut viemään asioita systemaattisesti eteenpäin Springin alaisuudessa. Lajin kasvu on työn keskiössä, mutta kaikessa tekemisessä on huomioitu katsojakokemus ja pelaajat.

DGPT Europen tuore johtaja Juha Kytö on päässyt seuraamaan läheltä Disc Golf Pro Tourin työtä ja suunnitelmia.

“Kyllä Disc Golf Pro Tourilla on tekemisen ja toteuttamisen henki. Tosi pitkälle mietitty katsojakokemuksia niin livenä kuin paikan päällä”, Kytö avaa kokemuksiaan ensimmäisten kuukausien osalta. “Kiertueella huomioidaan myös pelaajat kaikessa tekemisessä. Esimerkiksi Tourilla on oma fysiikkavastaava, joka auttaa pelaajia, jonka tarkoituksena on ehkäistä loukkaantumisia.”

Tässä ovat tärkeimmät muutokset edellisvuoteen verrattuna.

DGPT Europe ja lipunmyynti Euroopan kisoissa

Yhdysvaltalaiset huippufrisbeegolfaajat ovat käyneet Euroopassa aktiivisesti kilpailemassa European Openissa aikaisempina vuosina. Viime vuonna frisbeegolfmaailma kohahti, kun Paul McBeth kiersi koko kesän Euroopassa. Lisäksi DGPT:llä oli yksi Elite-tason kisa Euroopassa Norjassa.

DGPT osti syksyllä European Pro Tourin organisaation ja nyt DGPT:llä on peräti viisi Elite-kilpailua Euroopassa, jotka on nimetty DGPT Europen osakilpailuiksi. Näiden myötä Euroopassa nähdään hurja määrä maailmantähtiä kesän aikana. Esimerkiksi Discmanian kanssa sopimuksen tehnyt Gannon Buhr matkustaa ensimmäistä kertaa Eurooppaan ja kilpailee Norjassa Krokhol Openissa, European Openissa ja Tallinnassa Disc Golf Festivalilla.

Kytö odottaa kiertuetta innolla: “Odotan Euroopan kiertueen onnistumista. Kisoihin on ilmoittautunut hurja määrä hyviä pelaajia. Esimerkiksi Virossa on jo nyt yli 60 yli 1000 ratingin MPO-heittäjää.”

“Lipunmyynti tulee myös uutena juttuna, sillä Euroopassa ei ole ollut juuri pääsylippujen myyntiä”, Kytö kertoo. “Tällä tuodaan urheilutapahtumakulttuuria mukaan. Huippu-urheilun seuraaminen maksaa.”

Tour Cardin merkitys korostuu – kiertueelle on yhä vaikeampi päästä

DGPT:n Tour Card menettelyllä halutaan varmistaa, että huippupelaajilla on aina mahdollisuus päästä osallistumaan kaikkiin osakilpailuihin. Tämän seurauksena kiertueen ulkopuolisten pelaajien pääsy osakilpailuun ei ole yhtä varmaa kuin ennen. Tour Card tulee olemaan tulevaisuudessa hyvinkin arvokas.

Samalla Yhdysvalloista poistettiin myös Silver-kiertueet, jonka tilalle julkaistiin uusi kiertue nimeltä Q-series, josta amatööripelaajat voivat voittaa vuoden aikana seuraavalle kaudelle DGPT Tour Cardin. Q-series on eräänlainen farmisarja, josta tulee pelaajia, mutta myös kisajärjestäjiä Disc Golf Pro Tourille.

Disc Golf Network 2.0

Disc Golf Network (DGN) on Disc Golf Pro Tourin livelähetyspalvelu. Palvelu on kehittynyt joka vuosi merkittävästi. Tänä vuonna nähdään vieläkin isompia muutoksia, kun DGN toimii täysin uuden alustan päällä. Jatkossa esimerkiksi fanien kaipaamat lähetyksen pysäyttäminen ja kelaaminen ovat uusia ominaisuuksia. Lisäksi uuden alustan myötä lähetyksen laadun odotetaan parantuvan.

DGN teki juuri ennen kauden alkua myös muutoksia hinnoitteluunsa.

DGPT Scores

Disc Golf Pro Tour laittoi välit poikki UDiscin kanssa, joka on hoitanut tulospalvelun ja tilastoinnin roolia kiertueella. Samalla uutisoitiin, että DGPT rakentaa PDGA:n ja StatMandon kanssa täysin uuden tuloskirjaus- ja tilastointipalvelun DGPT Scoresin. Tämä tulee todennäköisesti tuomaan enemmän mahdollisuuksia tilastoinnin suhteen. Tarkoituksena on myös helpottaa tiedon ja tilastojen jakoa medialle.

Viime viikolla All Starsin tuloskirjauksessa nähtiin esimerkiksi tarkat etäisyydet metreinä onnistuneissa puteissa ja sisäänheitoissa.

Lue myös: PDGA Live on jatkossa Disc Golf Pro Tourin tulospalvelu – UDiscin sopimus purettu

Transpelaajat

Viime kaudella PDGA:n ja DGPT:n resursseja kulutti isosti lakitaistelut transpelaaja Natalie Ryania vastaan. Tänä vuonna PDGA teki linjanvedon, jonka myötä laskettiin transpelaajien vaatimuksia sukupuolenvaihdon suhteen. Näin ollen Natalie Ryan nähdään kilpailemassa naisten luokassa tulevalla kaudella.

Vuonna 2022 Ryan voitti Maple Hillin osakilpailun DGPT:lla. Viime vuonna hän osallistui lakitaisteluista johtuen vain kouralliseen ammattilaiskilpailuita.

Aihe on jakanut todella paljon mielipiteitä. Suurin osa naispelaajista luovutti kauden 2023 alussa vetoomuksen PDGA:lle ja DGPT:lle Ryanin sulkemisesta pois kilpailuista. Ryan taisteli itsensä kuitenkin takaisin tuomioistuimen kautta.

Natalie Ryanin odotetaan pelaavan lähes kaikki kiertueen kilpailut. Hän avaa kautensa Floridassa Chess.com Invitational -kilpailussa 23.-25.2.2024.

Uusimmat uutiset

European Open jatkuu Tampereella aikaisin aamulla ilman yleisöä – “pahoittelemme tilannetta”

European Openin perjantaipäivä oli tapahtumarikas, kun maailman kattojärjestö PDGA...

European Openin toinen kierros loppui ennen aikojaan – jatkuu lauantaina ilman yleisöä Tampereella

European Openin toinen kierros sai ikävän käänteen, kun ukkosmyrskyt...

Eveliina Salonen nousi Kristin Tattarin kannoille – “peleillä ollaan vielä”

Eveliina Salonen oli loistavassa vireessä European Openin toisella kierroksella...

European Openin avauskierros oli yhdysvaltalaisten näytöstä – suomalaistähdet kärjen tuntumassa

Frisbeegolfin European Openin avauskierros käytiin sateisessa kelissä Tampereen frisbeegolfkeskuksella....

Kristin Tattar aloitti European Openin dominoivasti – kaksi suomalaista kärkikorttiin

Kristin Tattar aloitti loistavasti European Openin Tampereen frisbeegolfkeskuksella. Tattar...

Yhdysvallat rökitti hermostuneen Euroopan perinteisessä Presidents Cupissa

Frisbeegolfin European Open käynnistyi keskiviikkona perinteisellä Presidents Cupilla. Team...

2 KOMMENTTIA

JÄTÄ KOMMENTTI

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän