Koti Artikkelit Tältä näyttää frisbeegolf-ammattilaisen harjoituskausi yhdistettynä Suomen talveen

  Tältä näyttää frisbeegolf-ammattilaisen harjoituskausi yhdistettynä Suomen talveen

  Väinö Mäkelä, waco
  Väinö Mäkelä puttasi viime vuonna Wacossa Texasissa maaliskuussa. Kuva: DGPT
  Mainos

  Kisakauden vuosimallia 2023 päättymisestä on jo kulunut tovi, mutta tulevaan sesonkiin on vielä matkaa. Frisbeegolf-ammattilaiselle off-season ei tietenkään tarkoita taukoa lajista, vaan päinvastoin tiukkaa treeniä. Väinö Mäkelä avaa, mistä huippupelaajan harjoituskausi koostuu ja mikä on kilpailutauolla kaikista tärkeintä. Mäkelän kanssa pohditaan myös vähän sitä, karkaako maailman kärki suomalaisilta talviolosuhteiden takia.

  Harjoituskauden A:t ja O:t

  Ihan ensimmäisenä Mäkelä tekee selväksi sen, ettei off-seasonilla ehdi missään nimessä tulla tylsää. Mies itse on muun muassa hankkinut ensimmäisen asuntonsa, jonka kanssa tekemistä riittää. Kalenteria täyttävät myös perhe ja ystävät, joiden kanssa ei kisakaudella välttämättä ehdi samalla tavalla viettämään aikaa. Kun siihen päälle lisätään kaksi treeniä päivässä plus puttailut, niin “välillä tuntuu aika olevan jopa kortilla”.

  Mitä kaikkea frisbeegolf-ammattilaisen harjoituskauteen sitten kuuluu? Treenit voidaan jakaa viiteen osaan, jotka ovat heittäminen, puttaaminen, kuntosaliharjoittelu, aerobinen harjoittelu sekä psyykkinen harjoittelu. Mäkelä pilkkoo nämä vielä palasiksi.

  – Kuntosalia ei kauden aikana kerkeä tai kannatakaan tehdä. Fakta on se, että jos menee tekemään neljä kertaa kymmenen toistoa penkkiä päivä ennen kisaa, niin voi olla paikat vähän juntturassa. Nyt treenikaudella sitä voi tehdä enemmän ja suojata lihaksia ja rakenteita tulevaa kautta ajatellen. Aerobista kuntoa taas pyritään kohentamaan, jotta jaksaa painaa läpi kauden.

  Heittoharjoittelussa fokus on omien heikkouksien kehittämisessä. Mäkelän talven prioriteetit ovat luottamuksen palauttaminen omaan puttityyliin sekä heiton toistettavuus. Kämmenheiton suhteen käydään koko oppikirja uudestaan läpi, Mäkelä myöntää, että siinä hävitään kisoissa heittoja maailman parhaille.

  Jaksotus toimii niin, että kerrallaan treenataan yhtä asiaa. Alussa on keskitytty rystyheittoon ja ajoitukseen, ja kun siitä aletaan saamaan kiinni, niin siirrytään askel askeleelta eteenpäin.

  Frisbeegolfissa korostuu erityisesti myös henkinen puoli. Kuka tahansa voi laittaa treenikentällä kymmenen kymmenestä sisään ensimmäisen puttiringin rajalta, mutta kilpailutilanne on täysin toinen. Psyykkistä puolta työstetäänkin myös harjoituskaudella.

  – Psyykkisessä harjoittelussa haetaan sitä, että voi olla itsevarma läpi kauden. Henkilökohtaisella tasolla keskustellaan läpi omia haasteita pelikentällä sekä sen ulkopuolella. Kokonaiskuva ratkaisee.

  Kun palaset on hiottu kuntoon, Mäkelä lähtee vielä ennen kautta kohentamaan kisakuntoa Espanjan auringon alle. Tällä hetkellä suunnitelmana on lähteä tammikuussa asuntoremonttia pakoon.

  – Tekniikkajutut on siinä vaiheessa saatu sille mallille, että Espanjassa voi keskittyä täysin radalla tehtyihin toistoihin. Voidaan puhua peliälystä tai ylipäätään pelituntumasta, siitä miltä se pelaaminen radalla tuntuu. Eri heittojen käyttäminen radalla on pääkehityskohta.

  Olosuhteiden uhrit

  Suomen talvi on pitkä ja kylmä. Kynnys lähteä ulos heittämään on korkeampi tavallisella meikäläisellä, mutta myös ammattilaisilla on pakkasrajansa. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö jokainen treeni toteutuisi, mutta hyvien sisäharjoitusmahdollisuuksien löytäminen ei ole mikään itsestään selvyys.

  – Ei olla niin suuri laji, että pystyttäisiin joka päivälle saamaan jonkun seuran tai muun kautta joku futishalli käyttöön tunnin verran, vaan pitää henkilökohtaisella tasolla tehdä hommia, että saa treenidiilin.

  Tämä herättää väistämättä kysymyksen siitä, jäädäänkö meillä Suomessa talven takia harjoituskaudella muita maailman huippuja jälkeen. Mäkelän näkemyksen mukaan ei ainakaan merkittävästi.

  – Jossain määrin voidaan jäädä vähän jälkeen. Toisaalta kun aletaan miettimään, niin okei, jos me joka päivä treenataan ja sisäharjoittelumahdollisuuksia on, niin en usko, että me hirveästi jäädään, jos ollenkaan. Kyllä me olemme näyttäneet, minä ja varsinkin Niklas (Anttila), että ei se ole siitä kiinni. Pitää olla itseluottamusta ja pitää tehdä oikeita asioita sisällä treenatessa, niin voi hyvin saada maailman kärkeä kiinni.

  Toisaalta myös Mäkelä myöntää, että kaikille ei harjoituspaikkoja talvella välttämättä löydy. On vaikea olla ajattelematta nuorempia, vielä koulua käyviä pelaajia. Koulupäivän jälkeen ulkona on pimeää ja harjoitushalleissa muut lajit menevät lähtökohtaisesti frisbeegolfin edelle.

  Mäkelän vinkit sille, kuinka saada olosuhteista riippumatta mahdollisimman paljon irti talven harjoituskaudesta ovat selvät.

  – Treenaa. Treenaa paljon, treenaa omia heikkouksia ja treenaa järkevästi. Pidä ennen kaikkea hauskaa treenatessa, sillä pitäisi päästä aika pitkälle.

  Näistä vinkeistä on takuulla hyötyä siinä vaiheessa, kun tuleva kausi joskus hamassa tulevaisuudessa pyörähtää käyntiin. Mäkelän itsensä kevään suunnitelmat ovat vielä vähän auki.

  – Helmikuun puolenvälin jälkeen alkaa kausi Floridassa, ja sinne olisi halutila lähteä. Kevään kisakalenteri on muuten vielä auki, ei ole poikain kanssa ehditty sinne saakka suunnitella.

  Lue myös: Väinö Mäkelä ja fiilisten vuoristorata

  Mainos

  EI KOMMENTTEJA

  JÄTÄ KOMMENTTI

  Kirjoita kommenttisi!
  Kirjoita nimesi tähän

  Exit mobile version